Obavijesti

News

Komentari 78

Izvanredni izbori u Sloveniji bi mogli odgoditi naš ulazak u EU

Izvanredni izbori u Sloveniji bi mogli odgoditi naš ulazak u EU
3

Ako u Sloveniji dođe do prijevremenih izbora, izvjesno je kako oni naš ugovor ne bi stigli ratificirati. Vesna Pusić se nada da će do izbora ratifikacija ipak biti gotova

VIDEO

Hrvatskoj prijeti da ipak 1. srpnja 2013. ne uđe u EU, i to zbog Slovenije. No, nije riječ o problemu Ljubljanske banke ni o granicama već zbog političkog problema unutar Slovenije. Naime, slovenski premijer Janez Janša je predložio veliku reformu cijelog političkog sustava. Ako tu reformu oporba prihvati, onda bi Slovenija na proljeće raspisala prijevremeni parlamentarne izbore. A to bi, u konačnici, moglo utjecati na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Jer, gotovo je sigurno da sadašnja slovenska vlada, u tom slučaju, ne bi dovršila ratifikaciju prije raspuštanja parlamenta, a sljedeća vladajuća većina vjerojatno ne bi mogla taj postupak dovršiti na vrijeme, prije ljeta sljedeće godine.

Također, ne treba zaboraviti i da je ratifikacijski proces u Sloveniji prilično kompliciran, jer je Slovenija odlučila da je za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina, a zbog trenutnih problema ponajviše oko Ljubljanske banke,mnogi smatraju da je to teško osigurati. Uz to, ne treba zaboraviti ni mogućnost referenduma o hrvatskom ugovoru. 

'Ne' na referendumu odgodio bi ulazak u EU na godinu dana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako piše Novi list, po sadašnjem slovenskom zakonodavstvu u Sloveniji je iznimno lako raspisati referendum, a ako to učine, i slovenski građani odbiju naše člasntvo u EU, Zagreb i Bruxelles bili bi nemoćni. 

Naš ulazak u EU odgodio bi se na najmanje godinu dana, jer toliko treba proći do novog pokušaja ratifikacije hrvatskog ugovora. Ipak, treba reći kako, za sada, većina slovenskih stranačkih čelnika odbijaju Janšinu ponudu, pa čak i oni koji su dio Janšine vladajuće koalicije. 

S druge strane, Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, rekla je za HRT kako ne može procijeniti hoće li stvarno doći do parlamentarnih izbora u Sloveniji. 

Pusić: Dogovor oko Ljubljanske banke mogao bi sve brzo riješiti

- Ali u svakom slučaju nadam se da će ratifikacija do tada biti završena. Hrvatska se možda i ne bi trebala zamarati slovenskim izborima kada bi se postigao dogovor oko Ljubljanske banke. U tom smislu očekuje se još jedna runda razgovora stručne skupine prije Božića. Ako se dođe do prihvatljivog prijedloga za obje strane, pitanje Ljubljanske banke bi se odvojilo od ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, rekla je Vesna Pusić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje