Obavijesti

News

Komentari 63

Istine i laži o raku: Unatoč svim otkrićima ostaje misterij

Istine i laži o raku: Unatoč svim otkrićima ostaje misterij
1

Američki novinar, čija je žena oboljela od raka, ruši predrasude o najstrašnijoj bolesti današnjice. George Johnson u svojoj knjizi iscrpno proučava tešku bolest

VIDEO

Uvijek je jela povrće. Opsesivno. Doručak, ručak, večera. Ako to nije bilo povrće, bilo je voće. Eventualno žitarice, tako u svojoj fascinantnoj knjizi “Rakove kronike: Otključavanje najdubljeg misterija medicine” George Johnson opisuje svoju suprugu Nancy. Živjela je prilično zdravo, slijedila je upute najboljih nutricionista, ali je oboljela od raka maternice. Johnsona je mučila grižnja savjesti.

- Žene koje ne rode imaju više menstrualnih ciklusa, što znači da su izvrgnutije estrogenu, a taj je hormon Nacionalni toksikološki program identificirao kao kancerogen. Je li to što nisam želio imati djecu bio uzrok? - zapitao se autor u svojoj knjizi te joj dodao jednu emocionalnu notu. Inače, američki novinar, koji je pisao za mnoge znanstvene časopise, Johnson je s osjećajem krivnje započeo veliko istraživanje bolesti, za koju mnogi vjeruju da je bolest novog doba.

Nije trebalo proći mnogo vremena da shvati da je to jedna od najvećih laži o raku.

- Govore nam o modernoj epidemiji raka, o kugi 20. stoljeća, koju su nam donijele neodgovorne korporacije i njihove otpadne vode. Prehrambeni aditivi, pesticidi i herbicidi, preparati za čišćenje u kućanstvu - sve to kvari naš DNK. Pijuni smo u ljutitoj igri kemijskog ruleta - piše Johnson u svojoj knjizi, koja nam otkriva da bolest od koje strahujemo korijene vuče iz doba prije razvoja naše vrste.

Rak je, piše autor, postojao još prije najmanje 150 milijuna godina. Dokaz za to je do 1901. godine ležao u gradu Dinosauru u američkom Coloradu, a onda je paleontolog Elmer Riggs našao šest tona kostiju, koje su pripadale 35 metara dugom i 30 tona teškom dinosauru - apatosauru, poznatom i kao brontosaur. Upravo u tim kostima poslije je otkriven najstariji poznati slučaj raka.

>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...