Obavijesti

News

Komentari 0

Iz ruku učenika: Vukovarski robot čeliči se sklekovima

Iz ruku učenika: Vukovarski robot čeliči se sklekovima
2

Profesori elektrotehnike učili su robotiku kako bi znanje mogli prenijeti na učenike. Zajedno su napravili nekoliko projekata: pauka na 20-ak motora, mali Segway i nekoliko autića

VIDEO

Učenici srednje Tehničke škole “Nikole Tesle” Vukovar, tehničari za računalstvo i elektrotehničari, u sklopu nastave i prakse izradili su robota Niku koji hoda, maše rukom, pokazuje mišiće i radi sklekove.

Postao je prava senzacija u školi, ali i na Facebooku jer se učenici njime hvale na društvenim mrežama.

Niku su osmislili profesori, izradili učenici, a programirao Mladen Bogdanović, također učenik, ali jedan od darovitijih za robotiku. On je odlučio da će Niko biti sportaš i atletičar. Zato i radi sklekove. On je tek jedan od projekata iz segmenta robotike, elektronike i automatizacije koju učenici rade na praktičnoj nastavi i u slobodno vrijeme kod svojih profesora i mentora Zorana Konjevića i Borisa Ivankovića. Ova su dva mlada profesora odlučila da im nastava i nastavni kurikulum više neće biti puka teorija, nego će djeci pokazati kako se doista izrađuju roboti i slični sklopovi.

- Robotika je zastupljena u školama na zapadu već pet godina. Kod nas je još u povojima. Profesori koji bi to trebali predavati sami se educiraju preko interneta jer novca za profesionalne edukacije te vrste škole u pravilu nemaju. Mi već nekoliko godina u školi imamo izrađene nekakve jednostavne vrste sklopova, ali smo unazad godinu dana odlučili da ćemo to poboljšati kako bismo učenicima približili nove tehnologije i zainteresirali ih za suvremeniji kurikulum - kaže profesor elektrotehnike Konjević dodajući kako on o svemu uči paralelno s učenicima. Naime, unazad godinu dana on i kolega Ivanković “grijali” su svoje stolice i učili robotiku te kasnije sve to prezentirati učenicima.

- Sad aktivnije radimo na ovoj praktičnoj nastavi, a trećim razredima uveli smo i programiranje mobilnih uređaja jer upravo se njima upravlja s ovim robotima i modelima koje izrađujemo. Dok na zapadu učenici dobiju sav materijal, gotove, ušminkane modele robota i auta koje samo trebaju programirati, mi sami izrađujemo apsolutno sve, pilimo, brusimo, šarafamo, lemimo, čak i nabavljamo motore preko interneta. Novca dovoljno za to nemamo pa smo prisiljeni pisati tvrtkama i moliti donacije. Uz pomoć toga kupimo jeftinije, japanske motore i dijelove za četiri dolara iako oni pravi koštaju 40. Bitno nam je da naši učenici imaju jednaku šansu upoznati se s tehnologijom budućnosti i da nešto o tome znaju jer tako mogu odlučiti žele li se time baviti - kaže Ivanković dodajući kako se učenicima sviđa takav oblik praktične nastave jer su motiviraniji za struku.

Profesori dobiju ideju, u 20-ak sati naprave kostur projekta, a dalje ga razrađuju učenici. Do sada su izradili nekoliko projekata: mali model Segwaya, nekoliko različitih autića, pauk koji pokreće 20-ak motora, a trenutačno rade na velikom displayu za LED prometnu signalizaciju kojim bi se mogli pojaviti i na nekom natjecanju.

- Do sada se nismo nigdje prezentirali iako smo saznali da smo jedina škola u Slavoniji koja radi robotiku. Da imamo novca, nebo bi nam bilo granica, ovako smo ograničeni. Ali svake godine sve više napredujemo, imamo puno ideja i sigurni smo da ćemo vrlo uskoro prednjačiti sa svojim izumima - kažu profesori koje u toj ideji podržavaju i sami učenici.

- Izrađivanje i programiranje robota jako mi je zanimljivo. Trebalo mi je mjesec dana da programiram Niku. Vjerujem da bi to mogao biti moj posao ubuduće - rekao je učenik Mladen Bogdanović.     






   

    

Prijavite se na naš newsletter!


* obavezno polje


    
    


    
    


    
    


    Spol  *

   





    Ja sam:
   








    

        
        
    
   
   

   

   




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi