Obavijesti

News

Komentari 94

Izgledam staro: Ove poštanske marke je Josip Broz zabranio

Izgledam staro: Ove poštanske marke je Josip Broz zabranio
4

Markice su napravljene povodom Titovog 80. rođendana, a kada ih je vidio rekao je 'Bogati, što ste to napravili'. Izdavači su brzo povukli i uništili milijunsku ediciju

VIDEO

Josip Broz Tito 1972. punio je 80 godina, a jugoslavenski PTT i Zavod za izradu novčanica (ZIN) priredili su prigodnu seriju rođendanskih maraka, koje mu, međutim, nisu dobro sjele.

Kad su mu ih odnijeli pokazati, kazao je: “Bogati, što ste to napravili!? Izgledam staro, može li to drukčije?”. Izdavači su brzo povukli i uništili ediciju s više od milijun maraka te je odmah zamijenili novom. No dvadeset serija s po tri različita primjerka sačuvao je krišom Titov general Koča Popović, ondašnji predsjednik Saveza filatelista Jugoslavije.

- ZIN i PTT su odmah naredili da se uništi 750.000 maraka po 0,50 dinara, 250.000 njih po 1,25 dinara te 140.000 filatelističkih blokova od 10 dinara. Nasreću, general Popović stigao je na vrijeme u tiskaru i uzeo 20 serija tih maraka, od kojih sam se jedne domogao 2002. godine - priča nam Pjero Baranović (37), Splićanin s jednom od najvećih filatelističkih zbirki Titovih maraka.

Postojanje te edicije nije uvedeno u filatelističke kataloge bivše države, no bilo je spomenuto nedugo nakon što je povučeno u Michelu, najznačajnijoj filatelističkoj publikaciji u svijetu, koja se izdaje u Njemačkoj.

Serije od te tri marke Baranović se domogao razmjenom sa slovenskim kolekcionarom. Zauzvrat mu je dao ediciju njemačke oklopne divizije na otoku Braču iz 1944. godine. Procjenjuje da je neizdana Titova edicija prije desetak godina vrijedila oko 2500 eura, a sad bi njezina cijena na aukcijama mogla uvelike premašiti 5000 eura.

Ima sve: Prikupio je sve markice s Titovim likom

Marke s njegovim likom objavljivane su na svim kontinentima osim u Australiji. Prikupio sam sve što postoji. Titove marke iz Meksika, Brazila i Koreje, koja je izdala jednu ediciju tijekom njegova posjeta 1978., a drugu povodom njegove smrti. Imam i kinesku kuvertu s njegovim likom iz 1987., a i ediciju iz Iraka iz 1982., gdje je Tito tiskan u seriji s Sadamom Huseinom, Naserom te gambijskim liderom Nkrumahom - kaže Baranović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.