Obavijesti

News

Komentari 116

Izgubila je bitku s bolesti: Silvana Novak jutros umrla

Izgubila je bitku s bolesti: Silvana Novak jutros umrla
6

Požrtvovna majka čekala je u bolnici odlazak na transplantaciju matičnih stanica u Hannover, no zbog sve lošijeg stanja liječnici su odgodili put

VIDEO

Umrla je moja Silvana, shrvan je u utorak ujutro rekao Silvio Novak. Voljenoj ženi Silvani (35) do zadnjeg je trena bio najveća ljubav i podrška dok je na KBC-u Rebro svim snagama pokušavala dobiti bitku protiv leukemije. Nije uspjela. Večer prije nego što je sklopila oči Silvio je zamolio prijatelje i rodbinu da mole za Silvanu. I dok su svi sjedinjeni u molitvi žarko željeli da se dogodi čudo, Silvanu je snaga polako napuštala. Umrla je u komi i na respiratoru u utorak u sedam sati. Ova hrabra Varaždinka iza sebe je ostavila 19-mjesečnog sinčića Lea, čiji je život smatrala najvećom dragocjenošću koju joj je sudbina namijenila. U 16. tjednu trudnoće obiteljsku sreću zamijenio je šok jer je saznala da boluje od akutne mijeloične leukemije. Liječnici su joj sugerirali hitan prekid trudnoće jer bi tako sačuvala snagu za borbu protiv bolesti. Nije na to pristala, nego je svome Leu podarila život. Cijena je bila velika, ali hrabra majka nije marila. Božićne blagdane i 2008. godinu dočekala je trudna u bolničkom krevetu, a trombociti su joj u tom periodu doslovce propadali iz dana u dan. Na Staru godinu oslabljena je ležala u krevetu i kroz prozor gledala vatromet, a uz nju je tada, kao i svaki drugi dan njezine bolesti, bio suprug Silvio.
- Reci im samo neka mi ga ne uzmu - tiho je tada šaptala suprugu preklinjući ga da kod liječnika inzistira na tome da se trudnoća iznese do kraja. I u najtežim trenucima mislila je samo na svoje dijete, a sebe je u potpunosti stavljala u drugi plan.
Trudnoća ju je oslabila pa je bitka s bolešću bila utoliko teža. Zadnja je nada bila transplantacija matičnih stanica u njemačkom Hannoveru, a u akciji koju je za Silvanu pokrenuo Lions Club Varaždin sjedinila se cijela Hrvatska. U rekordnom roku prikupljeno je 1,7 milijuna kuna, a Ministarstvo zdravstva i HZZO Silvani su zajamčili plaćanje cjelokupnog liječenja. Premijerka Kosor na raspolaganje je dala i Vladin zrakoplov, ali Silvana se nije uspjela oporaviti dovoljno za put do Njemačke. Bolest je ovaj put bila jača i od ljubavi i od dobrote. Silvanu je posve shrvala teška infekcija pluća, a nije joj funkcionirala ni koštana srž. Pretpostavlja se da je bila zaražena virusom H1N1. Danima se borila, a najteže joj je padalo što zbog izolacije ne može vidjeti sina. Umrla je a da Lea prije toga nije vidjela 27 dana. Prof. dr. Boris Labar, šef hematologije KBC-a Rebro, kaže da je Silvana preležala nekoliko teških infekcija, a svaka bi joj dodatno oslabila organizam. Na Rebru je još mnogo pacijenata poput Silvane koji se zadnjim snagama bore za život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.