Obavijesti

News

Komentari 19

Istra prva na udaru: Stižu obilne 'prljave' kiše i saharska prašina

Istra prva na udaru: Stižu obilne 'prljave' kiše i saharska prašina

Uz i dalje promjenjivo vrijeme kiše će najčešće i najviše biti tijekom petka kad je na jugu moguća i grmljavina. Osobito u četvrtak moguća je prljava kiša zbog saharske prašine

VIDEO

Nastavlja se razmjerno toplo i promjenjivo vrijeme u cijeloj Hrvatskoj. U srijedu i četvrtak bit će uglavnom suho, iako je moguća mjestimična kiša te saharska prašina, osobito na Jadranu i područjima oko njega.

 - Stiže nam masovna pošiljka afričkog pijeska u Istru - piše Istramet.

- Ovog tjedna može se očekivati povećana koncentracija pustinjske prašine, koja će biti najveća od srijede nadalje. Rezultat ovakvog vremena je razvoj ciklonskog područja na Jadranu, koje će svojim ojačanim južnim vjetrom stvoriti 'autoput prašine' između Afrike i Europe - javlja slovenski Neurje.si. 

Kakvo nas vrijeme očekuje?

Umjereno i jako jugo u srijedu će oslabjeti te samo prolazno i kratkotrajno okrenuti na buru i levanat - istočni vjetar, prognozirao je za HRT meteorolog Tomislav Kozarić.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te najvišom temperaturom oko 18 °C. Ujutro oko 7 °C, lokalno uz mogućnost kratkotrajne magle. Vjetar će biti većinom slab.

U središnjoj Hrvatskoj uglavnom suho uz promjenjivu naoblaku, ujutro vjerojatno ponegdje i maglu. Najniža jutarnja temperatura između 3 i 7 °C, a danju malo toplije nego u utorak.

Najoblačnije i dalje na zapadu zemlje, ali ipak uz kraća sunčana razdoblja i rjeđe kišu, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Jugo na sjevernom Jadranu, u početku na otvorenom još jako, postupno će slabjeti i okretati na istočni vjetar i buru. Potkraj srijede podno Velebita bura može lokalno biti jaka. Najviša dnevna temperatura većinom od 13 °C u gorskim područjima do 18 °C na obali.

'Ovog tjedna mogu se očekivati veće količine saharskog pijeska'
'Ovog tjedna mogu se očekivati veće količine saharskog pijeska'

U Dalmaciji će poslijepodne biti oko 18 °C, a uz više oblaka lokalno može pasti i malo kiše, ponajprije na otocima. Sunčaniji sati izgledniji su prijepodne i sredinom dana. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će slabjeti u drugom dijelu dana i okretati na istočnjak, navečer i buru.

Na krajnjem jugu Hrvatske jugo još u noćnim i jutarnjim satima, zatim slabije. Uglavnom će biti suho i djelomice sunčano uz najvišu dnevnu temperaturu između 18 i 20 °C."

I dalje promjenjivo uz 'prljavu' kišu

U četvrtak će na Jadranu biti još malo toplije, pogotovo na srednjem i južnom dijelu. Uz i dalje promjenjivo vrijeme kiše će najčešće i najviše biti tijekom petka kad je na jugu moguća i grmljavina. Osobito u četvrtak moguća je prljava kiša zbog saharske prašine. Nakon bure i istočnjaka, prema kraju četvrtka ponovno će zapuhati umjereno jugo, u petak ponegdje i jako.

Na kopnu povremeno kiša uglavnom u gorskim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije, a u prvim danima ožujka i drugdje na kopnu, najmanje ili nimalo na istoku. Vjetar većinom slab, u petak mjestimice jači jugoistočnjak. I dalje toplije od prosjeka iako će od petka dnevna temperatura ponegdje biti niža.

Ovdje svakodnevno pratite vremensku prognozu 24sata.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...