Obavijesti

News

Komentari 69

Izgradnja prve faze Pelješkog mosta: Tko je izvođač radova?

Izgradnja prve faze Pelješkog mosta: Tko je izvođač radova?
1

Ako sve prođe u redu, svi uvjeti za izgradnju najznačajnijeg hrvatskog graditeljskog projekta, kako je i planirano pri otvaranju ponuda, trebali bi se ispuniti do kraja ove godine

VIDEO

Do kraja listopada bit će poznat izvođač radova za izgradnju prve faze Pelješkog mosta, o čemu će odluku donijeti komisija za odabir izvođača, doznaje se iz Hrvatskih cesta.    

Komisija za odabir izvođača, u kojoj su predstavnici investitora, Hrvatskih cesta te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, do sredine sljedećeg tjedna odlučit će o izvođaču koji će odraditi prvu fazu tog najznačajnijeg hrvatskog graditeljskog projekta.

Nakon što se odluka o izboru izvođača objavi, kažu u Hrvatskim cestama, slijedi rok mirovanja od 15 dana unutar kojeg je i 10-dnevni rok za eventualne žalbe.  Ako sve prođe u redu, svi uvjeti za izgradnju mosta, kako je i planirano pri otvaranju ponuda, trebali bi se ispuniti do kraja ove godine. 

Ponude za izgradnju prve faze Pelješkog mosta, čija je vrijednost zajedno s pristupnim cestama procijenjena na 1,8 milijardi kuna, otvorene su 15. rujna. 

Od mogućih osam ponuditelja koji su prošli prvu pretkvalifikacijsku fazu, na natječaj su se javila tri ponuditelja - zajedničku ponudu poslali su talijanski Astaldi i turska tvrtka IC Ictas; njemački Strabag te kineski konzorcij pod imenom "China road and bridge Corporation". Njihove ponude premašivale su procijenjeni iznos gradnje od 1,8 milijardi kuna.

Naime, zajednička ponuda Astaldija i turske tvrtke iznosi 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om, dok Stragabova doseže 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om. 

Nadalje, kineski konzorcij "China road and bridge Corporation" dao je ponudu od 2,08 milijardi kuna bez PDV-a odnosno 2,6 milijardi s PDV-om. U tom su konzorciju inače CCCC Higway Consultants, CCCC Second Higway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering.

Prilikom otvaranja ponuda istaknuto je da je rok za evaluaciju ponuda 120 dana, no i kako će se s pregledom ponuda krenuti odmah kako bi se što ranije odabrao izvođač. 

Projekt "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" predviđa izgradnju mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu, čime će se povezati Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom zemlje. Most će olakšati neometan protok roba i ljudi tijekom cijele godine, posebice tijekom turističke sezone. Pelješki most proglašen je stoga projektom od iznimnog strateškog značaja za zemlju.

Ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om,  vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle sa 357 milijuna eura. Odluku o sufinanciranju najvećeg hrvatskog projekta ikad Europska komisija donijela je u lipnju ove godine.

Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 kilometra, i visokog 55 metara, trebala bi trajati 36 mjeseci od početka radova. Most će imati četiri prometna traka, a prva faza izgradnje mosta obuhvaća izgradnju samog mosta i pristupnih cesta. 

Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dužine 8 kilometara. Isto tako, poboljšat će se postojeća cesta D414. Svi bi radovi trebali završiti do 2022. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 69

VIDEO

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.
VIDEO Tutnjava iznad Zagreba! 'Zatresla mi se zgrada': Rafalei vježbaju za sutrašnji praznik!
POGLEDAJTE NOVE AVIONE

VIDEO Tutnjava iznad Zagreba! 'Zatresla mi se zgrada': Rafalei vježbaju za sutrašnji praznik!

ZAGREB 'Zgrada mi se zatresla, dosta nisko su proletjeli', rekao nam je čitatelj. Dan Hrvatske vojske obilježava se do 30. svibnja, a središnja svečanost je u četvrtak na Jarunu za Dan državnosti. Tamo će biti i letački program. Dan prije iznad Zagreba grmjeli su Rafalei koji su se pripremali za sutrašnji program