News

Komentari 27

Izrael kritizirao Lavrova i izjave o židovima: 'To je neoprostivo i skandalozno. Želimo ispriku'

Izrael kritizirao Lavrova i izjave o židovima: 'To je neoprostivo i skandalozno. Želimo ispriku'

Izjava ministra vanjskih poslova Lavrova je i neoprostiva i nečuvena, a predstavlja i užasnu povijesnu netočnost", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid

Izrael je u ponedjeljak osudio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova jer je sugerirao da nacistički vođa Adolf Hitler ima židovske korijene i zatražio ispriku od Moskve.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na red ruskog veleposlanika u Izraelu.

Lavrov je branio "denacifikaciju" kao cilj invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu i rekao da židovsko podrijetlo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ne dovodi u pitanje Putinov stav da su u Ukrajini nacisti.

Lavrov je rekao da je Zelenski možda doista Židov, ali "Adolf Hitler je također imao židovske krvi".

"To uopće ne znači ništa. Mudri židovski narod kaže da su najžešći antisemiti obično Židovi", rekao je talijanskom TV kanalu Rete4 u nedjelju navečer, što je izazvalo bijes u Izraelu.

"Izjava ministra vanjskih poslova Lavrova je i neoprostiva i nečuvena, a predstavlja i užasnu povijesnu netočnost", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid u priopćenju u ponedjeljak.

"Židovi se nisu sami ubijali u holokaustu. Najprizemnija razina rasizma prema Židovima je optuživanje samih Židova za antisemitizam", rekao je.

Lapid je nastavio: "Moga djeda nisu ubili Židovi, nego nacisti".

Rekao je Lavrovu da "pogleda u knjige o povijesti".

"To je neoprostiva, skandalozna izjava, užasna povijesna pogreška i očekujemo ispriku", rekao je Lapid za web stranicu vijesti YNet.

"Ukrajinci nisu nacisti, samo su nacisti bili nacisti, samo su oni provodili sustavno istrebljenje Židova", rekao je Lapid.

Dani Dayan, voditelj izraelskog memorijala holokausta Yad Vashem, kazao je da Lavrovljevu izjava "nema veze sa stvarnošću", "apsurdna je, opasna i vrijedna osude".

>>Događanja iz Ukrajine pratite ovdje<<

"Lavrov promovira inverziju holokausta - pretvaranje žrtava u zločince na temelju promicanja potpuno neutemeljene tvrdnje da je Hitler židovskog podrijetla", rekao je u priopćenju.

"Jednako je ozbiljno Ukrajince općenito, a posebno predsjednika Zelenskog, nazivati ​​nacistima. Ovo je, između ostalog, potpuno iskrivljavanje povijesti i uvreda za žrtve nacizma."

POGLEDAJTE VIDEO: