Obavijesti

News

Komentari 83

Istom mjerom: Srbija pojačala nadzor za robu iz Hrvatske

Istom mjerom: Srbija pojačala nadzor za robu iz Hrvatske
1

ojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzoraka "svakog tovara i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj"

VIDEO

Srbija je pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog podrijetla iz Hrvatske, priopćila je u ponedjeljak srbijanska uprava carina (UCS), uzvraćajući time Hrvatskoj koja je drastično povećala pristojbe i pojačala fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz nečlanica EU-a.

U priopćenju dostavljenom Hini, UCS navodi da "u koordinaciji sa svim ostalim pograničnim tijelima i inspekcijskim službama pojačava mjere kontrole i nadzora nad robom".
 
Pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzoraka "svakog tovara i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj".  Roba se, kako je navedeno u priopćenju "potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rješenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije".

Tek kad iz inspekcija ministarstva poljoprivrede stignu pozitivna rješenja roba, kako se navodi, može biti ocarinjena i puštena u slobodnu prodaju. Prema neslužbenim saznanjima Hine, carinske ispostave na graničnim prijelazima sa Hrvatskom već su dobile upute o primjeni mjera.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je s 90 na 2000 kuna u cilju, kako je priopćilo u ponedjeljak, bolje zaštite potrošača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija smatraju da su nove hrvatske mjere diskriminatorne te su njihovi resorni ministri u ponedjeljak u Sarajevu poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja jer ga smatraju nedopuštenim nametom koji poskupljuje njihove proizvode i čini ih nekonkurentnim ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić poručio je da "nitko ne želi trgovinski rat", ali da će četiri zemlje zapadnog Balkana biti prinuđene na protumjere ako problem ne bude riješen.

Poslije sastanka u Sarajevu ministri BiH Mirko Šarović, Srbije Rasim Ljajić, Crne Gore Dragica Sekulić i Makedonije Ljupčo Nikolovski pozvali su Hrvatsku da ukine "diskriminatorske odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja".

Ministri su zatražili hitan sastanak s resornim hrvatskim kolegom Tomislavom Tolušićem koji bi, kako je poručeno, trebao biti održan do kraja tjedna u Podgorici ili će, kako je navedeno, svako odgađanje proizvesti "nesagledive posljedice".

Ministri su konstatirali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svjetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminiranje u trgovinskom prometu.

EU poziva na poštivanje obveza iz SSP-a

Sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-a i zemalja regije, stajalište je Europske unije u povodu trgovinskog spora Hrvatske i nekih zemalja zapadnog Balkana oko poljoprivrednih proizvoda, prenosi u ponedjeljak  iz Bruxellesa srbijanska novinska agencija Beta.

"Europska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da EK intervenira u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stajalište EU da sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i zemalja regije", prenosi Beta iz Bruxellesa.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog predstavnika za tisak EU-a, Beta navodi kako je on isto tako naglasio da "EU podupire razvoj trgovine i ekonomsku integraciju".

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi pojačani fitosanitarni nadzor na uvoz voća i povrća iz nečlanica EU-a i povećava naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna.

"Ovaj dužnosnik EU je time odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju na zahtjev ministara trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane naknade na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje uvesti uzvratne mjere Hrvatskoj", objavila je Beta nakon današnjeg ministarskog sastanka zemalja regije u Sarajevu.

Prema saznanjima Bete, Europska komisija je u kontaktu s dužnosnicima država pogođenih novim pravilnikom hrvatskog ministarstva poljoprivrede i "trenutno procjenjuje nastalu situaciju", ali i kako se "nove mjere poklapaju s obvezama".
Bruxelles dosad još nije službeno reagirao, ali Beta navodi kako je neimenovani dužnosnik EU izjavio kako Unija "poziva sve strane na suzdržanost" i kako bi se izbjeglo "zaoštravanje situacije".

Ministri Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na zapadnom Balkanu, pozvali su u ponedjeljak nakon sastanka u Sarajevu Hrvatsku da hitno opozove odluku o drastičnom povećanju inspekcijske naknade na uvoz voća i povrća iz država koje nisu članice EU, što pogađa izvoznike zemalja regije.

Od EK se traži da sudjeluje u rješavanju problema, a od Hrvatske da cijenu inspekcijskog nadzora prilagodi prosječnoj cijeni u zemljama Unije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović