Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
140 komentara

'Izgubljeni' general SS-a kojeg su skrivali vatikanski biskupi...

Austrijski plemić Otto Gustav von Wächter kao guverner okupiranje provincije Galicije poslao je pola milijuna Židova u smrt. Sad je tema novog BBC-ovog dokumentarca 'Intrigue: The Ratline'

Foto: Picasa
140 komentara

Nacistički zločinac Otto Gustav von Wächter, odgovoran za smrt stotina tisuća ljudi, bio je austrijski odvjetnik i general SS-a. U vrijeme Trećeg Reicha bio je guverner Krakowa i guverner poljske provincije Galicije (današnja Ukrajina).

Njegov život i misteriozna smrt sada su tema novog BBC-ovog 10-dijelnog dokumentarca 'Intrigue: The Ratline'

Poljska vlada u egzilu već ga je u listopadu 1942. proglasila ratnim zločincem. Nakon završetka rata pobjegao je te se četiri godine uspješno skrivao.

U tome mu je pomogao pronacistički nastrojen austrijski biskup Alois Hudal u Vatikanu gdje je na kraju i skončao. Biskup Hudal pomagao je i drugim nacistima u bijegu. Otto von Wächter umro je 1949. godine od bolesti bubrega. 

Foto: wikimedia

Otto Wächter plemić, katolik i žestoki antikomunist rođen je 1901. u Beču. Njegov otac odlikovan je u Prvom svjetskom ratu, a nakon rata jedno vrijeme je bio i ministar obrane u austrijskoj vladi.

Otto je diplomirao pravo, a kao mladi odvjetnik često je imao za klijente članove nacističke stranke. Pridružio im se 1930. i sjedećih godina radio je kao odvjetnik isključivo za nacističku stranku. Priključio se SS-u, a nakon par godina preselio je sa suprugom i djecom u Berlin gdje mu je karijera krenula uzlaznom putanjom. Nakon njemačkog osvajanja Poljske 1939. postao je guverner Krakowa, a nakon toga i Galicije.

Foto: wikimedia Otto von Wächter (treći s desna)

Moj otac je 'dobri nacist'

Djed i još neki članovi obitelji Philippea Sandsa, uglednog britanskog odvjetnika i cijenjenog profesor prava te stručnjaka za genocid ubijeni su tijekom njemačke okupacije Galicije.

Obiteljsku stranu priče ispričao je u knjizi East West Street, a u njoj se osim svojom obitelji bavi i nastankom suvremenog međunarodnog prava o genocidu i zločinima protiv čovječanstva.

U istraživanju za tu knjigu susreo je Ottovog sina Horsta Wächtera, koji ga je uvjeravao da je njegov otac praktički nevin i da je bio tek bespomoćan kotačić u velikom nacističkom stroju za uništavanje Židova i svih drugih. 

Sin je uvjeren da je njegov otac bio 'dobri nacist'.

Sands, naravno, u te tvrdnje nije mogao povjerovati, pa mu je Wächterov sin ostavio brojne fotografije, dokumente i pisma iz obiteljske arhive. Upravo je ta dokumentacija poslužila Sandsu da godinama kasnije pokuša rasvijetliti što se dogodilo s Wächterom. 

Naime, iz pisama koje Wächter često razmjenjivao sa svojom suprugom Charlotte, iščitao je kako se zločinac godinama skrivao po austrijskim planinskim zabitima i samostanima na granici s Italijom. 

Otrovao se plivajući u rijeci?

Sands je na početku pomislio da je sigurno riječ o velikoj ljubavi. No, uz pomoć kolegice ubrzo je shvatio da se u pismima krije kodirana komunikacija, kojom su se osiguravali u slučaju da netko presretne njihovu poštu.

Ova komunikacija, zaključili su, mogla bi kriti važne informacije o mreži doušnika i pomagača uz čiju je pomoć Wächter 1949. godine dospio i do samog Rima u kojem mu je pomogao već spomenuti biskup Hudal.

No nekoliko mjeseci nakon dolaska u Rim zdravi 48-godišnjak preminuo je od bolesti bubrega.

Foto: wikimedia

Kao službeni razlog se navodi da se otrovao jer je redovito plivao u prljavoj rijeci Tiber. Navodno se nagutao urina zaraženih štakora i preminuo od infekcije. Njegova obitelj nikad u to nije povjerovala.Bila je uvjerena da je otrovan.  

Mnogo je kandidata koji su to mogli napraviti. Sovjetski špijuni koji su mislili da će preko Rima stupiti u kontakt sa Amerikancima, , židovski odredi smrti koji su u poslijeratnoj Europi lovili naciste i osvećivali su im se.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message