Sanaderova obrana: U svakom žitu ima kukolja, pa i u HDZ-u | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 182

Sanaderova obrana: U svakom žitu ima kukolja, pa i u HDZ-u

Ne želim Jarnjaku nikakvo zlo, no činjenica je da je on bio glavni tajnik stranke i da je jedini tajnik na kugli zemaljskoj koji nije za ništa odgovoran, rekao je Sanader

VIDEO

Odbijam tvrdnju da bi ja nekoga povezivao u protuzakonito djelovanje kako to stoji u optužnici. Nevenka Jurak se javila 2003. na neki natječaj za izbornu kampanju HDZ-a ali je taj posao dobio Masol. Poslije Jurak nisam vidio, možda samo jednom u Vladi. Da sam ja organizirao tu grupu onda bih našao način da je angažiram i u stranci, rekao je Ivo Sanader u utorak na Županijskom sudu u Zagrebu.

- Što se tiče ostalih suoptuženika, Mladen Barišić je odgovarao za svoj rad glavnom tajniku kao i Branka Pavošević. Nitko od tih optuženika ne spada u moj krug prijatelja ili bližih suradnika. Ne prihvaćam optužnicu kad je riječ o meni i o HDZ-u, hrvatske birače se ne može prevariti i da je sve ovo što se navodi istina, ne bi dobili izbore 2007. Jesu li drugi suoptuženici radili nešto protuzakonito, ne znam, ali priznali su, a onda valjda i jesu. No to nema veze sa mnom i HDZ-om u svakom žitu ima kukolja pa i u HDZ-u. Kada bih je vidio ili bi mi tko dojavio da se događa nešto nezakonito, reagirao bih najoštrije što sam mogao. Pa ja sam predložio smjenu Pavošević kad mi je Jarnjak rekao da nešto ne štima sa završnim računom, zašto bih to napravio ako smo bi povezani? - pita se Sanader

Sanader: Jarnjaka sam spasio Haaga, a on mi vraća lažima

Što se to dogodilo da je Ivan Jarnjak u desetak dana od osumnjičenika postao svjedok. Kupio je novi status tereteći me u USKOK-u i stavljajući mi na teret sve ono što je bilo u njegovoj nadležnosti, rekao je u utorak na Županijskom sudu Ivo Sanader koji drugi dan za redom iznosi svoju obranu.

- Znači Jarnjak je trgovao kao i neki suoptuženici koji misle da će tereteći mene proći bolje nego da kažu istinu. Ne želim Jarnjaku nikakvo zlo, no činjenica je da je on bio glavni tajnik stranke i da je jedini tajnik na kugli zemaljskoj koji nije za ništa odgovoran - rekao je Sanader. 

"Evo kako mi je Jarnjak zahvalio..."

Nisam mislio da ću ikada u životu ovo pričati, ali evo: 22. prosinca 2003., čim sam prisegnuo kao premijer ili dan kasnije nazvao sam Carlu Del Ponte jer sam znao da je najveći problem Hrvatske na putu u euroatlanske integracije suradnja s Haškim tribunalom i odlučio sam riješiti problem, rekao je Sanader na sudu i nastavio:

- U nazočnosti Luke Bebića sam nazvao Del Ponte koja je vjerojatno razgovor snimila i rekao joj da sam novi premijer i da je HDZ pobijedio na izborima. Rekao sam joj i da će nova vlada u potpunosti poštivati zakone i da ima moju riječ. Ona je rekla da joj je to drago čuti i da kod nje imam bonus. Pitao sam je da li ga mogu odmah iskoristiti i da li možemo što riješiti oko generala Gotovine. Carla Del Ponte je rekla da ne. Onda sam je pitao da li mi može reći što je s Ivanom Jarnjakom jer sam ga htio postaviti za glavnog tajnika. Carla Del Ponte mi je rekla: "Nismo još odlučili, ako ćete ga postaviti za glavnog tajnika, vidjet ćemo to". Ja sam onda taj razgovor ispričao Jarnjaku koji mi je rekao da će mi on i njegovih devet pokoljenja potomaka biti zahvalni, i evo kako mi je zahvalio - rekao je Sanader. 

- Da mi je Del Ponte rekla da će protiv Jarnjaka podignuti optužnicu, ne bi ga ni postavio za tajnika. A nakon nekog vremena kada mi je rekla da neće biti optužen, imenovao sam ga tajnikom - rekao je Sanader.

Ivo Sanader iznosi obranu: Govorit će o imovini

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer, u utorak je nastavio iznositi svoju obranu na Županijskom sudu u Zagrebu u slučaju Fimi media. Sanader bi trebao navodno govoriti o imovini koju je stekao prije ulaska u politiku i time opovrgnuti tvrdnje tužitelja da se obogatio korupcijom.

Sanader je u ponedjeljak rekao kako je USKOK trebao sve istrage protiv njega spojiti u jednu i onda dići jednu optužnicu, a ne šest. Kaže kako je u pritvoru samo zato što USKOK nije spojio optužnice. 

-  Svi su postupci protiv mene politički motivirani, riječ je o političkom progonu - rekao je Sanader i optužio bivšu premijerku Jadranku Kosor da je tjerala dužnosnike HDZ-a da "toče" protiv njega. Rekao je kako u slučaju Fimi Media nema niti jedne činjenice niti dokaza protiv njega. Rekao je i kako je predsjedništvo stranke mozak stranke, a glavni tajnik vodi stranku u operativnom smislu.  

Evo kako je protekao prvi dan Sanaderove obrane

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 182

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.