Obavijesti

News

Komentari 274

U Gazi poginuo hrvatski državljanin? Hamas: Izrael napao medicinski konvoj

U Gazi poginuo hrvatski državljanin? Hamas: Izrael napao medicinski konvoj

Pratite najnovije informacije vezane uz rat Izraela i Hamasa...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.35

Hamas: U Gazi 13 mrtvih nakon izraelskog napada na konvoj vozila hitne pomoći

Hamasovo ministarstvo zdravstva priopćilo je da je u petak u izraelskom napadu na vozila hitne pomoći na ulazu u najveću bolnicu u Gazi poginulo 13 ljudi, a Izrael je potvrdio da je gađao vozila kojima se, tvrdi, koristila "Hamasova teroristička ćelija".

- U pokolju u vozilima hitne pomoći poginulo je 13 i ranjeno 26 ljudi- rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf al-Qidreh.

U vozilima su, dodao je, "bili ranjenici koje su prevozili u bolnicu u Egiptu".

Nakon tog napada koji se dogodio ispred zgrade bolnice Al-Šifa, kamo su se sklonile tisuće raseljenih, dopisnik AFP-a vidio je nekoliko trupala i ranjenika pokraj oštećenog vozila hitne pomoći.

Na snimkama AFPTV-a vide se civili koji nose ranjenike oblivene krvlju. Drugi leže, bačeni na tlo silinom eksplozije.

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela napad, dodajući da se pogođenim vozilom "koristila Hamasova teroristička ćelija".

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je "zgrožen".

- Ponavljamo: pacijenti, medicinsko osoblje, bolnice i vozila hitne medicinske pomoći moraju uvijek biti zaštićeni. Uvijek- napisao je na X-u (bivšem Twitteru). 

UN-ova koordinatorica za humanitarna pitanja na okupiranim palestinskim teritorijima Lynn Hastings rekla je da  je "uznemirena" jer su na meti napada bili "pacijenti koji su čekali evakuaciju kako bi bili sigurni".

Od srijede su desetci palestinskih ranjenika evakuirani u Egipat iz Pojasa Gaze koji Izrael neprekidno bombardira nakon Hamasova napada na njegov teritorij 7. listopada.

Hamasovo ministarstvo zdravstva navodi da u ovom trenutku 16 od 35 bolnica u pojasu Gaze nije u funkciji zbog bombardiranja ili zbog nedostatka goriva za rad generatora.

21.10

Gaza: Macron najavio humanitarnu konferenciju u Parizu 

Emmanuel Macron je u petak rekao da će se u Parizu 9. studenog održati "humanitarna konferencija", istaknuvši da "borba protiv terorizma ne može opravdati žrtvovanje civila", dok se u Gazi nastavljaju kopnene operacije i zračni udari.

U prigodi posjeta Bretagni, francuski predsjednik je rekao da će se humanitarna konferencija organizirati u okviru Pariškog mirovnog foruma. "Pozivamo na humanitarno primirje jer borba protiv terorizma ne može opravdati žrtvovanje civila", poručio je Macron dok se nastavlja rata Izraela i Hamasa.

Na Pariškom mirovnom forumu koji se treba održati 10. i 11. studenog, s paralelnim događanjima već 8. i 9. studenog, okupit će se predstavnici država, međunarodnih organizacija, kompanija i nevladinih organizacija na temu "Graditi zajedno u svijetu suparništva".

- Borba protiv terorizma nije nasumični napad na civilno stanovništvo- dodao je francuski predsjednik pozivajući ponovno da se "spriječi svaka eskalacija na Bliskom istoku".

Macron je ujedno reagirao na zračni napad u kojemu je pogođen Francuski institut u Gazi, za što je Francuska zatražila objašnjenje od Izraela. "U ovom času organiziramo evakuaciju naših državljana i svih koji sudjeluju u radu Francuskog instituta iz Gaze", rekao je francuski predsjednik.

I ured France Pressea u pojasu Gaze teško je oštećen u zračnom napadu u četvrtak.

Macron nije htio komentirati izjave čelnika proiranskog Hezbolaha Hasana Nasralaha koji je u petak optužio Sjedinjene Države da su "odgovorne za rat koji se vodi u Gazi" te rekao da su "sve opcije" otvorene za proširenje rata s Izraelom na libanonskom teritoriju.

20.33

Izrael potvrdio napad na konvoj: Gađali smo jedna ambulantna kola

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da je jedan njihov zrakoplov pogodio vozilo hitne pomoći "za koje su snage identificirale da ga koristi Hamas".

Ministarstvo zdravstva Gaze, koje vodi Hamas, tvrdi da je u napadu bilo mnogo mrtvih i ozlijeđenih.

Glasnogovornik IDF-a rekao je da je "određeni broj" boraca Hamasa ubijen u napadu i da će objaviti više informacija.

- Imamo informacije koje pokazuju da je Hamasova metoda djelovanja prebacivanje terorističkih operativaca i oružja u ambulantnim kolima- rekao je.

- Naglašavamo da je ovo područje ratna zona. Civile u tom području stalno se poziva da se evakuiraju prema jugu radi vlastite sigurnosti- dodao je glasnogovornik.

19.54

Blinken za humanitarnu stanku u Gazi, Izrael prvo traži puštanje svih talaca

 Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je u petak od Izraela da privremeno obustavi vojnu ofenzivu u Gazi kako bi se omogućila dostava pomoći toj enklavi, no premijer Benjamin Netanyahu to odbija sve dok Hamas ne oslobodi sve taoce.

Blinken, na svom drugom putovanju u Izrael u mjesec dana, nastoji postići ravnotežu između potpore Washingtona Izraelu, koji je 7. listopada doživio krvavi teroristički napad Hamasa, i zabrinutosti za civilne žrtve među palestinskim stanovništvom koji je izložen izraelskom bombardiranju.

SAD je zadržao retoriku čvrste potpore Izraelu, ali sve više poziva na humanitarnu pomoć Gazi i na poduzimanje koraka u cilju izbjegavanja civilnih žrtava rata te kratkotrajni prestanak borbi kako bi se olakšali napori  za oslobađanje više od 240 talaca koje su u Hamasovom zatočeništvu.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da poziva na humanitarnu stanku kako bi se omogućila dostava pomoći Gazi i olakšali napori za oslobađanje talaca, dok bi se istodobno Izraelu omogućilo da ostvari svoj cilj i porazi Hamas.

Potvrdio je da je s Netanyahuom i izraelskim ratnim kabinetom razgovarao kako, kada i gdje bi se te stanke primijenile te što se želi postići. Rekao je da je Washingtonu jasno kako za to treba vremena i da to zahtijeva koordinaciju međunarodnih partnera.

Njegove izjave daju naslutiti da je bilo kakav dogovor s Izraelom neizvjestan te da treba izgladiti brojne prijepore.

- Razgovarali smo o brojnim legitimnim pitanjima danas, od toga kako iskoristiti predah u ofenzivi da bismo dopremili što više humanitarne pomoći, oslobodili taoce i kako bi se osigurali da Hamas ne iskoristi stanke u svoju korist- rekao je Blinken.

Blinken je rekao da se time treba hitno pozabaviti i da vjeruje da se ti problemi mogu riješiti.

Govoreći nakon Blinkena, Netanyahu je odbacio tu ideju.

- Jasno sam rekao da nastavljamo svom snagom i da Izrael odbija privremeni prekid vatre koji ne uključuje puštanje svih talaca na slobodu- rekao je Netanyahu.

Kao i Izrael, SAD odbacuje međunarodne pozive za prekidom vatre, ali nastoji nagovoriti Izrael na lokalizirane stanke u borbama.

Prije susreta s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, Blinken je ponovio da Izrael ima pravo "učiniti sve što je moguće kako se 7. listopada više nikada ne bi ponovio".

Herzog je rekao da je Izrael sve učinio kako bi stanovnike upozorili na predstojeće zračne napade te pokazao letke kojima je Izrael pozivao civile da napuste sjever Gaze. Uoči ofenzive, stanovnicima Gaze su poslane i SMS poruke.

Obitelji nekih talaca okupili su se pred zgradom u kojoj je održan sastanak Blinkena s izraelskim čelnicima. One također odbacuju prekid vatre koji ne bi uključivao puštanje svih talaca, Izraelaca i stranaca. 

Jedan od Blinkenovih prioriteta je i spriječiti širenja sukoba na ostatak regije.

Čelnik libanonskog Hezbolaha je u petak upozorio Sjedinjene Američke Države da sprečavanje regionalnog rata ovisi o zaustavljanju izraelskog napada na Gazu te dodao da postoji realna mogućnost da se borbe na libanonskom bojištu pretvore u "široki rat".

Hasan Nasralah je u svom prvom govoru otkako je 7. listopada izbio rat između Hamasa i Izraela također zaprijetio SAD-u, glavnom savezniku Tel Aviva, rekavši da je njegova militantna skupina koju podupire Iran spremna suočiti se s američkim bojnim brodovima u Sredozemlju.

Blinken na te prijetnje uzvraća da je Washington odlučan da neće biti drugog ili trećeg fronta te da će osujetiti svaku agresiju bilo koje strane.

- Što se tiče Libanona, Hezbolaha i Irana, jasni smo od samog početka da smo odlučni da neće doći do otvaranja drugog ili trećeg fronta u ovom sukobu- poručo je Blinken odgovarajući na pitanje da li je SAD voljan usmjeriti svoju regionalnu vatrenu moć na mete u Libanonu i Iranu.

19.00

Izrael: U konvoju su bili teroristi

Izrael se prvi put oglasio o napadu na konvoj vozila hitne pomoći u Gazi. 

Dužnosnik izraelskih obrambenih snaga (IDF) rekao je za Sky News: "U tom konvoju su bili teroristi."

Komentari 274