Obavijesti

News

Komentari 4

Istraživanje Jadrana: Neobičan referendum kreće u Šibeniku

Istraživanje Jadrana: Neobičan referendum kreće u Šibeniku
3

Pokret Jadranski val inicirao je referendum o istraživanju Jadrana na kojem bi građani trebali sami potpisati, ovjeriti i poslati izjave da su za njegovo raspisivanje

VIDEO

U Šibeniku je u četvrtak najavljen početak prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu. Na konferenciji za novinare najavili su ga aktivisti novog antinaftaškog pokreta Jadranski val, Jurica Žitko Forempoher, Nikolet Šoša i Ivan Tomić, a podržao ih je i šibensko-kninski župan Goran Pauk. Način prikupljanja potpisa je originalan, reklo bi se bizaran, ali Jadranski val kaže da je legalan.

Naime, ova organizacija ne kani potpise za referendum skupljati na ulici ni na jednom drugom mjestu, već očekuje da će građani sami potpisati, ovjeriti i poslati izjave da su za raspisivanje referenduma.

'Jadranski val poziva građane na narodni referendum'

 - Jadranski val vas poziva na narodni referendum. Neka svi građani Hrvatske, ako zaista žele živjeti slobodni, potroše iznos, koji im je na žalost, jedva dovoljan za jedan dan preživljavanja i da odu u prvi javnobilježnički ured i pod punom materijalnom, kaznenom i svakom drugom običajnom odgovornošću potpišu izjavu: Ja (Ivan Horvat) izjavljujem da sam ZA ili PROTIV sazivanja referenduma o istraživanjima i eksploataciji ugljikovodika u Jadranskom moru. Sve ovjerene kopije izjava neka pošalju na adrese koje ćemo zajednički odrediti 30. travnja, nakon što vidimo koje će se inicijative i organizacije istome pridružiti. Istovremeno, fotografiju koju mogu napraviti mobitelom, fotokopiju ili drugu vrstu elektronske kopije pošalju na e-mail adresu koju ćemo također najaviti i zajednički odrediti - rekao je Žitko Forempoher.

Hrvoslav Pavić/24sata

Forempoher je donedavno djelovao kroz Živi zid, odnosno njegov ogranak Jadranski zid kojeg je i osnivač, te je zajedno s Ivanom Sinčićem predvodio njihove akcije i posjećivao antinaftaške tribine. Međutim, Forempoher je napustio Sinčića, Živi i Jadranski zid i prije nekoliko dana je krenuo u osnivanje Jadranskog vala i samostalno pokretanje referenduma. 

Javni bilježnici bi bili sretni: 23,5 mil. kn za ovjeru potpisa

Vjeruje da na ovaj način može prikupiti barem 500.000 potpisa, a na isti način bi bio proveden u referendum. Samo za prikupljanje potpisa građani bi javnim bilježnicima za ovjeru platili 23,5 milijuna kuna.

- Ja ne želim biti ničiji rob. Na vama je da se sjetite da što je rekao Ambroz Gubec: Gospoda su velika zato jer vi klečite - poručio je Žitko.

Hrvoslav Pavić/24sata

Na pitanje zašto se ne drži redovite, zakonom propisane procedure za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma, Forempoher je rekao da moraju pokušati, jer 'jedino što mogu izgubiti je Jadran'.

Župan Pauk protiv bušenja Jadrana: To je put u silu 

- Podržavamo bilo koju inicijativu koja će reći ne ovakvom postupku istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Kojim će načinom, kojim sredstvima reći ne, svatko preuzima odgovornost za sebe i svoju organizaciju - rekao je župan Goran Pauk (HDZ).

Hrvoslav Pavić/24sata

- Šibensko-kninska županija i ja osobno već smo se izjasnili o svemu onom s čim se u tom postupku ne slažemo, a ne slažemo se gotovo s ničim, jer je sve krenulo obrnuto od onoga kako je trebalo, i zato sam tu. Ovo je jedan glas naroda koji je nezadovoljan. Između svega ovoga fokusiram se samo na bušenje Jadrana. Dajemo podršku svima onima koji žele da se to provede na jedan drukčiji, transparentniji način. Je li to ukidanje ovih odluka, je li to referendum, je li to bilo koji put, ali ovako kako je krenulo ne može ići dalje, jer to nije pravi put. To je put u silu, put u forsiranje nečega što se događa samo zato jer se nekome tako snilo - rekao je župan Pauk.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca