News

Komentari 119

Johnson & Johnson odgodio isporuku cjepiva za Europu, trebalo nam je stići ovaj tjedan

Johnson & Johnson odgodio isporuku cjepiva za Europu, trebalo nam je  stići ovaj tjedan

Američka zdravstvena agencija u utorak je pozvala da se hitno stopira cijepljenje cjepivom proizvođača Johnson & Johnson, a kompanija je kasnije objavila i odgodu isporuke cjepiva za Europu

Kompanija Johnson & Johnson objavila je u utorak kako će odogoditi početak isporuke svojeg cjepiva u Europi nakon što su američke vlasti zatražile da se privremeno obustavi korištenje njihovog cjepiva dok se istražuje povezanost s krvnim ugrušcima u SAD-u.

- Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet -rekao je Johnson & Johnson podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 ​​milijuna doza njegovog cjepiva protiv covida otkako je odobreno krajem veljače.

Johnson & Johnson "je u postupku pregledavanja ovih slučajeva sa zdravstvenim vlastima u Europi" i SAD-u, a u međuvremenu će "odgoditi uvođenje svog cjepiva u Europi".

Američke savezne zdravstvene agencije preporučile su u utorak privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 cjepivom Johnson & Johnsona nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Savjetnički odbor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastat će se u srijedu kako bi pregledao slučajeve povezane s cjepivom Johnsona&Johnsona, dok će Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledati analizu, poručile su te dvije agencije zajedničkim priopćenjem.

Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica - trombocita).

CDC i FDA navode kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

Farmaceutska tvrtka Johnson&Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i trebala je do kraja lipnja isporučiti 50 do 55 milijuna doza.

Hrvatska je rezervirala 900.000 doza tog cjepiva.

Najčitaniji članci