News

Komentari 3

Izvješće SAD-a: Rusija drži najmanje 6000 ukrajinske djece u svrhu 'preodgoja'

Izvješće SAD-a: Rusija  drži najmanje 6000 ukrajinske djece u svrhu 'preodgoja'

U izvješću se navodi da su istraživači Sveučilišta Yale identificirali najmanje 43 kampa i drugih vrsta objekata u kojima se drže ukrajinska djeca

Rusija drži najmanje 6000 ukrajinske djece, a vjerojatno i mnogo više, na lokacijama na Krimu pod ruskom kontrolom i u Rusiji, čemu je primarna svrha "politički preodgoj", navodi se u izvješću objavljenom u utorak iza kojeg stoji SAD.

U izvješću se navodi da su istraživači Sveučilišta Yale identificirali najmanje 43 kampa i drugih vrsta objekata u kojima se drže ukrajinska djeca, a koji su dio "sustavne mreže velikih razmjera" kojima upravlja Moskva od njezine invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Među djecom su ona koja imaju roditelje ili jasno skrbništvo, ona koju Rusija smatrala siročadi, djeca koja su bila pod skrbništvom ukrajinskih državnih institucija prije invazije i ona čije je skrbništvo nejasno ili neizvjesno zbog rata, navodi se.

- Čini se da je primarna svrha kampova koje smo identificirali politički preodgoj- rekao je Nathaniel Raymond, jedan od istraživača, na brifingu za novinare.

Neka su djeca provedena kroz sustav i usvojena od ruskih obitelji ili su preseljena u udomiteljsku skrb u Rusiji, navodi se u izvješću.

Najmlađe dijete zabilježeno u ruskom programu imalo je samo četiri mjeseca, a neki kampovi su davali i vojnu obuku djeci od 14 godina, rekao je Raymond, dodajući da nisu pronađeni dokazi da su ta djeca kasnije bila angažirana u borbi.

Reuters nije uspio odmah dobiti komentar od ruskih dužnosnika.

Izvješće je posljednje u nizu onih koje je izradilo Sveučilište Yale kao dio projekta koji podupire State Department u cilju analize kršenja ljudskih prava i ratnih zločina koje je navodno počinila Rusija.

Raymond je rekao da informacije podastre u izvješću predstavljaju jasno kršenje Ženevske konvencije, sporazuma koji štiti civile u ratu.

Rekao je da bi to također mogao biti dokaz da je Rusija počinila genocid tijekom rata u Ukrajini, budući da transfer djece u svrhu izmjene ili uklanjanja nacionalnog identiteta može predstavljati sastavni čin zločina genocida.

- Ta se mreža proteže s jednog kraja Rusije na drugi- rekao je, dodajući kako se vjeruje da broj objekata u kojima se drže ukrajinska djeca daleko premašuje 43.

 

Najčitaniji članci