Obavijesti

News

Komentari 6

Istražitelje zanima i kako je HEP kupovao plin: Nisu bili kod nas, nego je poslan pisani zahtjev...

Istražitelje zanima i kako je HEP kupovao plin: Nisu bili kod nas, nego je poslan pisani zahtjev...

HEP ne otkriva koje točno dokumente su tražili iz policije, ali su već ranije potvrdili da su kupovali plin od tvrtke DXT u kojoj je završavao jeftini plin iz Ine: Radi se o manjim količinama koje su kupljene na natječaju

VIDEO

Istražitelje USKOK-a zanima i pod kojim uvjetima je i tvrtka HEP Plin kupovala plin, a za pretpostaviti je da se radi o kupnji od tvrtke DXT International sa sjedištem u Luxemburgu koja ima i svoju podružnicu i dozvolu za poslovanje u Hrvatskoj.

Iz HEP-a su nam u svom odgovoru opovrgnuli da su istražitelji "upali" u sjedište HEP Plina, nego da su samo tražili pisanim putem dostavu određene dokumentacije. Pisani zahtjev je donio dostavljač, a zbog tajnosti istrage nisu mogli službeno odgovoriti o kojim se točno ugovorima radi. 

Milijarda im nije bila dovoljna! Evo kako je izgledao tajni plan za izvlačenje milijuna do 2024.
Milijarda im nije bila dovoljna! Evo kako je izgledao tajni plan za izvlačenje milijuna do 2024.

- Istražitelji USKOK-a jučer nisu bili u prostorima HEP-a. Zaprimljeno je službeno pismeno MUP-a. S obzirom da su radnje koje provode nadležna državna tijela tajne, ne možemo komentirati ostale pojedinosti iz Vašeg upita. Možemo tek potvrditi da HEP uvijek i u potpunosti surađuje sa svim nadležnim državnim tijelima – odgovorili su nam iz HEP-a.

DXT je u krajnjem vlasništvu trgovca energentima Brune Bolfija i ima razgranatu mrežu povezanih tvrtki u Europi. Ta tvrtka nije obuhvaćena USKOK-ovom istragom o velikoj plinskoj pljački u Ini gdje je ta tvrtka oštećena za više od milijardu kuna. No, upravo DXT je  omogućio masnu zaradu menadžeru Ine Damiru Škugoru i njegovim partnerima. Jer su oni bili krajnji kupac jeftinog Ininog plina, a onda su dio tog istog plina prodavali po tržišnim cijenama i samoj Ini, ali i HEP Plinu. 

Škugor je po cijeni nižoj od 20 eura za megavatsat prodavao Inin plin iz iscrpljen u Hrvatskoj tvrtki OMS upravljanje njegovih partnera Josipa Šurjaka i Gorana Husića. Dio je prodao direktno, dio preko Plinare istočne Slavonije. OMS je zatim po tržišnim cijenama od 60 do 210 eura za megavatsat prodavao plin DXT-u od lanjskog srpnja, pa do ovog kolovoza. I tu je nastala zarada od milijardu kuna.

Prisluškivali muljatore u INI: 'To da netko taj papir vidi. Previše' - Ma ne brini, sve je pokriveno
Prisluškivali muljatore u INI: 'To da netko taj papir vidi. Previše' - Ma ne brini, sve je pokriveno

Ali veliki dio plina koji je kupio DXT uopće nije napustio Hrvatsku. Točne količine su nepoznate. USKOK samo navodi da je Škugor od DXT-a kupovao plin za Inu po tržišnim cijenama. 

Također, HEP je već potvrdio da je od početka godine do 30. lipnja kupio plin od DXT-a. Kako su ranije objasnili, on je jedan od 14 dobavljača, a od njih je kupljeno tri posto potrebnih količina plina. Cijenu i točnu količinu nisu otkrivali, ali kažu da je sve kupljeno na natječaju. 

- Kod nabave plina HEP odabire najpovoljniju ponudu i ugovara cijenu koja u tom trenutku odgovara cijenama na europskom tržištu. Ugovorena cijena je nepromjenjiva za vrijeme trajanja ugovora te ne može biti veća od tržišne cijene – rekli su ranije iz HEP-a.

Vlada je inače dala početkom lipnja nalog HEP-u da kupio preko 270 milijuna kubika plina za popunu skladišta za ovu zimu, što je i učinjeno. Vlada je jamčila HEP-u i za kredit od čak 400 milijuna eura koji je bio potreban za tu kupovinu. Ali javnost ne zna od koga i po kojoj cijeni je kupljen taj plin jer HEP to pravda poslovnom tajnom. 

Inače, nakon afere u Ini, Vlada je naložila u rujnu da Ina sav plin proizveden u Hrvatskoj mora prodati HEP Plinu i to po fiksnoj cijeni  od 41 eura za megavatsat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.