News

Komentari 162

Izračunajte si plaću u eurima

Izračunajte si plaću u eurima

U bankama će se u prvih šest mjeseci kune za eure moći mijenjati bez naknade, a u sljedećih šest mjeseci uz naknadu. Nakon godinu dana kune ćete moći promijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci

Prvu plaću u siječnju 2023. godine hrvatski građani dobit će u eurima. Trgovci već mogu iskazivati cijene u eurima, nakon što je Hrvatska 12. srpnja i službeno postala članica eurozone. Vlada i HNB aktivirali su i stranicu www.euro.hr gdje građani mogu saznati odgovore na brojna pitanja vezana uz euro, a tamo je i tečajni kalkulator - 7,53450 kn za 1 euro.

Evo kolika će vam biti plaća

Fiksni tečaj konverzije koristi se od 5. rujna 2022. za dvojno iskazivanje cijena, a od 1. siječnja 2023. primjenjuje se kao fiksni tečaj po kojem se kuna zamjenjuje eurom. Pa tako već sada možete izračunati plaću u eurima.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, minimalna plaća za 2022. godine je 3750 kuna, odnosno 497,71 euro. Prosječna plaća je 7452 kune, preračunato u erue - 989.05. Ako imate plaću 10.000 kuna, dobit ćete 1327,22 eura.

Točno koliku ćete plaću imati u eurima izračunajte OVDJE.

Moći ćete 6 mjeseci mijenjati u eure bez naknade

Četiri mjeseca prije uvođenja eura u Hrvatskoj će početi obvezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima i trajat će cijelu sljedeću godinu, a HNB će u kratko vrijeme morati povući više od 500 milijuna novčanica kuna i preko milijardu komada kovanica kuna i lipa, a istovremeno pustiti u opticaj novčanice i kovanice eura.

U bankama će se u prvih šest mjeseci kune za eure moći mijenjati bez naknade, a u sljedećih šest mjeseci uz naknadu.

Kovanice morate promijeniti tri godine nakon uvođenja eura

Nakon godinu dana kune ćete moći promijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci, novčanice ćete moći mijenjati trajno, a kovanice do tri godine nakon uvođenja eura.

Najčitaniji članci