Nova ruta: Izbjeglice planiraju krenuti dalje preko Hrvatske | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 412

Nova ruta: Izbjeglice planiraju krenuti dalje preko Hrvatske

Nova ruta: Izbjeglice planiraju krenuti dalje preko Hrvatske
14

U dvama okruzima na jugu Mađarske zbog velikog broja izbjeglica proglašeno je izvanredno stanje, a neki od njih razmišljaju o tome da put nastave kroz Hrvatsku

VIDEO

Zbog velikog priljeva izbjeglica u dvama okruzima na jugu Mađarske proglašeno je izvanredno stanje, a neki od izbjeglica razmišljaju o tome da put nastave kroz Hrvatsku. 

- Možda ćemo probati kroz Hrvatsku, pa Sloveniju i od tamo do Beča i Njemačke - rekao je jedan od izbjeglica za Reuters.

U okruzima u Mađarskoj gdje je proglašeno izvanredno stanje granična zona (zona uz granicu u kojoj je ograničeno kretanje) u tim dvama okruzima proširiti s 10 na 60 metara, a uspostavit će se i tranzitne zone za izbjeglice, kazao je voditelj nacionalnog odjela za upravljanje katastrofama Gyorgy Bakondi.

Kako je Mađarska zatvorila svoju granicu sa Srbijom očekuje se da će sve veći broj izbjeglica pokušati do zapadne Europe doći preko Hrvatske. Njihov put je težak i nemilosrdan, a kako bi im pomogli da sigurno dođu do svog cilja na Facebooku su otvorene grupe za pomoć izbjeglicama. U grupama, 'Aviod Hungary - Migration news' i 'Help the refugees in Macedonia' pojavile su se karte Hrvatske. U prvoj grupi objavljeno je nekoliko mapa koje prikazuju alternativne putove Mađarskoj, a jedan od njih vodi preko Slavonije.

Facebook

Te karte u obliku letaka volonteri dijele izbjeglicama i na grčko-makedonskoj granici i upućuju ih da ne idu prema Mađarskoj jer je tamo od ponoći na snazi novi zakon koji zabranjuje ilegalni ulazak u zemlju i policija je ovaj tjedan već privela oko 9400 osoba od kojih je 16 uhićeno danas. Njima će se suditi prema novom zakonu, a mogu dobiti i tri godine zatvora. 

Druga grupa na društvenoj mreži izbjeglice koje se odluče ići preko Hrvatske savjetuje kako da izbjegnu mine zaostale iz Domovinskog rata. Objavljena je karta Hrvatske s iscrtanim rutama za siguran prelazak preko minskih polja.

- Nakon što su zapadne zemlje suspendirale Schengenski režim i zatvorile granice jedina opcija za izbjeglice koje putuju do zapadnih zemalja je put kroz Hrvatsku. Važno je znati kako se na granici Hrvatske i Srbije još uvijek nalaze mine zaostale iz rata, napisao je na Facebooku jedan član grupe te objavio kartu na kojoj je označio minski sumnjiva područja.

Facebook

Podsjetimo, Mađarska je bez najave i objašnjenja u ponoć zatvorila svoje granične prijelaze za Srbijom, ogradivši cijelu granicu u dužini od 150 kilometara vojnom bodljikavom žicom. Na granične prijelaze Horgoš 1 i Horgoš 2 postavili su policiju i vojsku koja patrolira i uzduž mekih granica kako bi spriječili imigrante iz Sirije da ilegalno uđu. 

Iako je mađarski premijer Viktor Orban još u ponedjeljak rekao kako će Mađarska u zemlju pustiti samo one imigrante koji iskažu želju i namjeru za azilom, to se ipak nije dogodilo. Nekoliko tisuća imigranata koji su danima i tjednima putovali iz Sirije i došli u Srbiju, zaustavljeni su pred Mađarskom. Okupirali su cijeli granični prijelaz svojim malim šatorima, vrećama za spavanje, dekama i vrećama sa stvarima. 

U ovom valu izbjeglica je najviše djece do sada. Očajni zbog nove prepreke prema EU, nekoliko je imigranata otišlo na 'meku' granicu, prerezalo bodljikavu žicu i prešlo u Mađarsku, no patrole su ih odmah uhitile. Navodno se radi o njih 16. Iako je prijelaz blokiran, nove izbjeglice i dalje pristižu iz svih dijelova Srbije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 412

VIDEO

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna
24SATA U BOŠNJACIMA

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna

Obitelj je Marija 17 dana tražila kao nestalu osobu. Za to je vrijeme njegov najbolji prijatelj i ubojica Ivan Kljajić prolazio kraj njihove kuće ni ne osvrnuvši se

Zastrašujuća snimka kako saharski zrak i pijesak prekrivaju cijelu Hrvatsku
POGLEDAJTE VIDEO

Zastrašujuća snimka kako saharski zrak i pijesak prekrivaju cijelu Hrvatsku

GeoSphere Austria objavio je animaciju dolaska saharskog pijeska. Video je na Facebooku objavio Istramet
Dvostruko ubojstvo u Sl. Brodu: Sin (45) usmrtio svoje roditelje?
UHIĆEN 45-GODIŠNJAK

Dvostruko ubojstvo u Sl. Brodu: Sin (45) usmrtio svoje roditelje?

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ubio roditelje u Slavonskom Brodu. Policija je našla tijela 76-godišnjaka i 78-godišnjakinje