Obavijesti

News

Komentari 19

Izbori u Grčkoj: Neonacistička stranka ipak ulazi u parlament

Izbori u Grčkoj: Neonacistička stranka ipak ulazi u parlament
5

Na drugom mjestu je s 16,7 posto glasova stranka Syriza koja se protivi uvjetima za spašavanje Grčke koje su postavili EU i MMF. Grčku čekaju dugi pregovori

VIDEO

U nedjelju su i u Grčkoj održani parlamentarni izbori. Vladajuća koalicija je poražena. Tako su konzervativna Nova demokracija i socijalistička stranka PASOK, koje dominiraju grčkom politikom već desetljećima, osvojile zajedno manje od 35 posto glasova. Nova demokracija je nakon 97 posto prebrojanih glasova prva no osvojila je samo 19 posto glasova što je oštar pad prema 33,5 posto osvojenih na prošlim izborima. Stranka PASOK je na ovim izborima osvojila samo 13,3 posto glasova, javlja CNN. To znači da te svije stranke ne mogu formirati koaliciju. 

Najveće iznenađenje izbora je Radikalna lijeva koalicija (Syriza) koja je osvojila 16,7 posto glasova. Ta je stranka pak najavila kako će se protiviti uvjetima za spašavanje Grčke koje su postavili EU i MMF. Njihov je čelnik Alexis Tsipras izjavio prije izbora rekao kako bi se njemačka kancelarka Angela Merkel trebala brinuti. 

Na četvrtom je mjestu Nezavisna stranka koja je osvojila 10.6 posto glasova. I ta se stranka protivi dogovoru s Europskom unijom i MMF-om. 

Ekstremno desna neonacistička stranka Zlatna zora (Golden Dawn) osvojila je sedam posto glasova, što je nešto više nego što su joj predizborne ankete predviđale. Na prijašnjim izborima ta je stranka osvojila samo 0,3 posto glasova. 

Politički analitičari predviđaju kako Grčku čekaju dugi i teški pregovori o osnivanju buduće vlade. Ako se većinska koalicija ne uspije dogovoriti, Grci će se vjerojatno vratiti na birališta prije ljeta. 

CNBC zaključuje kako bi to pridonijelo velikoj nesigurnost u eurozoni u vrijeme kada dužnički problemi Španjolske već drže tržišta na rubu, zaključuje CNBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe