Obavijesti

News

Komentari 99

'Okreće pilu naopako, iscrpljene su mogućnosti za razgovor, igra kako bi prekrio priču o obitelji'

'Okreće pilu naopako, iscrpljene su mogućnosti za razgovor, igra kako bi prekrio priču o obitelji'

Premijer je odgovorio javno na pismo koje mu je još u prosincu uputio predsjednik sa zahtjevom da se sastanu zbog imenovanja niza ljudi, a koje je sad objavio i javno

VIDEO

Odgovor je vrlo jasan, a vidim da je to glavna teza u naslova - nema tu nikakvih osobnih odnosa. Ne postoje, nebitni su. Postoje političke relacije između institucija, koje se moraju sagledavati u cjelini, a cjelina je otprilike kao ona narodna - kako siješ, tako žanješ, odgovorio je javno premijer Andrej Plenković upitan hoće li i sjesti s predsjednikom Zoranom Milanovićem, kako traži u pismu koje mu je uputio, a koje je sad javno objavio jer tri mjeseca nije dobio odgovor.

Milanović je u tom pismu predložio sastanak na kojemu bi pokušali riješiti probleme u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnost.

- Uvjeren sam da ćete se složiti kako je naša dužnost staviti osobne odnose po strani i ispuniti naše ustavne obveze u interesu Republike Hrvatske - napisao je u dosta pomirljivom tonu.

Obzirom da mu je to pismo poslao još u prosincu, a tek sad ga uputio medijima, Plenković to vidi kao Milanovićevu igricu skretanja pozornosti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ta neka igrica Dr. Jekyll ili Mr. Hyde, gdje ste jedan dan na nišanu, a drugi dan, da biste pokrili ove priče koje se tiču njegove obitelji, bacate pisma u eter koja su napisana prije tri mjeseca... Radi se o temama koje pokrivaju ministri Banožić i Grlić Radman, riječ je o ljudima koje on na dnevnoj bazi vrijeđa, tako da su tu iscrpljene mogućnosti za razgovor - naglasio je premijer.

'Milanović okreće pilu naopako'

Zadnja mogućnost za suradnju, poručio je Plenković, bila je 24. veljače prošle godine, kada je on od Milanovića tražio sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost povodom početka ruske agresije na Ukrajinu. 

- Nije bilo interesa i taj sastanak je odbijen. On se u tom pisamcu, a nije prvo, referira na tezu da Vlada samostalno poduzima neke vanjskopolitičke aktivnosti. Pa gdje je više samostalne, a nama potpuno neprihvatljive, vanjskopolitičke aktivnosti ako netko godinu dana zastupa proruske stavove? I čini enormnu reputacijsku štetu, prije svega, sebi, što nama nije problem, ali i djelomičnu štetu Hrvatskoj. To su samoinicijativni stavovi koji nisu ni sa kim usklađeni. A da ne govorim o temama koje su uvele, blago rečeno, zapanjenost aktera u susjedstvu, poput genocida u Srebrenici, vrijeđanja drugih zemalja, naroda... Tko tu zauzima stajališta koja nisu usuglašena? Riječ je, prije svega, o njemu. Sjetite se briljantne inicijative poput uvjetovanja članstva Švedske i Finske u NATO-u - rekao je Plenković naglasivši kako Milanović okreće pilu naopako. 

- To može biti zanimljivo samo nekome tko je u komentatorskom ili političkom prostoru za njega pa to tolerira i pravi se nevješt i nastoji to svesti na nekakve osobne odnose, ali fakti su sasvim drugačiji - poručio je.

Pa je u detalje pojasnio što misli pod tim da Milanović okreće pilu naopako. Vezano za temu imenovanja veleposlanika, premijer je uzvratio kako je ministar Gordan Grlić Radman predložio Milanoviću niz ljudi i poslao mu na odobravanje, ali da ti prijedlozi negdje i dalje stoje.

- Što se nas tiče, mi smo naše prijedloge uputili davno i s te strane nema nekih promjena - istaknuo je. 

'Poslali smo mu prijedloge veleposlanika pa i ravnatelja VSO-e, riječ je o gospodinu Validžiću, odgovora nema'

Milanović traži da za stol sjednu i zbog ravnatelja VSO-e. Plenković sad otkriva kako su mu i to poslali na odobravanje te da je ministar Mario Banožić predložio Miju Validžića, ali odgovora s Pantovčaka i dalje nema.

- Što se tiče obrambenog sustava, ja ću se tu svesti na tri bitna - čelni čovjek VSO-e, ministar Banožić ga je prema Zakonu predložio, nikakvu reakciju nismo vidjeli, a riječ je o gospodinu Validžiću, dakle formalno predložen uz moju suglasnost. Predložen je i čelni čovjek obalne straže prije ne znam koliko mjeseci, možda i godinu dana, kao i vojni predstavnik pri NATO-u, isto stoji negdje - nabrojao je premijer sve što su Milanoviću poslali.  

Sve o pozadini iznenađujućeg pisma koje je Zoran Milanović uputio Andreju Plenkoviću...
Sve o pozadini iznenađujućeg pisma koje je Zoran Milanović uputio Andreju Plenkoviću...

Ponovio je kako su se iscrpile mogućnosti za dijalogom, koji predsjednik Republike, sad traži.

- Ne možeš jedan dan nekoga tako vrijeđati, a sutra tražiti da se razgovara. To se jednostavno ne može - kazao je.

Bez obzira što nema dijaloga između dva brda, Plenković naglašava kako država dobro funkcionira. Na pitanje znači li sve ovo što je rekao znači da do kraja mandata neće sjesti s Milanovićem za isti stol, premijer je rekao kako u ovom trenutku da ne vidi potrebu za time. 

- Nie vidim da bilo što ne funkcionira. HV ima novaca, u HV se ulaže, nabavljaju se Rafalei, Bradleyi, nabavit će se i novi Blackhawks, materijalna prava vojnika bolja nego ikada... Diplomacija funkcionira i ne vidim nikakav problem - zaključio je na tu temu.

'Idući tjedan paket mjera pomoći, vjerujem da će svi biti zadovoljni'

Vezano za mjere pomoći, Plenković je istaknuo kako će ih u ponedjeljak predstaviti socijalnim partnerima na GSV-u, potom koalicijskim partnerima, a onda u četvrtak predstaviti na sjednici Vlade.

- Nije politička filozofija HDZ-a, kao stranke desnog centra, da bude intervencionistička Vlada. Mi svoju političku filozofiju, kad je riječ o ekonomiji, baziramo na tri temeljne postavke - jedna je odgovornost pojedinca, svakog od nas u društvu, sloboda poduzetnika i socijalno-tržišno gospodarstvo. Ali u vremenu kad imamo vanjske šokove, koji utječu na cijenu energenata, prehrambenih proizvoda, inflatorne pritiske, onda mi kao odgovorna Vlada vodimo računa o tome da naši građani prođu kroz najhladnije razdoblje na način da im je cijena energenata bila enormno niža nego tržišna, regulirana cijena plina, struje, smanjena cijena naftnih derivata, snižene stope PDV-a, ograničen broj nekoliko važnih proizvoda i onda se to zove paket mjera kojima Vlada vodi računa - kazao je poručivši što bi građani tek rekli vezano za poskupljenja da je Vlada pustila tržišnu cijenu struje, plina i naftnih derivata i da nisu spustili PDV.

- Mi razumijemo da je zahtjevno i da je teško, ali činimo baš sve što je u našoj moći da, vodeći računa da smo u tržišnoj ekonomiji, interveniramo kalibrirano i pomažemo upravo onima kojima treba - dodao je istaknuvši uvjerenje da će novim paketom mjera svi biti zadovoljni. 

- Zato što točno razumijemo što je bitno učiniti sad da država stane uz građane i poduzetnike, kao što je bilo i do sada. U svakom trenutku smo imali sigurnost opskrbe i priuštive cijene, nismo ni u jednom trenutku došli u situaciju da nešto nedostaje niti da cijene energenata budu nepriuštive. Nije ništa jeftino, ali nije bilo ni prije krize - istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela