Izabrao smrt vješanjem: Nisam pas, ne želim da me uspavate... | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Izabrao smrt vješanjem: Nisam pas, ne želim da me uspavate...

Na današnji dan 1996. pogubljen je ubojica Billy Bailey koji je mogao birati između smrtonosne injekcije i vješanja. Izabrao je vješanje. To je bilo posljednje pogubljenje vješanjem u povijesti SAD-a

Foto: screenshot/Youtube
11 komentara

Vješanje osuđenika Billyja Baileya (52) iz američke savezne države Delaware bilo je ujedno i prvo vješanje u toj državi nakon stanke od 50 godina. Zbog toga su se morali savjetovati s drugim državama SAD-a koje imaju iskustva sa vješanjem oko načina izvršenja takve kazne u praksi.

Ubojica staraca

Bailey je osuđen na smrt zbog nasilnog ubojstva bračnog para, Gilberta Lambertsona (80) i njegove žene Clare (73) 1979. godine. Htio je ukrasti kamionet sa njihovog imanja.

Lambertsona je dva puta upucao pištoljem u prsa a zatim mu je pucao u glavu puškom, a suprugu mu je najprije pištoljem pogodio u rame, a zatim u trbuh. Na kraju joj je puškom pucao u vrat. Potom je njihova tijela posjeo na stolice i pobjegao. Vrlo brzo je otkriven.

Bailey je imao pravo birati između pogubljenja smrtonosnom injekcijom i vješanjem. No, on je odabrao vješanje.

- Ja nisam pas. Ne želim im dopustiti da me uspavaju - rekao je.

Prije smrti dobro se najeo

Sagradili su drvena vješala i nabavili specijalno uže debljine 19 milimetara i dužine čak 9.1 metara. Morali su dobro paziti da uže izdrži jer je Bailey bio korpulentan čovjek koji je u trenutku smrti imao 100 kilograma. Uoči smaknuća osuđenik se sastao sa svojom sestrom, odvjetnikom i sa zatvorskim kapelanom. Za posljednji obrok zatražio je dobro ispečen odrezak, pečeni krumpir s vrhnjem i maslacem, grašak i sladoled od vanilije.

Vješanje je održano 1996. na današnji dan točno u podne. Proglašen je mrtvim 11 minuta kasnije. 

Nakon njegovog smaknuća vješala su rastavljena, jer država Delaware više ne dopušta opciju takvog načina smaknuća. U cijelom SAD-u vješanje je dozvoljeno još samo u dvije države - Washingtonu i New Hampshireu.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message