Obavijesti

News

Komentari 52

Ivo Josipović odgovara: Nisam znao za optužnice iz Srbije

Ivo Josipović odgovara: Nisam znao za optužnice iz Srbije
1

Europska komisija pozvala je Hrvatsku na "oprez" pri razmatranju prijedloga zakona o ništetnosti optužnica. Josipović apelira na Vladu i Sabor da ne donose taj zakon

VIDEO

Ivo Josipović nije znao za optužnice u vrijeme kada su poslane, nego je, nakon što je u javnosti objavljeno da optužnice postoje, o tome zatražio informaciju od nadležnih institucija, priopćeno je iz njegova Ureda nakon izjave premijerke Kosor, koja je danas u Osijeku predsjednika prozvala da je znao za srbijanske optužnice.

Osvrnuo se i na zakon o ništetnosti, apelirajući Vladu i Sabor da se ne donosi takav zakon, nego da se odmah krene u "zaključivanje ozbiljnog međunarodnog ugovora koji će onemogućiti zloporabu progona za ratne zločine, ali i osigurati da ni jedan zločin ne ostane nekažnjen".

– Zakon o ništetnosti neće donijeti pravu zaštitu našim građanima, nego možda upravo suprotno. Kažu da ne postoje pravni učinci takvog zakona, no djelovat će nepovoljno na sigurnost hrvatskih građana u inozemstvu – navedeno je u priopćenju.

Zaključak je da Republika Hrvatska može i mora puno bolje i efikasnije reagirati na optužnice iz Srbije.

Jadranki Kosor ipak su priznali da je bila u pravu kazujući da predsjednik nema u nadležnosti postupanje po optužnicama.

– Takvu nadležnost nema ni predsjednica Vlade. Međutim, pitanje optužnica važno je političko pitanje o kojemu ovisi ostvarenje načela pravne države, zaštita branitelja od zloporaba pravosuđa i politizacije odgovornosti za ratne zločine, odnosi u regiji te mnoga druga važna pitanja. A to jest i u nadležnosti Vlade i u nadležnosti predsjednika Republike. Iznimno je važno da Republika Hrvatska djeluje na način da zaštiti svakog svog građanina koji je neosnovano optužen za ratni zločin. Isto tako, važno je da Hrvatska jasno ostane privržena načelu da svaki zločin mora biti kažnjen, bez obzira tko ga je počinio. Važno je i djelovati na način da se pozitivni procesi u regiji nastave – priopćili su iz predsjednikova Ureda.

EK: Oprezno s poništavanjem optužnica

Europska komisija pozvala je Hrvatsku na "oprez" pri razmatranju prijedloga zakona o ništetnosti svih pravnih akata bivše JNA te pravosudnih tijela bivše SFRJ i Srbije, kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani, javlja HRT. Željeli bismo istaknuti koliko je važno da se ne ugrozi regionalna suradnja usmjerena na procesuiranje ratnih zločina. Europska komisija potiče Hrvatsku da nastavi s konstruktivnim dijalogom u regiji o pitanjima ratnih zločina, rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefena Fülea. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi