News

Komentari 69

'Mislim da će sve bolnice dobiti lijekove. I pozivam sve građane da se cijepe, to je ključno!'

'Mislim da će sve bolnice dobiti lijekove. I pozivam sve građane da se cijepe, to je ključno!'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Koprivnici. Jutros se sastao s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Mišelom Jakšićem...

Premijer Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak su posjetili Koprivnici, koja je prva stanica na putu ka Varaždinu i Čakovcu. Nakon sastanka u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje su ih dočekali župan Darko Koren, gradonačelnik Mišel Jakšić, uputili su se u Podravku gdje se premijer iza zatvorenih vrata susreo po prvi put s predsjednicom Uprave, Martinom Dalić. Po završenom sastanku izašli su ispred poslovne zgrade gdje premijer kazao kako je zadovoljan onim što mu je rečeno u toj kompaniji koja je unatoč pandemiji ostvaruje dobre gospodarske rezultate.

-Podravka je jedna od naših najznačajnijih kompanija. Rezultati za prošlu godinu su jako dobri. Dobit je oko 247 milijuna kuna, a prosječna plaća za 6 000 zaposlenih je oko 6000 kuna. To je visoka plaća obzirom na strukturu zaposlenih. Dobri rezultati se očituju i na burzi gdje su dionice Podravke u nekoliko zadnjih mjeseci porasle za više od 15 posto – kazao je premijer.

Prije toga je kazao da je u Koprivničko križevačku županiju došao kako bi se razgovaralo o projektima koji su značajni za to područje.

-Mislimo na gradnju i modernizacije željezničke pruge od Križevaca preko Koprivnice do mađarske granice, o nastavku izgradnje brze ceste od Križevaca do Koprivnice, jer je sve to bitno za razvoj gospodarstva ovog kraja – poručio je premijer s improvizirane govornice ispred sjedišta koprivničkog gospodarskog diva. Nadodao je da se razgovaralo i o projektima aglomeracije za Koprivnicu, Križevce i Đurđevac. Dodajući kako je za mandata ove Vlade došlo do promjene zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, kojim su prihodi tih jedinica u prosjeku narasli za 63 posto. Odnosno premašili u 100 milijuna kuna. Osvrnuo se i na kovid mjeru koju je koristilo više od 13 tisuća radnika kojima je isplaćivano po 4 000 kuna. -U mandatu naše Vlade u ovom kraju ugovoreno je 3 milijarde kuna EU projekata – pohvalio se premijer.

Potom je slijedilo nekoliko pitanja a prvo je bilo vezano uz ne isporuku lijekova bolnicama zbog dugova prema veledrogerijama. No, premijer je i tu pokazao određenu dozu optimizma kazavši da ministri Marić i Beroš razgovaraju s predstavnicima veledrogerija, a oni su ozbiljni ljudi te da će se isporuka lijekova nastaviti.

O dugovima veledrogerija

-Prošloga tjedna je isplaćeno 980 milijuna kn. Dio je otišao ljekarnama a dio bolnicama, i bude se pronašlo rješenje u sljedećim tjednima pri čemu je najavio i rebalans proračuna.

-Kada je riječ o lijekovima za onkološke pacijente, ministar Beroš je već našao rješenje. Ne vidim da imamo neki sistemski problem tu – odgovorio je na novinarski upit.

Dotakao se i najavljene izmjene zakona za ubrzavanje procesa posvajanja. Kazavši kako je cilj da se dijete i njegova prva rješavati zakonskim izmjenama u interesu dobrobiti djece.

Upitan da komentira izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića koji se osvrnuo na „duel“ u Saboru između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i zastupnice, Plenković je odgovorio da nema namjere komentirati nekoga tko je izvrijeđao cijelu političku scenu. Uz protupitanje da li se netko sjeća koji je predsjednik države ikada komentirao zbivanja na aktualnom satu u Saboru.

Isto tako je odgovorio da se treba vidjeti što je Nikola Grmoja prije nego što mu je uzvratio Branko Bačić njemu rekao. Dodajući da zasigurno Bačić ne bi tako reagirao da nije neprimjerenim rječnikom izazvan.

Pozvao je sve građane da se cijepe, jer u ovom trenutku nema lijeka protiv COVID 19, te je cijepio najbolji odgovor te da se treba respektirati stav HALMED-a je da koristi od cijepljenja sigurno veće od eventualnih rizika i malog broja nuspojava. --Cijepljenje je dobro i korisno, jer to rade milijuni u svijetu. Preporučujem cijepljenje kao rješenje koje je trenutno jedino prisutno i prihvatljivo diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj – kazao je Plenković.

Ujedno je najavio COVID dodatak za umirovljenike koje će najvjerojatnije ići u paketu s mirovinama za travanj, te da su u tijeku razgovori sa sindikatima umirovljenika.

 

 

Najčitaniji članci