News

Komentari 2

Izrael će značajno proširiti svoja naselja: "Cilj je udvostručiti populaciju Golanske visoravni"

Izrael će značajno proširiti svoja naselja: "Cilj je udvostručiti populaciju Golanske visoravni"

Kako je najavio izraelski premijer Golanska visoravan trebala bi postati tehnološko središte za obnovljive izvore energije u Izraelu

Izrael planira značajno proširiti svoja naselja na Golanskoj visoravni koju je anektirao 1981., što je međunarodno nepriznato.

"Nakon puno statičnih godina što se tiče razmjera života zajednice, naš je cilj danas udvostručiti populaciju Golanske visoravni", kazao je izraelski premijer Naftali Bennett u nedjelju na posebnoj sjednici vlade u kibucu Mevo Chama blizu Galilejskog jezera.

Kazao je da će dvije nove četvrti biti izgrađene u gradu Katzrinu, dok će biti izgrađena i dva nova naselja - Asift i Matar.

Vlada će u izgradnju naselja uložiti milijardu šekela (2,11 milijarda HRK). Bennett je kazao da bi Golanska visoravan trebala postati tehnološko središte za obnovljive izvore energije u Izraelu.

Izrael je okupirao strateški važnu Golansku visoravan 1967., dok ju je anektirao 1981., iako je po međunarodnom pravu Golanska visoravan sirijski teritorij.

Američki predsjednik Donald Trump priznao je izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

"Nakon deset godina groznog građanskog rata u Siriji, svaka upućena osoba na svijetu shvaća da je bolje imati mirnu i zelenu izraelsku visoravan koja napreduje, nego alternativu", kazao je Bennett.

"Golanska visoravan je izraelska. To je samo po sebi razumljivo", dodao je.

Preko 50 tisuća ljudi živi na Golanskoj visoravni, a nešto više od pola stanovnika čine Židovi, nakon kojih slijede Druzi i alaviti.

Najčitaniji članci