Obavijesti

News

Komentari 96

Istina o sucu Meronu koji je oslobodio Gotovinu i Markača

Istina o sucu Meronu koji je oslobodio Gotovinu i Markača
7

Škare Ožbolt mu je dolazila žaleći se na Carlu del Ponte da ne poštuje dogovor. Rekla je da će dolaziti dok ih ne puste, a Meron se našalio: ‘Pa nećete valjda...’

VIDEO

Theodora Merona (83) Hrvati će pamtiti po oslobođenju naših generala, ali i rušenju drakonske presude Tihomiru Blaškiću. Vesna Škare Ožbolt bila je ministrica pravosuđa kada se, više puta, sastajala i razgovarala s današnjim predsjednikom Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju na sastancima u Haagu i Zagrebu.

- Nekoliko sam puta razgovarala sa sucem Meronom kao predsjednikom Haškog suda. Odavao je dojam silno zanimljivog i simpatičnog čovjeka iz kojeg pršti životna mudrost. To ne govorim zbog ove presude. S jedne strane bio je pristupačan i dobronamjeran, ali nije odstupao od profesionalnosti. Rekla bih da se na prvu vidi da je beskompromisan. Jako me iznenadilo koliko je poznavao prilike, izuzetno je dobro poznavao stanje u Hrvatskoj za rata i kasnije. Mene je puštao da govorim i silno ga je zanimalo sve u detalje, znao bi me puno ispitivati o Vukovaru. Sjećam se kako je na kraju rekao: ‘Takvo što se više nikada ne smije ponoviti’ - priča vidno uzbuđena zbog oslobađajuće presude generalima bivša ministrica pravosuđa Škare Ožbolt.

- Toliko sam sretna da je pravda zadovoljena nakon svih ovih godina. Tvrdili smo to od prvog dana. Bila sam prvi svjedok u obrani Gotovine i ne mogu opisati koliku sreću osjećam zbog svega danas - dodala je Škare Ožbolt. Iako Merona opisuje kao simpatičnog mudraca, kaže da se ni po čemu iz njegova govora ili ponašanja nikada nije moglo iščitati kako uistinu gleda na naše generale.

Takvo što se više nikada ne smije ponoviti nigdje u svijetu, rekao je sudac Meron

- Pravi je profesionalac. Jedino sam mogla razaznati da voli razgovarati sa mnom. S Carlom del Ponte bio je dogovor da naši generali Čermak i Markač dođu u Haag, daju izjave i vrate se u Hrvatsku. No ona je dogovor bila prekršila pa ih nije puštala. Tada sam dva puta direktno otišla na vrata Meronu. Rekla sam kako Del Ponte krši dogovor i da ću mu dolaziti dok generale ne pusti. Tada se našalio rekavši: ‘Vi stvarno ne popuštate, pa nećete valjda te prijetnje provesti u djelo’. Ubrzo su Markač i Čermak bili doma - prisjeća se Škare Ožbolt. Jednom prilikom susrela se i s Faustom Pocarom, sucem koji je uz Carmela Agiusa imao izdvojeno mišljenje po pitanju oslobođenja generala.

- Ne mogu reći ništa loše. Bio je hladno profesionalan, a to se i očekuje od ljudi na takvim pozicijama. No u usporedbi s Meronom, bio je puno suzdržaniji u komunikaciji - rekla je.

Theodor Meron je kao dijete preživio strahote holokausta, studirao je pravo na Harvardu i Cambridgeu. Od savjetnika izraelskog ministra dogurao je do predsjednika Haškog suda, ICTY-ja i suda u Ruandi. Napisao je 11 knjiga o pravu, obožava Shakespearea... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu