Obavijesti

News

Komentari 204

Ovo su lica 32 djece koje je oteo Hamas. Najmlađe je beba od 9 mjeseci: 'Oslobodite svu djecu!'

Ovo su lica 32 djece koje je oteo Hamas. Najmlađe je beba od 9 mjeseci: 'Oslobodite svu djecu!'
7

Hamas je 7. listopada u tunele Gaze odveo i 32 djece, roditelji preklinju da ih se vrati kući. Kfir, star devet mjeseci, otet je sa svojom majkom i starijim bratom, ne zna se jesu li živi. Izraelska i palestinska djeca nisu ničiji neprijatelji

VIDEO

Kfir Bibas je baš oko 7. listopada počeo puzati, istraživati svijet oko sebe, tad mu je bilo devet mjeseci. Njegovo ime na hebrejskom znači "mladunče lava", i najmlađa je žrtva Hamasove otmice trideset i dvoje izraelske djece u krvoločnom napadu na kibuce prije gotovo mjesec dana. Najstarijima otetima je 17 godina, petero ih je u toj dobi. Na pragu su punoljetnosti. Ovih 32 nevinih lica, koja je prvi objavio engleski "The Sun" nisu ni vojnici niti političari, najnevinija su bića na svijetu, mnogi od njih još ne mogu ni znati što im se dogodilo, a pogotovo zašto. Njihovi se roditelji pitaju to isto - zašto?

Ne znaju jesu li im djeca živa, iz svojih su domova odvedena 7. listopada u tunele ispod Gaze, takozvani "Gaza-metro". Kasnije su na društvenim mrežama osvanule nove fotografije neke od djece iz tih tunela, koje dodatno slamaju srca roditelja. Za dječicu u pidžamama Hamas na društvenim mrežama poručuje roditeljima: "Obucite ih u molitvenu odjeću...", dodatno produbljujući njihovu agoniju.

Ovo su Emilia Aloni, (5), Raz Katz Asher (4), Aviv Katz Asher (2), Ofir Engel (17), Erez Kalderon (12), Avigail Idan (3), Yuval Engel (11), Eitan Yahalomi (12), Noam Avigdori (12), Amit Shani (16), Yuly Konio (3), Sahar Kalderon (16), Hila Rotem-Shoshani (13), Ema Konio (3), Tal Goldstein-Almog (9), Agam Goldstein-Almog (17), Gal Goldstein-Almog (11), Ofri Brodutch (10), Gani Yahel Shohami (3), Noam Or (17), Or Yaakov (17), Yuval Brodutch (8), Ariel Bibas (4), Kfir Bibas (9 mjeseci), Mia Leimberg (17), Dafna Eyakim (15), Yagil Yaakov (13), Uriah Brodutch (4), Nave Shoham (8), Alma Or (13), Zachri Ohad Munder (9), Ella Eyakim (8). Ne zna se gdje su točno, kako su, jesu li živi.

Snimka koju je objavio "The Sun" započinje s prizorom dječaka, može mu biti između deset i dvanaest godina, lice mu je zamagljeno. Opire se hamasovcima koji ga odvlače, grubo ga držeći ispod pazuha, sami su to snimili. Sljedeća scena prikazuje majku otete bebe, Shiri (32), koja grčevito drži svog Kfira, i starijeg sina Ariela, četverogodišnjaka. Okruženi su naoružanim hamasovcima. Sve troje je Hamas odveo u nepoznato, ne zna se ni što je bilo s ocem djece, Yardenom, koji je tijekom napada na njihov kibuc Nir Oz čekićem udaren u glavu, krvario je. Je li zajedno sa svojom obitelji ili negdje daleko od njih, ostatak obitelji ne zna. Na smimci Shiri, ogrnuta prekrivačem, u grču i suzama drži svoju djecu, dva dječaka čije glavice vire iz njenog naručja. Majka je izbezumljena, u šoku, okružena je hamasovcima naoružanima do zuba.

Brutalno iživljavanje izraelske vojske nad Palestincima. Izašle snimke: Tuku ih, pljuju, gaze...
Brutalno iživljavanje izraelske vojske nad Palestincima. Izašle snimke: Tuku ih, pljuju, gaze...

"Objavite, nek' cijeli svijet vidi!", poručila je za "The Sun" Shirijena obitelj.

- Ariel voli traktore i motocikle, dijete je koje vječito trči i juri, i stalno se želi penjati nekamo. Kfir se pak uvijek smije, i želi se grliti cijelo vrijeme. Taman je počeo puzati. Nepojmljivo je da itko može, i želi uzeti bebu kao taoca, poručila je za medije teta ovo dvoje otetih mališana, Yardenova sestra Ofri Bibas Levy (37).

"Vratite našu djecu kući!", najvidljiviji je slogan na izraelskim društvenim mrežama ovih dana. U smrtonosnom terorističkom napadu Hamasa na Izrael 7. listopada najmanje su 242 osobe brutalno otete iz svojih domova, među njima bolesni, starije osobe i djeca.

- Od 242 taoca, najmanje 33 je djece, od kojih najmlađe dijete ima deset mjeseci. Desetero otete djece mlađe je od pet godina. Neki od njih oteti su sa svojim obiteljima te preostaje samo nada da su u zatočeništvu zajedno. Nekima od njih roditelji su ubijeni pred očima, a oni su brutalno odvedeni u zatočeništvo te ne postoje informacije o njihovom zdravstvenom stanju, i jesu li uopće više živi, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael za 24sata.

- Kreveti zjape prazni, roditelji, braća, sestre i rodbina čekaju vijesti o najmilijima. One ne dolaze. Hamas dosad još nije dozvolio predstavnicima Crvenog križa da kontaktiraju otete. Među taocima ima i starijih osoba, od kojih je 18 starije od 75 godina, sa zdravstvenim problemima. Oteto je i 26 stranih državljana. Hamas je oslobodio četiri taokinje zasad, punoljetne žene, a tijekom akcije IDF je spasio i petu, zaključuju.

Na trgu u Jeruzalemu postavljeno je preko dvjesto praznih drvenih kreveta, simboliziraju prazne krevete otetih. Među krevetima stoje i krevetići za djecu, koja već gotovo mjesec dana nisu u svojim domovima, sa svojim roditeljima. Nisu, i ne mogu biti zaboravljeni - poručuje izraelska javnost koja traži da se djecu što prije vrati kućama.

- Što god da Hamas otmicom djece želi postići, djeca su bila, i ostat će nevina i nedužna, nikako upletena u ovaj rat - poručuju očajni roditelji. Djeca, nastavljaju, nisu ni po čemu kriva niti povezana s konfliktom, nisu vojnici, zato apeliramo na Hamas da ih odmah oslobodi, pručili su roditelji još jednom u srijedu navečer.

Hamas djecu drži negdje u 500 kilometara tunela ispod Gaze. Istodobno, gore na površini, Izrael je u pješačkoj ofanzivi na Gazu.

Neke od slika pokazuju život djece prije užasa koji im se dogodio. Ozarena mama Shiri drži svoga Kfira, bebu od par mjeseci, neka je zabava u tijeku.

Na drugoj fotografiji Mayaan (50) sa svojim djevojčicama Dafnom i Ellom, prvoj je 15, drugoj osam godina, i one su među otetom djecom, čija je sudbina nepoznata.

- Tko otima djecu, gdje u svijetu itko ima pravo na to?, pita se majka Mayaan u svojoj ogromnoj tjeskobi. "Tko otima djecu...?", ponavlja svoje pitanje u kameru svjetskih medija. Vidjela je, naime, fotografiju svojih djevojčica na madracima u tunelu ispod Gaze, Hamas ih je objavio na društvenim mrežama. Uz fotografiju grozomorna poruka na arapskom: "Obucite ih u molitvenu odjeću...", ruganje jer su djevojčice u svojim pidžamama.

Teško je zamisliti osjećaje ove majke dok gleda tu fotografiju. Željela je da ju "The Sun" ipak objavi, kako bi došla do cijeloga svijeta. Ispričala je kako su djevojčice u vrijeme napada bile kod svoga oca, par je razveden. On je živio blizu granice s Gazom, slavio se 72. rođendan tog kibuca, Nahal Oza. Otac djevojčica, njegova nova partnerica i njezin sin tinejdžerske dobi su ubijeni. Djevojčice su odvedene u Gazu.

- Hamas ih je sve trebao osloboditi istoga dana. Zaboga, djeca nikome nisu ništa učinila!, zavapila je majka Mayan, službenica na aerodromu. Ponavlja ono što i drugi roditelji svakoga dana poručuju u eter: "Naša djeca nisu vojnici, nemaju veze s konfliktom, oslobodite ih!".

'Za otmicu žene i dvije kćeri sam doznao na TikToku. Oko njih su naoružani borci. Živim pakao...'
'Za otmicu žene i dvije kćeri sam doznao na TikToku. Oko njih su naoružani borci. Živim pakao...'

- Ne otima se bebe i malu djecu. Moja su djeca dvije preslatke, dobre djevojčice koje vole TikTok i Snapchat, i koje želim imati kod kuće, zavapila je očajna majka Mayaan.

Sva su ova djeca prije 7. listopada samo željela igru i igračke, sportove kojima su se bavili, prijatelje s kojima su se družili, prve ljubavi o kojima su maštali. Nitko od ove djece nije želio rat, i užasne događaje na njegove obje strane.

Međunarodni odbor Crvenog križa, uz brojne druge organizacije, traži da se djecu oslobodi. Od Hamasa traže i mogućnost da njihovi predstavnici u tunelima posjete otetu djecu i ostale zatočenike, kako bi provjerili u kakvom su zdravstvenom stanju, i jesu li uopće živi.

Danielle Gilbert, američka stručnjakinja za otmice za "The Sun" je kazala kako je otmica djece zapravo rijetkost u ovakvim situacijama.

- Držati u zatočeništvu nekog jako ranjivog, tko će teško izdržavati uvjete zatočeništva, otmičarima značajno otežava posao, kazala je stručnjakinja. Time se postavlja pitanje je li Hamas, i koje otmice doista isplanirao, odnosno je li namjeravao da i ranjive skupine budu među otetima. Za roditelje i izraelsku javnost u ovome trunutku to je zapravo nebitno, djeca su tamo, izložena najgoroj mogućoj sudbini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu