Obavijesti

News

Komentari 103

Iza napada na Stierove servere 99 posto stoje ruski hakeri...

Iza napada na Stierove servere 99 posto stoje ruski hakeri...
1

Serveri s kojih je prije nekoliko mjeseci izvršen upad u kompjutorski sustav hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova nalaze se u nekoliko država zapadne Europe

VIDEO

Serveri s kojih je prije nekoliko mjeseci izvršen upad u kompjutorski sustav hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova nalaze se u nekoliko država zapadne Europe te zasad stoji čvrsta pretpostavka hrvatskih i međunarodnih eksperata da je iza svega Rusija ili njima bliski počinitelji, tvrde dobro upućeni izvori za 24sata.

Jutarnji list objavio je stanovite informacije o upadu na kompjutorske servere MVP-a.

“Gotovo je 100 posto vidljiv ruski rukopis. Pogotovo jer su i neke druge države istodobno detektirale iste akcije”, kaže naš izvor. To je, u zadnjih nekoliko mjeseci, već druga javna priča o podzemnom i tajnom špijunskom ratu između Moskve i Zagreba.

U listopadu ove godine Hrvatska je prognala neimenovanog ruskog diplomata iz veleposlanstva u Bosanskoj ulici jer se, tvrdi Zagreb, bavio obavještajnim radom.

“Šteta zbog tog nesporazuma. Nije to prvi put. Bilo je i prije takvih događaja. Unilateralnih”, objasnio je cijeli kontekst jako dobro upućeni izvor. Drugim riječima, naš sugovornik tvrdi, bez iznošenja detalja, da su ruske sigurnosne službe redovito detektirale hrvatske diplomate koji su se bavili poslovima nespojivim s njihovim mandatima. Ali nisu smatrali nužnim da protiv njih djeluju. Zašto?

“Svjesni su da je veleposlanstvo RH u Rusiji malo. Kad bi rusko Ministarstvo vanjskih poslova svaku od tih osoba proglasilo nepoželjnom, nisu sigurni da bi hrvatska ambasada mogla ostati otvorena. Ipak, više se nisu mogli suzdržavati.”

Prognanom ruskom diplomatu hrvatska strana dala je samo 72 sata da napusti teritorij RH zajedno s obitelji. Moskva je, navodno, bila puno obazrivija prema hrvatskoj diplomatkinji. Rekli su joj da ne mora u kratkom roku napustiti Moskvu, a da njezina obitelj može ostati ako ima stanovitih obveza.     

Stier kaže da je hakerski napad možda došao s istoka

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u subotu je kazao da u hakerskom napadu na računalnu mrežu ministarstva u listopadu nije kompromitirana nijedna strateška informacija, dopustivši mogućnost da je napad došao s istoka, ali da nema veze s posjetom premijera Ukrajini jer se dogodio prije stupanja na dužnost Andreja Plenkovića.

"Prema izviješću koje sam dobio nijedna strateška informacija nije kompromitirana. Cilj napada su bile informacije koje su se odnosile na vanjsku i sigurnosnu politiku u kontekstu euroatlantskih organizacija, ali nijedna informacija od strateške važnosti nije kompromitirana", kazao je Stier novinarima.

Govoreći o jačanju zaštite podataka najavio je model suradnje MVEP-a i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

"O tome sam razgovarao s ravnateljem SOA-e. Pospješit ćemo suradnju sa SOA-om kako bismo dodatno zaštitili klasificirane informacije'', rekao je Stier na konferenciji za novinare.

Šef diplomacije je potvrdio medijska nagađanja i kazao da je, prema dostupnim informacijama, moguće da je napad došao s istoka.

''Ono što smo dobili pokazuje da postoje indicije da napad dolazi s istoka, ali na tim informacijama radi SOA. Ovo se događalo i u drugim dijelovima Europe", kazao je Stier.

U više navrata je ponovio da je napad zabilježen za vrijeme mandata bivšeg šefa diplomacije Mire Kovača i bivše vlade te da nema nikakve veze s posjetom premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, opovrgavši napise u Jutarnjem listu da se sve desilo tijekom zadnjih 30 dana.

"To je netočno'', naglasio je Stier, i dodao da ostaje otvoreno pitanje zašto je list htio manipulirati javnošću.

"Ako se htjelo prikazati da je to odgovor na politiku nove vlade, moram reći da napadi nisu došli nakon posjeta premijera Ukrajini, oni su bili prije toga i prije nego je Plenković postao premijer'', rekao je Stier.

Po njegovim riječima, vlada ima svoju vanjsku politiku i ustraje upravo na principima i na takvoj vanjskoj politici, ali je važno naglasiti i otkloniti dezinformaciju da je to odgovor na potez vlade Andreja Plenkovića.

Kovač o hakerskom napadu izvijestio bivšeg premijera i Stiera

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u subotu je izjavio da je o hakerskom napadu u listopadu na njegovo ministarstvo odmah informirao tadašnjeg premijera, a svog nasljednika Davora Ivu Stiera izvijestio kod primopredaje dužnosti, ističući da su tada poduzete sve mjere za zaštitu podataka i nacionalne sigurnosti.

"U listopadu ove godine utvrđen je neovlašteni ulazak na informacijski sustav Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). O tome je odmah informiran tadašnji predsjednik vlade (...) osobno sam sadašnjeg ministra Ivu Stiera o tome neovlaštenom ulasku na informacijski sustav MVEP-a  usmeno i pismeno izvijestio izvijestio prigodom primopredaje dužnosti 20. listopada", kazao je Kovač novinarima u Zagrebu.

Po njegovim riječima, obavještena su i tijela zadužena za sprečavanje i otklanjanje problema vezanih za sigurnost informacijskih sustava u državnoj upravi.

"Sve su mjere u cilju zaštite podataka i nacionalne sigurnosti, sukladno hrvatskim zakonima i propisima, tada poduzete", istaknuo je Kovač.

O mogućoj šteti tog hakerskog napada osvrnuo se na sinoćnju izjavu ministra Stiera  koji je kazao kako prema izvješću koje je dobio "niti jedna informacija od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku nije kompromitirana". 

"I to je najvažnija stvar", kazao je bivši šef diplomacije koji nije želio nagađati tko stoji iza cyber napada.

Težak početak za novog hrvatskog šefa diplomacije

Stier se našao u teškom položaju odmah po ulasku u MVP. Rusija je samo dio briga koje ima, ali se čini da jasno pokazuje kako ima dominantnog šefa koji smatra da sam treba voditi vanjsku politiku.

Kovač nije sklon Stieru i Plenkoviću     

Bivši šef diplomacije Miro Kovač artikulira se kao kritičar trenutačne vanjske politike. Neki tvrde da on najviše profitira objavljivanjem detalja iz sukoba s Rusijom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije