Obavijesti

News

Komentari 4

Jačanje odnosa Trump-Putin: Svemu kumuje šeik iz Emirata?

Jačanje odnosa Trump-Putin: Svemu kumuje šeik iz Emirata?

Sastanak na Sejšelima održao se 9 dana prije Trumpove inauguracije. Navodno su sudjelovali Trumpovi i Putinovi predstavnici s ciljem uspostavljanja tajnog komunikacijskog kanala

VIDEO

Ujedinjeni Arapski Emirati organizirali su tajni sastanak na Sejšelima u siječnju kojem su prisustvovali osnivač američke plaćeničke kompanije Blackwater, Erik Prince te blizak savjetnik Vladimira Putina. Cilj sastanka, barem kako tvrde američki, europski i arapski obavještajci, bio je uspostavljanje tajnog komunikacijskog kanala između Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

Sastanak se održao na otoku u Indijskom oceanu 11. siječnja, devet dana prije Trumpove inauguracije. Erik Prince, koji je tijekom promjene vlasti u SAD-u bio neformalni savjetnik današnjeg predsjednika po pitanju obrane i nacionalne sigurnosti, također je bio i jedan od najizdašnijih donatora njegove kampanje, prenosi Washington Post.

Također, prema saznanjima američkog lista, Trumpov cilj je pokušati nagovoriti Ruse da zategnu odnose s Iranom, a zauzvrat bi njegova administracija Rusima izašla u susret glede sankcija. 

Tko je na sastanku bio s ruske strane nije poznato, obavještajci su prenijeli da se radi o Putinovu čovjeku od najvećeg povjerenja. S druge strane, osnivač moćne vojne privatne kompanije Erik Prince na Sejšelima se predstavio kao neslužbeni predstavnik Amerikanaca. 

Erik Prince osnovao je Blackwater prije 20 godina, a javnost ga je bolje upoznala 2007. kada je njegova privatna vojska u Iraku ubila 17 civila. Obama ga je javno kritizirao, ali istovremeno Blackwateru je isplaćivao milijunske iznose. Kompaniju je prodao 2010. otkada radi za strance, najviše za šeike iz zemalja kao što su Emirati. Trumpu je za predsjedničku kampanju donirao četvrt milijuna dolara.

Za vrijeme iste kampanje, Prince je bio viđen gost Trump Towera, a povezuje ga se s nekima od ključnih ljudi Trumpove administracije kao što je njegov sada već bivši savjetnik Steve Bannon. Izravna poveznica Trumpa i Princea pak mogla bi biti njegova sestra koja je zaposlena u administraciji američkog predsjednika.

- Nemamo nikakvih saznanja o tome s kim se sastaje Erik Prince, čovjek koji nema apsolutno nikakve veze s predsjednikom i njegovim timom. Ovo je čista laž. Kakve veze ima taj sastanak s Trumpom? I zašto se obavještajne službe bave praćenjem američkih građana umjesto da traže teroriste - upitao je glasnogovornik Bijele kuće, Sean Spicer.

Priča o susretu u srcu Indijskog oceana došla je nakon što je otkriveno da se sada već bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn tajno sastajao s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejem Kisljakom. Bilo je također govora o tome da je tajne susrete s Rusima imao i Jared Kushner, Trumpov zet koji u Bijeloj kući obavlja više važnih funkcija.

Američke novine navode kako je u cijelu priču uključen Muhamed ibn Zajed el Nahjan, šeik i sin prvog predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je, ističu, Erika Prince 2010. angažirao da obučava emiratsku vojsku. Izvori Washington Posta tvrde da su šeik i njegov brat bili glavni inicijatori sastanka na Sejšelima. Navodno im je cilj nagovoriti Rusiju da okrenu leđa Iranu. 

Zanimljivo, nakon odlaska Michaela Flynna, Trumpova prvog savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji je u veljači bio prisiljen dati ostavku zbog neprijavljenih sastanaka s ruskim veleposlanikom, američki predsjednik u srijedu je povukao i svog glavnog stratega iz tog tijela - Stevea Bannona. Visoki dužnosnik Bijele kuće koji je htio ostati anoniman otkrio je da Bannonova prisutnost u Vijeću više nije bila potrebna nakon odlaska Michaela Flynna tvrdeći pritom da je Bannon bio postavljen u Vijeće samo kako bi kontrolirao Flynna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...