Obavijesti

News

Komentari 117

Izgubljenu arbitražu za INA-u plaćamo 215 milijuna kuna?

MILIJUNI CURE: Vlada od švicarskog suda tražila da poništi odluku Arbitražnog suda o Ini i odgodi naplatu od Hrvatske jer nemamo novca. Sud će tek odlučiti o arbitraži, ali platiti moramo odmah

VIDEO

Vladi neće pomoći izmotavanje da nema novca te odmah mora platiti Arbitražnom sudu, MOL-u i odvjetnicima trošak izgubljene arbitraže oko Ine. Odlučio je tako švicarski sud od kojeg je Vlada tražila poništenje odluke Arbitražnog suda u Ženevi u sporu s Inom. Iako je odluka prvotno protumačena da je odbijena cijela žalba Hrvatske, Vlada, ali i pravni stručnjaci tvrde da se radi samo o dijelu u kojem Vlada traži obustavu isplate troškova.

Vlada inače nikad nije objavila koliko nas točno stoji gubitak arbitraže s Inom, ali su strani stručni časopisi koji se bave arbitražom trošak procijenili na 30 milijuna dolara ili oko 215 milijuna kuna. Iz Vlade nikad nisu osporili taj iznos.

Hrvatska je izgubila spor koji je pokrenula vlada Zorana Milanovića tvrdeći dvije stvari: Sanader je zbog mita prepustio upravljačka prava u Ini Mađarima, a ugovor po kojem država od MOL-a treba preuzeti plinski biznis je štetan. Pali su u vodu i argumenti da MOL nije ispunio svoj dio obveza nakon što je preuzeo Inu.

Gubitkom te arbitraže MOL-u ostaje upravljanje Inom iako nemaju više od 50 posto vlasništva. Premijer Andrej Plenković je nakon gubitka arbitraže na Badnjak najavio da ćemo otkupiti udio u Ini. O tome više sad nitko ne priča. Vlada se žalila na arbitražu kako bi kupila vrijeme. Jedan od argumenata je i da je Jakša Barbić, hrvatski član Arbitražnog suda, u sukobu interesa jer je prije radio za MOL-ovu podružnicu. Barbić je to odbacio, vidljivo je i iz presude švicarskog suda.

Uz ovu izgubljenu arbitražu, MOL je inače pokrenuo i spor protiv Hrvatske u Washingtonu jer Vlada nije preuzela plinsko poslovanje, kako je ugovorila. Gubitak te arbitraže odnio bi nove stotine milijuna kuna iz proračuna.

Oglasila se Vlada

Nakon današnje odluke švicarskog suda u arbitraži između INE i Mol-a, oglasila se i vlada koja je u priopćenju prokomentirala cijelu situaciju.

Priopćenje vlade prenosimo u cijelosti:

"Republika Hrvatska je početkom veljače Saveznom sudu Švicarske podnijela tužbu za poništaj arbitražnog pravorijeka u predmetu RH v. MOL koji se vodio prema arbitražnim pravilima UNCITRAL-a.

Republika Hrvatska je također zatražila odgodu izvršenja pravorijeka dok se ne odluči o osnovanosti podnesene tužbe.

Odlukom Saveznog suda Švicarske od 12. travnja 2017. odbija se zahtjev Hrvatske za suspenzivnim učinkom, odnosno odgodom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca 2016.

U Odluci je istaknuto kako ista nema utjecaja na odluku o osnovanosti podnesene žalbe od strane Hrvatske.

Odluka povodom tužbe za poništaj arbitražnog pravorijeka se očekuje naknadno",
poručili su iz vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...