Obavijesti

News

Komentari 259

Izbjeglice u suzama poručuju: 'Hvala vam... Vi ste prijatelji...'

Izbjeglice u suzama poručuju: 'Hvala vam... Vi ste prijatelji...'
1

SPECIJAL: SVJETSKA IZBJEGLIČKA KRIZA Stotine izbjeglica sitgle su u Slavoniju i traže spas. Reporter 24sata pomagao je iscrpljenoj djeci na putu nade

VIDEO

Adamu je tek šest mjeseci, ali dob mu nije bila prepreka da mi iz autobusa mahne i slatko se nasmije. I dva njegova brata, Rašid (5) i Ajlan (7), držali su palac gore, pljeskali su mi i mahali.

Njihov otac Kemal bio je razdragan. Prvi put nakon mnogo vremena, priznaje, nije bio u grču. Cijela njihova obitelj bila je u prvoj grupi izbjeglica koja je u srijedu ujutro kroz kukuruze i voćnjake ušla u Hrvatsku. S njihovom obitelji pješačio sam kilometrima želeći im, barem nakratko, pomoći da zaborave nevolje zbog kojih su prije desetak dana napustili Damask i krenuli u nepoznato.

Željeli su, kao i većina izbjeglica, prema Njemačkoj. Prvo sam ih zamijetio na autobusnom kolodvoru u Šidu u ranim jutarnjim satima.

Nakon gotovo sat vremena boravka na autobusnom kolodvoru pojavilo se nekoliko aktivista Crvenog križa koji su se razletjeli i počeli okupljati sve izbjeglice na jedno mjesto. Uspostavili su kolonu i nesretnike poveli pješice do “Vašarišta”, koje se nalazi na izlazu iz Šida, četiri kilometra prije graničnog prijelaza prema Tovarniku.

Pridružili smo se koloni ne vjerujući svojim očima da će sve ići tako glatko. I bili smo u pravu. Kad smo došli do “Vašarišta”, kolona od 70 izbjeglica, koliko ih je došlo tim prvim autobusom i kojima se pridružilo još desetak izbjeglica pristiglih u dva taksija iz Beograda, nastavila je koračati prema graničnom prijelazu.

Išao sam na začelju kolone prateći Kemalovu obitelj. Odjednom je neki pas lutalica zalajao i uplašio malenog Rašida koji je u naručju nosio Adama. Priskočio sam mu u pomoć i Adam je sljedećih pet kilometara bio moje dijete. Teško je disao, bio je prehlađen, ali osmijeh mu nije napuštao lice. Nastojao sam ga maksimalno utopliti, pjevao sam mu, a kolegica Zrinka Perić s HTV-a odnekle je izvukla čarape i pomogla mi da mu ih navučemo i dodatno mu pomognemo da ne osjeti jutarnju svježinu. Uskoro je Adam zaspao. Nisam imao srce buditi ga, nosio sam ga i s njim u naručju radio svoj novinarski posao...

>>> Više čitajte u četvrtak u velikom specijalu u 24sata: Svjetska izbjeglička kriza...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 259
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu