Obavijesti

News

Komentari 66

'Izbori' su u Sjevernoj Koreji: Netko uklanja Kimove plakate

'Izbori' su u Sjevernoj Koreji: Netko uklanja Kimove plakate
9

Iako pobjeda sadašnjeg režima nije upitna, u zemlji je nastala napetost zbog plakata s likom sjevernokorejskog vođe kojima režim poziva građane na izbore

VIDEO

Birači u Sjevernoj Koreji počeli su izlaziti na izbore za novi saziv parlamenta, tijela sastavljenog da potvrđuje odluke sjevernokorejskih čelnika, a prvi među njima, Kim Jong-un također će se natjecati za zastupničko mjesto.

Iako pobjeda sadašnjeg režima nije upitna, u zemlji je nastala napetost zbog plakata s likom sjevernokorejskog vođe kojim režim poziva građane na izbore. U posljednjih nekoliko dana netko ih masovno skida s ulica i to u najmanje dvije provincije, javlja Telegraph.

Ekstremne prilike za Sjevernu Koreju

Analitičari s kojima je britanski list stupio u kontakt incidente nazivaju 'ekstremnima' za sjevernokorejske prilike. 

Da Kimov režim ovu pojavu doživljava i više nego ozbiljno svjedoče i izvješća o masovnom regrupiranju vojnika koji su povučeni s mjesta uz državnu granicu te se sada bave uličnim patroliranjem u potrazi za 'bezobraznicima' koji su se usudili ukloniti plakate s Kimovim likom i državotvornim sloganima poput 'Svi glasamo ZA!' i 'Konsolidirajmo naš revolucionarni suverenitet!'.

Na jednom od češćih plakata uz Kimov lik stoji poruka 'Živjela neprekidna revolucionarna suverenost pod vodstvom našeg Dragog Druga Kim Jong-una'.

Smjenili provincijskog šefa sigurnosti zbog 'sabotaže'

U nekim je slučajevima zbog skidanja plakata zavladala prava paranoja. Tako je u gradu Jongjuu u provinciji Sjeverni Pyongan po kratkom postupku smijenjen šef lokalnog odjela za sigurnost. Naime, optužuje ga se da je namjerno dozvolio sabotažu.

- Nastao je pravi skandal. Sada su sva biračka mjesta pod danonoćnim nadzorom. Mobiliziran je veći broj ljudi - rekao je dopisnik japanske novinske agencije Asia Press International, čiji identitet iz sigurnosnih razloga nije objavljen.

Skupština potvrđuje Kimove odluke 

Inače, Vrhovna narodna skupština u kojoj je 687 zastupnika ima zakonske ovlasti da odobrava državni proračun i imenuje visoke dužnosnike, poput članova moćne Nacionalne komisije za obranu. U praksi to se tijelo sastaje dvaput na godinu i potvrđuje odluke Kim Jong-una i vladajuće Radničke stranke. 

U svakoj izbornoj jedinici ima samo jedan kandidat, a Kim Jong-un, bez protukandidata, natječe se u izbornoj jedinici 111 - Paektusan, planinskom okrugu na granici s Kinom.

Odaziv je tek nešto manji od 100 posto

Glasovanje je u Sjevernoj Koreji obavezno i rezultati se objavljuju sljedeći dan. Odaziv je obično nešto manji od 100 posto.

Analitičari kažu da ova vježba demokracije funkcionira i kao popis stanovništva i mehanizam za provjeru njihovog boravišta te otkrivanje prebjega. 

Tko je idući za micanje?

Politički promatrači očekuju rezultate glasovanja kako bi vidjeli i koga je mladi vođa odlučio maknuti s vlasti nakon što je pogubio svoga ujaka, javlja HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica
TRAGIČAN SUDAR KOD VINKOVACA

Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica

Medije je optužio da lažu u vezi pretjecanja te da frontalnog sudara, "far od far", nije bilo. Policija i optužnica koju su protiv njega podignuli prije tri i pol tjedna tvrde drugačije