News

Komentari 100

Ivica i Ante Todorić založili su Kulmerove dvore za kredit?

Za kredit od sto milijuna eura kojim je Agrokor zatvorio porezni dug državi, ali i dio duga dobavljačima, Ivica Todorić i sin Ante navodno su jamčili osobnom imovinom

Za kredit od sto milijuna eura kojim je Agrokor u prvoj polovici ožujka zatvorio porezni dug državi, ali i dio duga dobavljačima, Ivica Todorić i njegov sin Ante jamčili su osobnom imovinom, doznaje tportal iz pouzdanih izvora.

U prvoj polovici ožujka Agrokor je od Sberbanka dobio sto milijuna eura kredita, što je kratkoročno ugasilo požar i odgodilo ono čemu smo svjedočili u idućim tjednima, a to je da ostale tvrtke i dobavljači nisu blokirali račune Agrokora. Tim je novcem Todorić platio porezni dug, na što je otišlo oko 40 milijuna eura, a ostatak je otišao na podmirivanje duga prema dijelu dobavljača.

Da je već tada Todoriću voda došla do grla, dokazuje činjenica da je za ovaj kredit jamčio osobnom imovinom.

'Novac je došao na poseban račun u Sberbanku s kojeg su plaćeni dobavljači. Založeni su i Kulmerovi dvori i sva ostala privatna imovina Ante i Ivice Todorića', kazao je izvor.

Kako doznajemo, hipoteka zasad nije upisana u zemljišne knjige.

I prije je jamčio privatnom imovinom

Ovo nije prvi put da je Todorić Kulmerovim dvorima jamčio otplatu kredita. Ivica Todorić dom svoje obitelji založio je 24. travnja 2014. kao garanciju vraćanja kredita od 100 milijuna eura koji je podignuo kako bi kupio slovenski Mercator. Hipoteka koja je poslužila za kupnju Mercatora s Kulmerovih dvora skinuta je 29. travnja 2015. godine.

U proljeće 2006. nad šestinskom rezidencijom podignuto je založno pravo u korist društva Hypo-leasing Kroatien za kredit od 23,8 milijuna eura. Krajem te godine Todorić se s obitelji uselio u Kulmerove dvore. Ta je hipoteka skinuta tri godine kasnije.

Zatim je u svibnju 2007., vidljivo je iz vlasničkog lista, uknjiženo založno pravo u iznosu od 30 milijuna eura u korist Hypo Alpe-Adria Banka. Tim je kreditom Todorić otkupio dvorac od koncerna Agrokor u čijem je prvo bio vlasništvu. Ta je hipoteka obrisana u travnju 2012. godine.

Prioritet pri otplati

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u čudnoj je situaciji jer Sberbank traži da ovaj kredit ima prioritet pri otplati. Donese li takvu odluku, automatski daje prednost u spašavanju i Todorićeve privatne imovine.

Ivica Todorić vlasništvo nad obiteljskom rezidencijom Kulmerovim dvorima 2015. podijelio je između sebe i djece, kćeri Ive Balent i sinova Ante i Ivana Todorića. S obzirom na to da je uz njega osobnom imovinom za spomenuti kredit jamčio i najstariji sin Ante, polovica Kulmerovih dvora u slučaju nenaplate kredita može završiti na bubnju.

 

 

 

 

Najčitaniji članci