'Nijedno mjesto u Izraelu neće biti pošteđeno u slučaju rata' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 125

'Nijedno mjesto u Izraelu neće biti pošteđeno u slučaju rata'

'Nijedno mjesto u Izraelu neće biti pošteđeno u slučaju rata'

Vođa libanonskog Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah, upozorio je u srijedu da "nijedno mjesto" u Izraelu neće biti pošteđeno njihovih projektila ako izraelski čelnici provedu u djelo svoje prijetnje da će napasti Libanon

VIDEO

Hasan Nasralah također je zaprijetio Cipru.

"Otvaranje zračnih luka i ciparskih baza izraelskom neprijatelju kako bi ciljao Libanon značilo bi da je ciparska vlada sudionik rata", upozorio je u govoru koji je uživo prenosila televizija.

"(Izraelski) neprijatelj savršeno zna da smo spremni na najgore (...) Zna da nijedno mjesto (...) neće biti pošteđeno naših projektila", rekao je Nasralah.

Izraelska vojska objavila je u utorak da je odobrila planove za ofenzivu na Libanon zbog intenziviranja prekograničnih sukoba s Hezbolahom u kontekstu rata  između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Šef grčke diplomacije: Europa ima dužnost primiti ranjenu i traumatiziranu djecu iz Gaze
Šef grčke diplomacije: Europa ima dužnost primiti ranjenu i traumatiziranu djecu iz Gaze

Vođa Hezbolaha rekao je da ih u slučaju rata Izrael "treba očekivati s kopna, mora i zraka".

U drugom dijelu govora, ustvrdio je da se "neprijatelj zaista boji da otpor ne prodre u Galileju" na sjeveru Izraela, dodajući da je riječ o "mogućnosti (...) u kontekstu rata koji bi mogao biti nametnut Libanonu."

Vođa Hezbolaha istaknuo je da je njegov pokret iskoristio "tek dio svojeg oružja" otkako je 8. listopada prošle godine otvorio frontu na jugu Libanona kako bi pomogao Hamasu u Pojasu Gaze.

Rekao je da Hezbolah ima više od 100.000 muškaraca spremnih za borbu. 

Hezbolah financira Iran, zakleti neprijatelj Izraela.

U više od osam mjeseci nasilja između Hezbolaha i izraelske vojske u pograničnim područjima u Libanonu je poginulo najmanje 478 ljudi, većinom borci Hezbolaha, te 93 civila, po podacima AFP-a.

Na izraelskoj strani, poginulo je najmanje 15 vojnika i 11 civila, po izraelskim podacima.

'Izrael možda krši međunarodno humanitarno pravo u Gazi'

Izraelske snage možda učestalo krše međunarodno humanitarno pravo i ne prave razliku između civila i boraca u sukobu u Pojasu Gaze, optužio je u srijedu Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava

Uz to, voditeljica UN-ove istrage optužila je izraelsku vojsku da provodi "istrebljenje" Palestinaca. U izvješću o šest smrtonosnih izraelskih napada, Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) rekao je da izraelske snage "možda sustavno krše načela razlikovanja, proporcionalnosti i mjera opreza u napadu".

"Izgleda da se u izraelskoj bombaškoj kampanji konzistentno krši obveza izbora sredstava i metoda ratovanja koji izbjegavaju ili barem minimiziraju štetu za civile koliko je to moguće", rekao je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk.

Izraelska stalna misija pri UN-u u Ženevi okarakterizirala je tu analizu kao "činjenično, pravno i metodološki manjkavu". "Budući da OHCHR ima, u najboljem slučaju, djelomičnu činjeničnu sliku, bilo kakav pokušaj postizanja pravnih zaključana inherentno je manjkav."

Na sastanku Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, voditeljica UN-ova istražnog povjerenstva, Navi Pillay, rekla je da počinitelji povreda ljudskih prava u sukobu moraju za to odgovarati.

Izraelska televizija: IDF primio upozorenja prije 7. listopada
Izraelska televizija: IDF primio upozorenja prije 7. listopada

Ponovila je zaključke izvješća objavljenog prošli tjedan po koje i militanti Hamasa i Izraela čine ratne zločine, ali je rekla da je samo Izrael odgovoran za najteže povrede koje međunarodno pravo definira kao "zločine protiv čovječnosti".

Rekla je da razmjeri palestinskih civilnih žrtava odgovaraju "istrebljenju".

"Utvrdili smo da su goleme civilne žrtve u Gazi i rašireno uništavanje civilnih objekata i infrastrukture neizbježan rezultat namjerne strategije izazivanja maksimalne štete", rekla je na sastanku Pillay, sutkinja iz Južnoafričke Republike.

Izrael, koji obično ne surađuje s istragom i optužuje za protuizraelsku pristranost, izabrao je majku taokinje da govori u njegovo ime i kritizirao je izvješće tvrdeći da ne pridaje odgovarajuću pozornost taocima koje je Hamas oteo 7. listopada. "Mi možemo učiniti više za njih. Taoci nas trebaju", rekla je Meirav Gonen, majka 23-godišnje taokinje Romi Gonen.

Izvješće UN-ova ureda analiziralo je pojedinosti šest incidenata koji su se dogodili između 7. listopada i 2. prosinca u kojima je mogao procijeniti vrstu oružja i korištena sredstva i metode.

Izraelska vojska jača napade na Rafah, ubijeno je 17 Palestinaca u kampu: 'Dosta je naše krvi!'
Izraelska vojska jača napade na Rafah, ubijeno je 17 Palestinaca u kampu: 'Dosta je naše krvi!'

Pillay je osudila izraelske vojne metode u Gazi, kazavši da korištenje teškog naoružanja u gusto naseljenim područjima "predstavlja namjeran i izravan napad na civilno stanovništvo."

Povjerenik Chris Sidoti rekao je novinarima da su rezultati istrage, koje će proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu, pokazali da je Izrael "jedna od najkriminalnijih vojski na svijetu". Rekao je da je Izrael do sada opstruirao istragu, koja ima za cilj utvrditi kako se postupa s taocima, kao i s tisućama palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. "Daleko od toga da smo imali suradnju, naišli smo na opstrukciju", rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 125

VIDEO

Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'
KAKO SMO OTJERALI STRUČNJAKA

Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. William Novick dolazio je u vrijeme rata i operacijama spasio više od 600 hrvatske djece. Otjerali su ga. Znalo se da Novick ne uzima 'plave kuverte'. O svemu govore tadašnji akteri