Obavijesti

News

Komentari 38

Izložba: Mossad otkrio detalje lova na Hitlerovog pomoćnika

Izložba: Mossad otkrio detalje lova na Hitlerovog pomoćnika
14

Mossad je izložio nikad prije viđene dokumente, imena i predmete koji su doveli do uhićenja Adolfa Eichmanna. Priča je velika i nisu ju mogli zadržati samo za sebe

VIDEO

Izraelska tajna služba Mossad otvorila je svoju arhivu i otkrila priču o legendarnom hvatanju nacista Adolfa Eichmanna. Izložena su nikad prije viđena imena, dokumenti i predmeti koji su doveli do uhićenja Eichmanna u Argentini. Otkriveni su i detalji poput onih kako su forenzičari Einchamnna identificirali po ušima. 

Eichmann je bio zadužen za provedbu 'konačnog rješenja', plana Adolfa Hitlera za istrebljenje Židova u Europi. Nacisti i njihovi suradnici ubili su šest milijuna Židova, piše Daily Mail.

Ova izložba prikazuje priču o velikom uspjehu. Mossad je tada prvi put proveo veliku operaciju u inozemstvu, a tijekom procesa morali su izmisliti brojne 'James Bond stvari', rekao je kustos izložbe koji se identificira kao Avner A zbog Pravilnika agencije. Operacija je Mossadu, ali i cijelom svijetu, pokazala što mogu izvesti na drugom kraju svijeta s korištenjem različitih identiteta i s različitim tehnološkim sredstvima. 

Avner je rekao da su strategije Agencije od tada napredovale. Sve je unatoč tome trebalo ostati tajna, ali priča o Eichmannu toliko je jaka da ju nisu mogli zadržati samo za sebe. 

Na izložbi u muzeju Beit Hatfutsot u Tel Avivu ističu se izvorna datoteka o Eicmannu naziva 'Dybbuk' što na hebrejskom znači zao duh, aktovka sa skrivenom kamerom pomoću koje su uslikane prve Eichmannove slike u Buenos Airesu, lažne registarske pločice za aute kojima je praćen, rukavice kojima je uhićen, igla kojom je omamljen i krivotvorena izraelska putovnica pomoću koje je izveden iz Argentine. 

Na suđenju svjedočilo više od sto Židova, a Eichmann je obješen

Tijekom suđenju Eichmannu u Jeruzalemu 1961. cijeli svijet je pratio svjedočenja više od sto Židova koji su preživjeli mučenje u koncentracijskim logorima.Osuđen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, te je obješen iduće godine.  

U Argentini je živio pod imenom Ricardo Klement. Živio je u tajnosti do 1957. godine kada se njegov sin Nick sprijateljio s djevojkom čiji je otac Lothar Hermann preživio Holokaust. Hermann je postao sumnjičav te je poslao pismo, koje je također dio izložbe, Fritzu Baueru, glavnom tužitelju njemačke pokrajine Hessen, a on je o svemu obavijeti Izraelce koji su počeli s istraživanjem. Tim od sedam ljudi uhitio je Eichmanna 11. svibnja 1960. godine. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih
ZATVORILI CESTU ZA PROMET

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih

Na mjestu nesreće je uz policiju stigla i Hitna pomoć te vatrogasci