Obavijesti

News

Komentari 112

Evakuacija obitelji i stoke u Drnju, puknuo nasip u Žažini

Evakuacija obitelji i stoke u Drnju, puknuo nasip u Žažini
57

Nasip u Žažini puknuo je na četiri mjesta, promjera 20-ak cm. Uspjeli su pokrpati rupe. U Drnju se evakuiraju obitelji i stoka. Stanje je kritično, vodostaje Drave i dalje raste

VIDEO

Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel za Muru i Dravu Varaždin, objavio je u noći na ponedjeljak u 2.30 sati uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplave na rijeci Muri za dionice A.33.16, A33.17. za Sektor A, branjeno područje 33. Branjeno područje je od ušća Mure u Dravu do područja Gorenjak te od Gorenjaka do Vološčaka. 

Vodostaj rijeke Mure na vodomjeru u Goričanu prešao je razinu od + 420 cm uz zabilježen vodostaj od + 426 cm u dva sata uz tendenciju daljnjeg porasta. U 5 sati ujutro zabilježen je vodomjer od +455cm.

I dalje traju izvanredne mjere u Murskom Središću gdje je vodostaj Mure rastao tokom cijele noći. U ponoć je vodostaj bio na +524cm, a u 6 sati ujutro je na +533cm.

U poplavama pogođenim područjima građani cijelu noć proveli gradeći nasipe ne bi li kuće obranili od vodenog vala. Radi se o ekstremnim prilikama u kojima su nadmašeni stogodišnji prosjeci, ali za razliku od poplava ranije ove godine sada ima dovoljno vremena da se pripremi obrana na kritičnim mjestima.

Vodostaj Mure je u ponoć u noći na ponedjeljak u Murskom Središću iznosio čak 524 centimetra, odnosno porastao je tri centimetra u sat vremena. U središtu grada zečji nasipi i brojne pumpe su uspjeli zadržati da se voda ne izlije iz korita. No u gornjem dijelu Murskog Središća „pri potoku“, nasip nije izdržao i voda je poplavila okolno područje i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. U 22,40 sati ponestalo je vreća sa pijeskom, kao i praznih vreća.

U Svetom Martinu na Muri voda je došla do Ulice Dunaj dok je kod slovenskog naselja Ižakovci rijeka probila nasip te se Mura razlila prema unutrašnjosti Pomurja. Tijekom noći, veliki vodeni val trebao je stići i u Letovanić u kojem su građani cijelu noć gradili zečje nasipe.

KARLOVAC
Zbog vode u podvožnjaku na Ilovcu blokiran je sjeverni prilaz gradu Karlovcu. Na zahtjev Stožera HŽ Infrastruktura otvorila je industrijski pružni prijelaz Ilovac km 475 + 300 kao alternativni pravac za privremeni promet dok se ne ostvare uvjeti na državnoj cesti D1. Zbog poplava se u karlovačkom naselju Gaza sinoć urušio kolektor i propao je asfalt u širini o deset metara. 

SISAK
Prema zadnjim informacijama vodoprivrednih stručnjaka, vodeni valovi Kupom i Savom neće u Sisak doći istovremeno, u isti sat kako je najavljeno u subotu, nego će vodeni val Kupom pogoditi sisačko područje noću s nedjelje na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka, dok će vodeni val Save u Sisak stići dan kasnije
, noću s ponedjeljka na utorak i ugrožavati Sisak tijekom utorka.

Zoran Đuroković, rukovoditelj centra za obranu od poplava, kaže kako gradske četvrti Siska ne bi trebale biti ugrožene, jer se u retencije Odransko i Lonjsko polje ispušta onoliko vode koliko je moguće. No problema bi moglo biti u sisačkim prigradskim naseljima Drenčini, Starom Praćnu, Žabnu, Selima, Palanjku, Prelošćici, te naseljima u Lonjskom polju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je