Obavijesti

News

Komentari 63

Italija zatvorila luke! Zabranili iskrcaj više od 600 migranata

Italija zatvorila  luke! Zabranili iskrcaj više od 600 migranata
1

Malta ne prima nikoga. Francuska tjera ljude s granice, Španjolska brani svoju granicu oružjem. Od danas Italija govori ne trgovini ljudima, ne poslu ilegalne imigracije, napisao je novi ministar unutarnjih poslova

VIDEO

Italija će odbiti dopustiti humanitarnom brodu s više od 600 migranata da pristane u bilo koju od njezinih luka i zatražila je od Malte da otvori svoja vrata za brod, rekla je u nedjelju njezina vlada.

Malta je odbila zahtjev rekavši kako nema ništa s operacijom spašavanja, otvarajući izglede za diplomatski spor između dviju zemalja Europske unije.

Potez novog talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, koji je i čelnik desne Lige, predstavlja prvi potez u ostvarivanju izbornog obećanja da će zaustaviti priljev migranata u zemlju.

- Malta ne prima nikoga. Francuska tjera ljude s granice, Španjolska brani svoju granicu oružjem - napisao je Salvini na Facebooku i dodao: 'Od danas Italija će isto tako početi govoriti ne trgovini ljudima, ne poslu ilegalne imigracije'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više od 600.000 migranata dospjelo je u Italiju brodom iz Afrike u zadnjih pet godina. Brojke su dramatično pale zadnjih mjeseci, ali su se spašavanja povećala zadnjih dana, postavivši pred Salvinija kao ministra prvi ispit.

- Moj je cilj jamčiti miran život za ove mlade u Africi i za našu djecu u Italiji - rekao je Salvini upotrijebivši na Twitteru hashtag "Zatvorit ćemo luke".

Europska humanitarna organizacija SOS Mediterranee rekla je na Twitteru u nedjelju kako je njezin spasilački brod Aquarius primio 629 migranata, među kojima i 123 mladih bez pratnje roditelja, 11 druge djece i sedam trudnih žena.

Organizacija je rekla kako je skupina uglavnom podsaharskih Afrikanaca pokupljena u šest različitih operacija spašavanja u blizini obale Libije uključujući stotine koje je pokupila iz mora talijanska mornarica i prebacila na Aquarius.

- Brod je sada usmjeren na sjever prema sigurnoj luci - rekao je u nedjelju u tweetu SOS Mediterranee ne navevši svoje odredište mada je praktički skoro svaki takav brod s migrantima tijekom zadnjih pet godina završio u Italiji.

Njegova ruta prema sjeveru vodit će ga pored Malte, a jedan je talijanski dužnosnik rekao kako je Salvini pisao vladi ovoga maloga otoka zatraživši da dopusti da tamo dopusti brodu uplovljavanje.

Malta je rekla kako se operacija spašavanja  dogodila u međunarodnim vodama kod Libije i da ju je koordinirala Italija.

- Malta nije ni nadležna niti koordinirajuća vlast u ovom slučaju. Malta će poštivati prevladavajuće zakone - rekla je njezina vlada u kratkom priopćenju.

Humanitarni brodovi koji operiraju kod libijske obale igraju sve važniju ulogu u kupljenju migranata koji se upućuju na more često u slabašnim čamcima na napuhavanje nepogodnim za otvoreno more.

Salvini je optužio humanitarne organizacije da igraju ulogu "Taxi službe" za migrante. U petak je pozvao NATO da pomogne Italiji u obrani njezinih južnih obala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag