Obavijesti

News

Komentari 41

Ivan Đikić: Nemam se potrebu nametati Akademiji znanosti

Ivan Đikić: Nemam se potrebu nametati Akademiji znanosti
1

Jedan od najuglednijih domaćih znanstvenika govori o svom posljednjem otkriću u borbi protiv stanica tumora, zašto nikada nije ušao u Hrvatsku akademiju znanosti, ali i koji su mu omiljeni načini opuštanja

VIDEO

Hrvatski  znanstvenik, prof. Ivan Đikić (47), dobio je prestižnu nagradu William C. Rose za 2013. godinu. Nagradu dodjeljuje Američko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju, a prof. Đikić prvi je znanstvenik iz Europe koji ju je dobio. Priznanje će mu službeno uručiti na svečanoj dodjeli sljedeće godine.

24express: Možete li pojasniti zbog čega ste točno dobili nagradu?

Odbor  koji dodjeljuje nagradu naglasio je da smo moj tim i ja uspjeli dokazati način na koji protein ubiktivin djeluje na stanice kod razvoja tumora, dermatitisa, bakterijskih upala i drugih bolesti. Istaknuli su nadalje kako smo u istraživanju na originalan način koristili različite discipline, od biologije, biokemije i medicine, pa smo interdisciplinarno dokazali djelovanje te molekule. U konačnici, kažu kako mi odaju priznanje i za moj doprinos u poučavanju mladih znanstvenika u Njemačkoj i u Hrvatskoj.

24express: Član ste njemačke akademije Leopoldine. Jesu li Vas kontaktirali iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti?

Nisam  dobio poziv od HAZU, niti mi je to važno. Izbor u članstvo akademija je pokazatelj priznanja znanstvenikova rada s jedne strane, te interes akademije s druge da taj znanstvenik bude njihov član. Nemam se potrebu nametati.

24express: Kako gledate na kulturu u kojoj mladi znaju ime starlete koja je skinula grudnjak, a teško im je imenovati nekoga tko iza sebe ima znanstvenu karijeru ili uspješan rad za boljitak čovječanstva?

Nažalost,  to je sastavni dio globalizacije. Mladi su zaokupljeni brzim i bombastičnim informacijama i u toj brzoj izmjeni informacija stalno traže poticaje. Mediji su to prepoznali i nude takve sadržaje. Mislim da mladi time puno gube, jer od sadržaja koje dobiju ne stvaraju prave životne vrijednosti niti izazove na dulji rok. Velikim dijelom to su izgubljene generacije. Ne znaju čemu se posvetiti, ne znaju što žele. To je jako žalosno...

24express:  Rijetki uspiju ostvariti uspjeh u svojoj domovini i u inozemstvu. Kako ste Vi uspjeli?

Baš  smo nedavno organizirali otvorenje Buchmanova instituta u Frankfurtu. Došli su svi društveni moćnici. Ondje sam govorio o znanstvenicima koji postižu uspjeh bez obzira na granice. Pravi znanstvenici posvećeni su znanosti na dugi rok i ističu se kvalitetom svojega rada. Kroz kreativnost i originalnost uspijevam stvarati mimo državnih granica. Sretan smo što to mogu.

Cijeli intervju sa znanstvenikom Ivanom Đikićem pročitajte u 24Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...