Obavijesti

News

Komentari 8

Izbrisali su hipoteku Hrvatske katoličke banke upisane 1931.

Izbrisali su hipoteku Hrvatske katoličke banke upisane 1931.
1

Rješenje je uslijedilo nakon prijedloga Grada Zagreba koji je tražio brisanje hipoteka kako bi mogao raspolagati nekretninama koje su 'oranice i vrtovi površine 390 četvornih hvati'

VIDEO

Općinski građanski sud u Zagrebu objavio je rješenje kojim se ukida založno pravo Hrvatske katoličke banke na nekretnine u sjeverozapadnom dijelu Zagreba upisano od 1931. do 1943. te napokon ukinuo odredbu o zabrani zamjena i otuđenja tih nekretnina bez dozvole Hrvatske katoličke banke, koja je likvidirana još 1949. u doba Federativne narodne Republike Jugoslavije (FNRJ).

Rješenje je uslijedilo nakon prijedloga Grada Zagreba koji je tražio brisanje hipoteka kako bi mogao raspolagati nekretninama koje su, kako se navodi, oranice i vrtovi površine 390 četvornih hvati – odnosno oko 1400 četvornih metara u zagrebačkoj četvrti Rudeš.

Hrvatska katolička banka imala je na temelju založnica iz 1931. i 1936. založno pravo na tim nekretninama u vrijednosti od 93.000 dinara (odnosno tadašnjih oko 1600 dolara), a na temelju založnice iz 1943. u vrijeme NDH još dodatnih 240.000 dinara. U rješenju se ne navodi koliko je založnica iz 1943. godine iznosila u kunama, ali prema poslijeratnom tečaju jugoslavenskog dinara vrijedila je oko 4800 dolara.

Hrvatska katolička banka osnovana je, kako se navodi u povijesnim dokumentima, odlukom Kraljevskog sudskog stola koji je 4. svibnja 1907. "dao na znanje" da je upisana u trgovački registar. Djelatnost te banke bili su svi poslovi vezani uz bankarsku struku, a naročito davanje zajmova na ručne zaloge i hipoteke, eskomptiranje i reeskomptiranje mjenica, kupovanje i prodaja pokretnina i nekretnina, te primanje novca na ukamaćenje.

Djelovala je i nakon 1945. kada joj je rješenjem Ministarstva financija Federalne Hrvatske bio odobren rad, ali već iduće godine određen joj je privremeni ravnatelj. Narodna banka FNRJ kao likvidator je 17. studenoga 1949. objavila da je likvidacija Hrvatske katoličke banke završena pravomoćnim sudskim rješenjem po odredbama, kako se navodi, Uredbe o likvidaciji odnosa nastalih konfiskacijom imovine privatnih kreditnih poduzeća.

Rješenje Građanskog suda u Zagrebu o poništenju založnog prava Hrvatske katoličke banke objavljeno je 19. svibnja 2016, samo dan prije 85. obljetnice zaprimanja prve hipoteke te davno likvidirane banke na zemljište u Rudešu. Bilo je to 20. svibnja 1931. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske