Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu na procjenu da postanu posvojitelji: 'To je veliki korak!' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 238

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu na procjenu da postanu posvojitelji: 'To je veliki korak!'

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu na procjenu da postanu posvojitelji: 'To je veliki korak!'

Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj, poručili su iz udruge Dugina obitelj

VIDEO

Danijel Martinović iz udruge "Dugina obitelj" rekao je u srijedu kako je odluka Upravnog suda, prema kojoj istospolni životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji, veliki trenutak. 

Naime, nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu je krajem travnja presudio u slučaju Šegota-Kožić: Oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. .

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi - poručili su iz udruge Dugina obitelj. 

Ivo Šegota i Mladen Kožić su 2016. odbijeni u zahtjevu da postanu posvojitelji jer su u istospolnom partnerstvu. Nakon odbijanja zahtjeva su tužili Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sud je presudio u njihovu korist. Martinović iz Dugine obitelji pojasnio je kako je ova presuda važna jer daje pravo istospolnim životnim partnerima da pristupe procjeni da postanu posvojitelji. Rekao je i kako se nada da Centri za socijalnu skrb neće ignorirati presudu već da se postupati prema zakonu i tumačenju nadležnih sudova. 

Pobjeda koju je izvojevao istospolni par je neprocjenjiva
Pobjeda koju je izvojevao istospolni par je neprocjenjiva

- Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj - rekao je Martinović. 

- Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje - poručio je. 

Istospolni partneri Ivo i Mladen napokon su udomili dvoje djece
Istospolni partneri Ivo i Mladen napokon su udomili dvoje djece

- Mi već pet godina ponavljamo jedno te isto: građanke i građani Republike Hrvatske ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji. Bez obzira trebamo li platiti porez, tražimo li posao, ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika - zaključio je Martinović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 238

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!
ČESTITKE DOBITNIKU

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!

Igrač je odigrao 10. kombinacija i uplatio 13,00 €. U večerašnjem izvlačenju 167.kola nije pogodio ništa te je osvojio 80.000,00 eura