Obavijesti

News

Komentari 82

'Iz škola trebaju izaći stručni, kompetentni i zapošljivi mladi'

'Iz škola trebaju izaći stručni, kompetentni i zapošljivi mladi'
10

Grabar Kitarović obišla je srednjoškolske plastenike, poligone za praktičnu nastavu, vinograde, voćnjake i klijeti, razgovarala s profesorima i učenicima o strukovnom obrazovanju

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetila Srednju školu u Bedekovčini te poručila da je važno reformirati obrazovanje kako bi iz škola izlazili kompetentni, stručni i zapošljivi mladi ljudi koji će zarađivati solidne plaće za solidan život u vlastitim sredinama i vlastitoj domovini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kolinda grabar kitarović 01:46

Predsjednica je ocijenila da obrazova reforma ide u pravom smjeru te se složila s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Vladom Prskalom da "treba trčati" kako bi Hrvatska uhvatila korak s modernim, razvijenim zemljama čije obrazovanje je riješeno tako da odgovara tržištima rada.

Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj izvijestila je da se učenici u toj školi obrazuju za zanimanja vezana uz medicinu, graditeljstvo i poljoprivredu.

bedekovcina

"U zadnje je vrijeme poseban naglasak upravo na poljoprivredi, na važnosti primjene novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Učenici bi osnivanjem Centra kompetencija sigurno dobili još bolje mogućnosti i nova znanja, nove tehnologije", rekla je ravnateljica, a Prskalo je potvrdio da se ide u tom smjeru.

"Čekamo da zakon prođe drugo čitanje u Saboru, da bismo pokrenuli osnivanje centara kompetentnosti. Ponudit ćemo svim osnivačima, svim školama da se kandidiraju i da u vrlo kratkom vremenu strukovno obrazovanje pomaknu na višu razinu", poručio je Prskalo.

bedekovcina

Predsjednica Grabar Kitarović obišla je srednjoškolske plastenike, poligone za praktičnu nastavu, vinograde, voćnjake i klijeti, razgovarala s profesorima i učenicima o strukovnom obrazovanju i centrima kompetentnosti te istaknula važnost praktične nastave i pripreme učenika za posao kad izađu iz škole.

Učenici medicinske struke zanimali su se za angažman medicinskog osoblja u mirovnim misijama u kojima sudjeluje i Hrvatska. Grabar Kitarović odgovorila im je da će medicinska zanimanja preživjeti robotizaciju zbog ljudske brige koja se ne može zamijeniti, a koja se, i fizička i psihička, pruža hrvatskim vojnicima u misijama. Dodala je da se takva briga treba pružati i braniteljskoj populaciji u domovini.

Učenici poljoprivredne struke pitali su može li se u Hrvatskoj smanjiti uvoz i povećati domaća proizvodnja hrane. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak odgovorio im je kako jedan od poteza može biti i uvođenje hrvatskih proizvoda kao zdravog i kvalitetnog obroka u škole i druge javne ustanove.

bedekovcina

S predsjednicom je u Bedekovčini bio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je naglasio da se ulaganjima u razvoj zdravstvenog turizma otvaraju nova radna mjesta za nove generacije.

"S obzirom na tradiciju i kvalitetu koju imamo, sigurno možemo biti lideri u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj, ali je potrebno napraviti neke sitne izmjene zakona", rekao je Kolar te dodao kako treba omogućiti da se i takvi projekti mogu financirati iz EU fondova.

Predsjednica Grabar Kitarović u Gornjoj Stubici položila je cvijeće ispred spomenika vojnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfu Perešinu te prisustvovala potpisivanju Ugovora o sufinanciranju izgradnje Spomen-kuće Rudolfa Perešina, a potom u Donjoj Stubici obišla tvrtku "Frassinox Božić" d.o.o.

bedekovcina

Treći i završni dan radnog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je privremeno bio izmješten njezin Ured, nastavlja u Mariji Bistrici susretom s predstavnicima OPG-ova i posjetom Nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke. Boravak u Krapinsko-zagorskoj županiji završit će druženjem s građanima u općinama Konjščina i Mihovljan te posjetom Muzeju neandertalaca u Krapini.

 Grabar-Kitarović u Mariji Bistrici s predstavnicima OPG-ova

Korekcija cijene mlijeka koja raste u zemljama Europske unije, ali ne i u Hrvatskoj, programi ruralnog razvoja i izmjena kriterija za prijave na mjere tih programa samo su neke od tema na sastanku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s predstavnicima OPG-ova Krapinsko-zagorske županije u petak u Mariji Bistrici.

Iako je na većinu tih pitanja odgovorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, predsjednica Grabar-Kitarović primijetila je u razgovoru s predstavnicima OPG-ova da im je u prvom planu iskorištavanje financijskih sredstava iz EU fondova i razne druge mjere, što je ocijenila dobrim.

"Kao što znate, ja sam jedna od osoba koja se zalaže za decentralizaciju, da se prebaci više i na županije, što je moguće više iskorištavanje EU fondova jer, naravno, vaša lokalna i regionalna samouprava uvijek zna više o potrebama koje postoje u vašim krajevima, nego što to može znati netko u Zagrebu. Zato smatram da je korisno za Ministarstvo poljoprivrede i za vas osobno da ste danas svi ovdje i da ste imali prigodu porazgovarati s našim poljoprivrednicima", rekla je na kraju sastanka hrvatska predsjednica.

Istaknula je da kontakt između državne administracije i poljoprivrednika mora biti neprekidan te da se moraju ukloniti birokratske barijere na određenim razinama ministarstava.

"Moramo mijenjati svijest da nam je državna administracija doista na korist građana i servis građana, i nadam se da ćemo ići u tom pravcu i u području porezne politike i svih drugih mjera koje bi trebale biti poticajne, a ne represivne", ocijenila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Posebice je istaknula proizvodnju mlijeka, dodajući kako se ne smije dogoditi da bočica vode bude skuplja od litre mlijeka. Pozvala je da se na tome poradi, ponajprije kroz mjere tržišnog poticanja, te da se više oslanjamo na vlastite snage na tržištu i na kvalitetu nego na državne subvencije. Zadovoljna je što se upoznala s problemima Hrvatskog zagorja te vjeruje da će takav dijalog voditi i u drugim dijelovima Hrvatske.

"Vjerujem da ćete i vi i ministar Tolušić i Vlada učiniti sve kako bismo ne samo što je moguće bolje iskorištavali sredstva iz EU fondova, već i kako bismo radili na tome da Hrvatska doista pronađe svoju nišu za kvalitetne, zdrave hrvatske proizvode", rekla je hrvatska predsjednica te dodala da će Hrvatska novu šansu dobiti prilikom našeg predsjedanja Europskom unijom, to jest Vijećem 2020. godine.

Nakon sastanka s predstavnicima OPG-ova, predsjednica Grabar Kitarović obišla je Nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke. Svoj boravak u Krapinsko-zagorskoj županiji završit će boravkom u općinama Konjščini i Mihovljanu te posjetom Muzeju krapinskih neandertalaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...