Obavijesti

News

Komentari 4

Iz britanskog nacionalnog arhiva nestalo 40 dokumenata

Iz britanskog nacionalnog arhiva nestalo 40 dokumenata
1

Među zagubljenim dokumentima je i dio korespondencije nekadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla koji je zemlju vodio u Drugom svjetskom ratu

VIDEO

Britanski nacionalni arhiv u potrazi je za više od 400 deklasificiranih dokumenata britanske vlade koji su se izgubili u zadnje četiri godine, među njima nekih pisama Winstona Churchilla, te vladina dokumenta o vojnoj suradnji Velike Britanije s Izraelom, objavio je BBC.

Britanski javni servis do otkrića je došao "kopajući" po dokumentima koji su prema zakonu iz 2000. godine dostupni javnosti i istraživačima,  u sjedištu nacionalnog arhiva u Kewu, na rubu Londona.

Iz arhiva, kako je otkrio BBC,  je u zadnje 4 godine nestalo barem 6 dokumenata Foreign Officea, te 40 spisa nastalih u ministarstvu unutarnjih poslova, ali i neki dokumenti iz kabineta britanskih vlada.

Među zanimljivijima je i dokument iz 1979. godine koji nosi naslov "Vojna i nuklearna suradnja s Izraelom: izraelsko nuklearno naoružavanje", pisan kao reakcija na sumnje koji je u vezi s izraelskim nuklearnim programom u rezoluciji o kontroli nad nuklearnim naoružanjem godinu dana ranije izrazio UN.

Laburistički zastupnik u parlamentu Tristram Hunt, drugi čovjek međustranačkog povjerenstva koje kontrolira rad arhiva, kazao je kako je nestanak spomenutih dokumenata zabrinjavajući, ali da je uvjeren kako će se zagubljeni dokumenti, kap u moru od preko 11 milijuna sličnih koji se nalaze u nacionalnom arhivu, pronaći kako bi se sačuvali za povijest i istraživače.

Među zagubljenim dokumentima je i dio korespondencije nekadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla koji je zemlju vodio u Drugom svjetskom ratu, na primjer pismo iz 1947. godine u kojemu je izložio svoje viđenje ratnih događaja, u pripremi za pisanje svojih memoara koji su mu 1953. godine donijeli i Nobelovu nagradu za književnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu