Obavijesti

News

Komentari 3

Iz HUP-a nezadovoljni odlukom: Za turizam koji želimo produljiti 16 radnih nedjelja nije dovoljno

Iz HUP-a nezadovoljni odlukom: Za turizam koji želimo produljiti 16 radnih nedjelja nije dovoljno

Ustavni sud odlučio je da neće pokrenuti postupke o ocjeni ustavnosti Zakona o trgovini. Dakle, i dalje vrijedi odredba da trgovine smiju raditi samo 16 nedjelja u godini

VIDEO

Zakon je napisan kao kompromisni zakon, odnosno možemo reći da je izbalansiran odnos gospodarskih subjekata, trgovaca, zaposlenika i potrošača, rekla je ravnateljica uprave za trgovinu i politiku javne nabave u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Branka Augustinović.

Ustavni sud odlučio je da neće pokrenuti postupke o ocjeni ustavnosti Zakona o trgovini. Dakle, i dalje vrijedi odredba da trgovine smiju raditi samo 16 nedjelja u godini, piše HRT.

Augustinović navodi da su se potrošači navikli, a velika većina podržava neradnu nedjelju.

Ostaje zabrana rada nedjeljom. Ustavni sud: Nećemo to razmatrati, odlučila je većina!
Ostaje zabrana rada nedjeljom. Ustavni sud: Nećemo to razmatrati, odlučila je većina!

 Zlatica Štulić,  predsjednica Sindikata trgovine kaže da su radnici u trgovini zadovoljni, osobito oni koji su radili nedjeljama. 

- U maloprodaji je 2/3 žena i one su iznimno zadovoljne. Neki su od 1. srpnja imali po prvi puta dva slobodna dana za Božić. Na plaći nitko nije izgubio zbog neradnih nedjelja. Plaće su porasle u trgovini, ali ne prate stupanj inflacije. Nedostatak je radnika, u nekim sustavima traži se 200-300 radnika, prodavači, skladištari. Prošlu sezonu izvukli su studenti, umirovljenici, strani radnici, ali pitanje je kakva će biti ova sezona - rekla je. 

Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika ističe da je ljudima onemogućen rad. 

- Cvjećari nedjeljom imaju praktički najveći promet nedjeljom, sada gube 30% prometa. Tražimo od gradova da se proglase sajmeni dani. To su ljudi koji imaju mali broj zaposlenika, ili ih uopće nemaju. Mi ne živimo u nezavisnom sudstvu, zanimljivo je da se ovakva donosi u jeku afere Turudić. Nismo iznenađeni, moramo čekati vlast koja će biti poduzetnička - kaže.

 Mirko Budimir, dopredsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca naglašava da svaka zabrana negativno utječe na poduzetništvo i gospodarstvo.

Mali trgovci ogorčeni odlukom Ustavnog suda: 'Odradit ću još tih par nedjelja i zatvaram...'
Mali trgovci ogorčeni odlukom Ustavnog suda: 'Odradit ću još tih par nedjelja i zatvaram...'

- Turistička smo zemlja, turizam i trgovina glavne su nam djelatnosti. Za turizam koji želimo produljiti 16 radnih nedjelja nije dovoljno. Nema tu radničke zaštite, ovdje se štiti prodajni objekt, trgovina, objekt sa svojim inventarom i robom. U zakonu piše da on ne može biti otvoren više od 16 nedjelja. Mali trgovac koji imaju jedan objekt su u nezavidnoj situaciji - rekao je. 

- U Austriji je rečeno - ako ćete raditi nedjeljom, to će biti i puno plaćeno. To je sloboda poduzetništva - rekao je. 

Budimir kaže da će se u praksi pojaviti razne varijante, kao što su sajmeni dani koji to zapravo nisu. 

Ustavni sud odlučuje o radu nedjeljom i izbornim jedinicama
Ustavni sud odlučuje o radu nedjeljom i izbornim jedinicama



- Na žalost, bit će dosta i onih koji će zatvoriti svoje poslove, posebno mali poduzetnici. Fiskalnih računa bilo je dosta, ali rasle su plaće, dohodak se povećavao, potrošači se racionalnije ponašaju, uspoređuju cijene. U budućnosti će se razviti novi formati - benzinske crpke pretvaraju se u markete, restorane. To nije dobro, to cijelo vrijeme upozoravamo. Morat ćemo donijeti novi Zakon o trgovini - nastavio je.

- Jedna je zanimljivu stvar, kad su sastanci u Vladi, onda se zove HUP, HOK i tako dalje, a UGP, koji ima 20.000 članova, pet puta više od HUP-a, koji je najjača asocijacija, neovisna asocijacija u ovom momentu, se izbjegava. Dakle, najjača asocijacija civilnog sektora koja se bavi temom poduzetništva, čiji poduzetnici i članovi jesu volonteri, dobrovoljni članovi, zove se na te sastanke. Da nas se zove, onda bi čuli ono što doista brine, muči nas male poduzetnike, a ne bi dobili nekakvu filtriranu verziju koja je tu za nekakve male političke svrhe - kaže Bujas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.