Obavijesti

News

Komentari 116

Izrael: Hitno uvesti sankcije Iranu. Inače ih mi napadamo!

Izrael: Hitno uvesti sankcije Iranu. Inače ih mi napadamo!
1

Amerikanci su javno otkrili izraelske planove, a sad ih pokušavaju nagovoriti da odustanu od sukoba. Izrael bi mogao napasti Iran u svibnju ili lipnju, smatraju neki

VIDEO

Hoće li na proljeće izbiti novi rat u kojem će Izrael napasti Iran? Američki ministar obrane Leon Panetta vjeruje da će Izrael u roku od nekoliko mjeseci, najvjerojatnije u svibnju ili lipnju, napasti Iran kako bi ga spriječio u proizvodnji nuklearne bombe.

Objavio je to kolumnist Washington Posta, Panetta je na to rekao kako to neće demantirati, a takav stav američke administracije potvrdio je i CNN u neimenovanim krugovima visokih dužnosnika. Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon izjavio je nakon toga kako očekuje da će Iran popustiti ako mu se odmah uvedu sankcije.

- Ako budu uvedene sankcije, Iran će odustati i više neće biti potrebe da se razmišlja o oružanoj intervenciji - rekao je Ayalon u razgovoru za Reuters, na konferenciji o sigurnosti u Njemačkoj.

Izraelski dužnosnik ističe i kako najviše zabrinutosti izaziva to što nije poznato koliko je obogaćenog urana Iran uspio skriti u podzemnim skladištima južno od Teherana, u Fordowu, gdje se nalazi najjače štićena lokacija za nuklearni materijal.

- Ne želim ulaziti u detalje u ovom trenutku jer ne mislim da smo stigli do točke na kojoj svi akteri međunarodne zajednice moraju donijeti odluku o sankcijama - rekao je Ayalon. 

Prema pisanju zapadnih medija, SAD je u velikoj ofenzivi pokušavajući nagovoriti izraelski vrh da odustane od napada na Iran, no izraelski ministar obrane Ehud Barak na to je rekao kako više nema vremena da se iranski nuklearni program zaustavi i da se djelovati mora brzo. Ako do napada zaista dođe, izazvat će regionalni rat u koji bi se mogli uključiti i drugi, slažu se svi analitičari.

Na to je nedavno upozorio i bivši šef Mossada, Meir Dagan, koji kaže kako je upuštanje u takav rat opravdano samo ako je Izrael napadnut i kad “mač već siječe” te da je teško predvidjeti kakva bi bila razaranja i broj mrtvih u Izraelu.

- Zabrinut sam zbog moguće pogreške i želim govoriti prije nego što nastane katastrofa - rekao je Dagan.

Na jugu Irana jučer su počele vojne vježbe, a vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je kako bi rat nanio deset puta više štete SAD-u. Iranski ministar nafte Rostam Kasemi kaže kako embargo EU na uvoz iranske nafte neće naštetiti iranskom gospodarstvu jer, kaže, Iran je već našao nove kupce umjesto europskih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 116

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom