Obavijesti

News

Komentari 38

Iz zatvora su bježali ubojice, dileri...: Neke nikad nisu uhitili

Iz zatvora su bježali ubojice, dileri...:  Neke nikad nisu uhitili
1

Bijeg Damira Šišakovića iz zatvora u Sisku pokazala je da je situacija u zatvorima takva da zatvorenici praktički mogu birati kad će pobjeći, kaže iskusni pravosudni policajac...

VIDEO

Bijeg Damira Šišakovića iz zatvora u Sisku pokazala je da je situacija u zatvorima takva da zatvorenici praktički mogu birati kad će pobjeći, kaže nam iskusni pravosudni policajac.

- Malo, malo, pa neki zatvorenik nasrne na policajca. Oni jako dobro znaju da ih je malo. Dosad su bježali lopovi, a pitanje je dana kad će pobjeći i neki ubojica. Dosad su stradavali samo pravosudni policajci, a pitanje je dana kad će stradati neki civil. Mnogi od bjegunaca su, iako su na izdržavanju kazne zbog imovinskih delikata, itekako skloni agresiji - govore nam ljudi koji se svaki dan suočavaju s ubojicama, narkomanima...

Sisački zatvor ima premalo čuvara i nema vanjsko osiguranje

zatvor

- Naravno da će za bijeg okriviti dežurnog pravosudnog policajca. Pogreška je zbog ljudskog faktora, ali je situacija kompleksnija. Sigurnosni uvjeti u sisačkom zatvoru su katastrofalni, tj. nikakvi. No to odgovorne nije briga. Najlakše je policajca suspendirati i kazniti - komentirao je posljednji bijeg iz zatvora Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije. Nakon zadnjeg bijega oglasilo se i Ministartvo pravosuđa.

- U tijeku je utvrđivanje svih okolnosti o bijegu te će nakon obavljene analize javnost biti pravodobno obaviještena o utvrđenom. Šišaković je u zatvoreničkoj sobi, u kojoj je bio smješten, slomio rešetke tako što ih je potrgao na spojevima. Time je načinio dovoljno veliki otvor kroz koji se provukao, udaljio prema dvorišnom prostoru policijske postaje i dalje u nepoznatom pravcu - priopćili su iz ministarstva.

Ministar Šprlje zna za probleme, ali ih nije stigao riješiti

Bijegovi, samoubojstva i droga u ćelijama, tučnjave, zastarjeli sustav nadzora, nedostatak tehnike i pravosudnih policajaca samo su neki od pokazatelja da je zatvorski sustav nesiguran i u kolapsu.

Puljanin Bojan Bešić (25), sitni prijestupnik, lani u srpnju skončao je u samici pulskog zatvora. Umro je u vatri i dimu u strašnim mukama spužvom posebno obložene ćelije koju je sam zapalio prošvercavši upaljač. Umažanina Tahira Nuhića (30) i Šibenčanina Josipa Grozdanića (26) još prije desetak godina samo u pulskom zatvoru “ubila” je droga.

Osim u ćelijama, zbog šlamperaja je jedan zatvorenik (32) iz Pule krajem 2011. na autocesti A-6 kraj Ravne Gore na putu iz Pule u zatvorsku bolnicu u u Zagrebu doslovce ispao iz vozila pravosudne policije i poginuo.

Bojan Dragičević (35), kriminalac čije se lice smiješi s Interpolove tjeralice, u kolovozu prije dvije godine neshvatljivim je “javašlukom” osiguranja pobjegao iz pulskog zatvora preskočivši visoki zid, s tim da su pravosudni policajci dobro znali da im je već godinu dana ranije pobjegao i iz dobro čuvane Lepoglave.

Tijekom siječnja, na preporuku pučke pravobraniteljice, dio zatvora uveo je dodjelu pribora za jelo zatvorenicima - noževe, vilice i žlice. U Upravi za zatvorski sustav zaključili su, pisao je svojedobno Večernji list, da će to dovesti do humanijeg načina izvršenja kazne zatvora. No u veljači su u splitskom zatvoru Bilice nestala dva noža koja nisu pronađena. Danima su pravosudni policajci i zatvorenici, a u splitskom zatvoru na Bilicama ih je oko 120, s pojačanom opreznošću kročili zatvorom. Svjesni su da neki zatvorenici imaju noževe koje bi im svaki tren mogli zariti u leđa.

Ministarstvo pravusuđa, pod kojim je i Uprava za zatvorski sustav, nakon tog skandakla odgovorilo nam je kako nestankom noževa sigurnost neće biti ugrožena jer za razračunavanje zatvorenici uglavnom koriste šake, a ne pribor za jelo.

Pravosudni policajci godinama upozoravaju da ih je premalo i da se mjere štednje negativno odražavaju na sigurnost. Jedna od mjera je i ukidanje vanjskog osiguranja u zatvorima. Kako doznajemo, 100-tinjak zatvorenica u požeskoj kaznionici čuvaju tri pravosudne policajke, a vanjskog osiguranja nema.

Osim iz zatvora i kaznionica, kriminalci bježe i policiji. Policija i dalje traga za S. K. (33), državljaninom BiH. Dok su ga policajci u subotu autom iz Slavonskog Broda prevozili u ekstradicijski pritvor u Požegi, iskoristio je nepažnju policajaca te je na semaforu u Dubrovačkoj ulici iskočio iz službenog vozila i kroz dvorište obiteljske kuće pobjegao u šumu. Kako nam je potvrdila glasnogovornica PU požeško-slavonske, bjegunca traži više policijskih službenika, a potraga se, osim po danu, smanjenim intenzitetom odvija i noću. Glasnogovornica Radić ističe da se provjeravaju sve informacije i dojave građana koje redovito dobivaju. Pretpostavlja se da se S. K. skriva u brdovitim šumskim predjelima sela Laze Ćosine i Laze Vasine iznad Požege.

- Koliko smo čuli, nije opasan. Pojavit će se negdje prije ili kasnije jer neće imati što jesti i piti – rekli su nam mještani dodavši da ih nije strah.

Iz zatvora su bježali ubojice, ratni zločinci, razbojnici, dileri... Neke nikad nisu uhitili

BOJAN DRAGIČEVIĆ je u kolovozu 2014. pobjegao iz pulskog zatvora preskočivši visoki zid. Godinu dana ranije pobjegao je i iz Lepoglave. Na Interpolovoj je tjeralici.

VELJKO MANDIĆ početkom svibnja 2006. se tijekom šetnje iskrao čuvarima i po gromobranu uspentrao na krov pulskog zatvora. Zaprijetio je da će skočiti.

IVAN MAKIJENKO je krajem kolovoza 2014. pobjegao s prvog kata zadarske bolnice. Opkoljen specijalcima predao se nasred magistrale u Vodicama.

01-26-16-03

ŽELJKO RUKAVINA MOLJAC je služio kaznu u požeškom zatvoru zbog dilanja droge. U siječnju 2009. je pobjegao, da bi se nakon devet mjeseci predao u osječki zatvor.

PERICA MAJSTOROVIĆ je višestruki ubojica i pljačkaš koji je 2001. iskoristio slobodan vikend i pobjegao. Nakon što je osuđen na 40 godina, objesio se 2010. u bjelovarskom zatvoru.

NENAD BIŽIĆ je ratni zločinac koji je pobjegao u veljači 2008. iz Lepoglave gdje je izdržavao kaznu od 11,5 godina zbog ubojstva i ratnih zločina protiv civila.

 

MILAN RISTIĆ je srbijanski kriminalac koji je u listopadu 2004. pobjegao sa zagrebačkog Županijskog suda i pritom svladao čuvara i policajca te im oduzeo pištolje.

 

Iskočio im iz auta: Slovenci S. K. traže zbog krađe. Pobjegao je dok su ga vozili u ekstradicijski pritvor

Pobjegli iz Remetinca

U noći na 16. srpnja 1995. iz zagrebačkog zatvora Remetinec pobjegli su Mario Muidović-Erkapić, Darko Dubravac i Krunoslav Kumek.

Giovanni Nanut

Šibenčanin je zbog krađa služio kaznu. U prosincu 2015. se ozlijedio i završio u bolnici iz koje je pobjegao. Tri mjeseca kasnije vratio se u zatvor.

Marijan Bečeheli

U Njemačkoj je osuđen zbog ubojstva, a iz samice riječkog zatvora pobjegao je 1997. prepilivši rešetke dijamantnom pilom.

 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina