Obavijesti

News

Komentari 0

Iznad Kopačkog rita mu se za jedrilicu uhvatio orao

Iznad Kopačkog rita mu se za jedrilicu uhvatio orao
1

Vozio sam se iznad Kopačkog rita. Približavao mi se orao. Ispružio je noge i raširio kandže. Primio se za krilo i tako se držao, priča naš čitatelj

VIDEO

Vozio sam jedrilicu iznad Kopačkog rita. Bio sam na visini između 1000 i 1500 metara. Odjednom se oko mene stvorilo pet orlova, priča naš čitatelj Tihomir iz Osijeka koji je fotografiju snimio u nedjelju.
- Jedan od njih se izdvojio i krenuo je prema letjelici. Bio je velik, a raspon krila mu je bio dva metra. Činilo mi se da me napada. Ispružio je noge i raširio kandže. Primio se za krilo i tako se držao. Vozio se sa mnom. Ubrzo se pustio. Sve je to bilo jako uzbudljivo. Mislim da se nikome orao nije uhvatio za jedrilicu - kaže Tihomir.
Dragan Radović iz Hrvatskog ornitološkog društva je rekao da je riječ o orlu štekavcu, najvećem europskom orlu koji u Hrvatskoj živi uz rijeke, močvare i ribnjake. Raspon krila mu je više od dva metra, čak do 2,4 m, a teži od četiri do sedam kilograma. Hrani se ribama i krupnijim pticama močvaricama, a na Kopačkom ritu živi najbrojnija hrvatska populacija. Radović kaže kao se na slici vidi nedorasla ptica stara dvije ili tri godine. Nedorasla znači da ptica još nije spolno zrela te još nema partnera i gnijezdo, ali je velika i snažna kao i odrasle ptice te potpuno samostalna. Radović objašnjava kako se ovaj orao nalazi u fazi napada, što se vidi po isturenim nogama s raširenim kandžama.
- Kandže su glavno oružje ptica grabljivica, a u orla štekavca one su velike poput medvjedovih. Ovdje nije riječ o napadu zbog lova i hrane, nego o agresiji na konkurenta kojeg orao želi protjerati sa svog teritorija. Očito je u 'pubertetu' i počinje ustanovljavati svoj teritorij pa ga i brani od konkurenata - kaže Radović.
Inače štekavci, dok brane teritorij, na suparničkog orla nasrću ispruženim nogama i kandžama, najčešće se zgrabe za noge te se u letu bore i padaju. Nekad padnu na tlo i nastave se boriti. Radović kaže kako mu nije poznato da je dosad igdje orao ostvario fizički kontakt u napadu na jedrilicu. Poznato mu je samo da su se prijeteći približavali malim letjelicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...