Obavijesti

News

Komentari 79

Ivan Đikić o greškama: Previše agresivno smo se reklamirali kao turistička destinacija

Ivan Đikić o greškama: Previše agresivno smo se reklamirali kao turistička  destinacija

Ugledni znanstvenik komentirao je rad Stožera rekavši da "nije dovoljno fokusirao na opasnosti" te ne dijeli mišljenje da je virus oslabio. Smatra i da premalo ljudi testiramo, a da to pokazuju serološki testovi

VIDEO

Otvorili smo granice prebrzo, preagresivno smo se promovirali kao turistička destinacija za sve, otvorili smo noćne klubove kao znak da je sve normalno. Dogodili su nam se izbori, u izborima svatko traži svoj interes. Stožer se nije dovoljno fokusirao na opasnosti koje su bile oko nas, komentirao je to u utorak naš ugledni znanstvenik Ivan Đikić za Dnevnik Nove TV.

Komentirao je činjenicu da je sadašnja zdravstvena slika bolesnika uglavnom blaga i da je malo pacijenata u bolnicama. 

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić o drugom valu korone

Pokretanje videa...

Ivn Đikić najavljuje novi val 01:29

- Prvo - asimptomatski se brzo širi, a druga opasnost je da ne pokazuje tropizam,to znači da ne napada samo jedan organ, na primjer pluća i respiratorni trakt kao što imamo kod gripe. Kod koronavirusa primarni izvor su šišmiši - kod njih je virus većinom u probavnom traktu i širi se preko usta i stolice. Osim što napada probavni trakt, napada jetru, bubrege, koštanu srž, živčane stanice, jedan od simptoma je gubitak njuha. Pogotovo malo znamo o kronicitetu, što će se dogoditi kod djece, kod asimptomatskih bolesnika, za šest mjeseci, za godinu dana, kako će imunološki sustav reagirati kad nam gripa dođe na jesen. Ali sve što govorimo ne treba se prezentirati u medijima kao panika i ogromna opasnost nego moramo reći - opasnost je ispred nas. Imamo sve mjere da možemo tu opasnost predvidjeti, savladati i svojim ponašanjem pobijediti virus zasigurno - rekao je Đikić. 

Učiteljica u Sikirevcima ima koronu, zatvorili cijelu školu
Učiteljica u Sikirevcima ima  koronu, zatvorili cijelu školu

Na pitanje je li sigurno da će do cjepiva uopće doći, odgovorio je da ništa nije sigurno. 

- Ali imate 125 cjepiva koja su napravljena. 21 je u kliničkim ispitivanjima, tri u trećoj fazi, to su ogromni uspjesi u znanosti.

Očekivanja su da ćemo i u trećem i u šestom mjesecu sljedeće godine imati regularna odobrena cjepiva koja će biti sigurna i djelotvorna. Uvijek je rizik hoće li to cjepivo imati dugotrajni efekt - odgovorio je. 

Komentirao je i mišljenje da je možda bolje preboljeti virus sad nego najesen ili na zimu.

- Takvo igranje s tim da je bolje preboljeti, to je švedski model, stvaranje kolektivnog imuniteta. Pogledajte živi eksperiment na Floridi, gdje smo se s tim igrali. 'Nije virus opasan, ajmo svi na plaže.' Danas vam je u Floridi nevjerojatna opasnost, zatvaraju se plaže, zatvaraju barovi i to je posljedica toga - rekao je i nastavio da su izjave da je virus oslabio u Hrvatskoj znanstveno neutemeljene.  Na pitanje zašto su simptomi blaži, rekao je:

- Kad mi razgovaramo na metar i pol razdaljine u zatvorenom prostoru je viši, u otvorenom niži. Kad imate dvadeset virusa koji uđu u vas, naš imunološki sustav, sluznica to može blokirati. Kada imate 20.000 virusa, simptomi su brži, značajniji i to je jedina razlika.
Na pitanje testiramo li premalo odgovorio je da su u Hrvatskoj najbolji pokazatelj da smo testirali malo serološki testovi. 

- Oni pokazuju 80.000 zaraženih, genetski testovi pokazuju manje od 3000. To je nesrazmjer od 20 puta i više.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa