Obavijesti

News

Komentari 14

Jackie je znala za ljubavnice, a bojala se jedino fatalne Marilyn

Jackie je znala za ljubavnice, a bojala se jedino fatalne Marilyn
1

Supruga Johna Kennedyja, Jackie, bila je uvjerena da će joj Marilyn Monroe oteti moćnog i zgodnog muža. Nije ni slutila da će je od muža rastaviti smrt, a ne fatalne žene...

VIDEO

Jacqueline Bouvier rodila se 28. srpnja 1929. godine u Southamptonu, u državi New York. Školovana u najboljim internatima, mladost je provela u Francuskoj, a njezin prebogati otac, burzovni mešetar, pijanac, kockar i ljubitelj konja, se često hvalio kako je potomak Napoleonova brata.

S ocem je Jackie ostala bliska i nakon razvoda roditelja, pa i kad je već htjela započeti novinarsku karijeru. Zaručila se s mladim brokerom Johnom Hustedom pa intervjuirala mladog kongresmena Johna Fitzgeralda Kennedyja. Započela je vezu s Kennedyjem, a s brokerom nije prekidala. Otac ga je silno volio, no mami nije bio po volji, zarađivao je samo 17.000 dolara godišnje. A Kennedyjevi su bili puno, puno bogatiji...

JFK i Jacqueline su se vjenčali 12. rujna 1953. godine i već tada su ih mediji tretirali kako prinčevski par. 

Marilyn, udat ćeš se za Jacka, to je odlično, ali uzmi i moje muke

Rodit će Jackie kasnije četvero djece, ali će dvoje umrijeti vrlo rano. Danas biografi Kennedyjevih tvrde: Znala je Jackie za svaku ženu s kojom ju je John prevario, ali se bojala samo jedne. U knjizi “These Few Precious Days: The Final Year of Jack with Jackie” prije nekoliko godina je čuveni biograf Christopher Andersen objavio priču kako je Jackie nazvala platinastu divu Marilyn Monroe, pa joj na telefon rekla: “Marilyn, udat ćeš se za Jacka, to je odlično... I preselit ćeš se u Bijelu kuću te ćeš preuzeti poslove prve dame, a ja ću se iseliti i svi problemi postat će tvoji”...

- Nisam je iznevjerio jer je u svemu stavljam na prvo mjesto - rekao je Kennedy 1962. priznajući da vara suprugu.

Jack i Jackie

No, Marilyn se nikad neće udati za Johna, nađena je mrtva godinu dana prije Kennedyjeva ubojstva. Jackie tada nije mogla slutiti kako će je od muža rastaviti smrt, a ne fatalne žene. Još manje je slutila da će jednog dana biti udana za sirovog i prebogatog grčkog brodovlasnika, ružnog čovjeka s čijim je bogatstvom bila opsjednuta njezina sestra. Aristotel Onassis, najpoznatiji grčki bogataš, brodovlasnik koji je u drugoj polovici 20. stoljeća imao najmoćniju trgovačku flotu, ljubavnik Evite Peron, živio je sa ženama za koje je Peter Evans, autor Onassisove biografije “Nemesis”, napisao: “One su prividno bile izvan njegova dosega, ljepotice iz elitnih društvenih krugova... Pa ipak ih je imao”. 

Aristotel Onassis

Prva mu je žena bila Tina Livanos, kći moćnog brodovlasnika Stavrosa Livanosa, najpoželjnija grčka nasljednica. Sirovi i neodgojeni mladić desetak je godina ranije bio zaručen s Ingeborg Dedichen, kćeri najvećeg norveškog brodovlasnika. Ingeborg je bila visoka, plava i mršava, a mali ju je, okrugli i tamnoputi Grk pratio u stopu na putovanju brodom od Buenos Airesa do Đenove. “Zašto te taj muškarac tako uporno slijedi? Ne skida pogleda s tebe, što želi?”, pitali su je prijatelji: “On te guta očima!” Ingeborg je počela promatrati Onassisa i, kako je poslije rekla, osjetila miris “jednog pseta”… 

Djelovao je posve mutavo, mislili smo da je nijemi divljak

“Mislili smo da je nijem i da nije kadar progovoriti ni riječi na jednom od petnaestak jezika kojima smo se služili”, kazivali su poslije prijatelji bogate Norvežanke. No, Onassis je progovorio u krevetu. “Nikad prije nisam osjetila takvo čulno zadovoljstvo”, hvalila se mlada Ingeborg Dedichen. Ona je Onassisu, zauzvrat, dala savjete kako se treba ponašati u društvu, sprječavala bi ga da glasnim povicima ili udaranjem noža o čašu poziva svog prijatelja Alberta, vlasnika pariškog Maxima… Onassis bi se gubio pred golemim jelovnikom, bio joj je zahvalan što je umjesto njega izabrala vino, uz zvuke valcera bi posrtao plesnim podijem, ali se nije nimalo stidio. Inge je već tada zaključila: “Za njegov silan uspjeh važna je ta indiferentnost prema drugima, prema okolini”.

No, neke Onassisove navike Ingeborg nije mogla promijeniti. Bio je nasilan, ljubomoran, a agresija bi se dodatno pojačala s alkoholom.

Aristotel Onassis

“Onaj koji dobro ljubi, dobro i tuče”, izjavio je jednom grčki bogataš. Ljubavnice Inge brzo se riješio, darovao joj je apartman u Parizu, deset tisuća funti gotovine i mjesečnu apanažu. Godinu dana nakon ženidbe zapela mu je za oko i Evita Peron, supruga argentinskog predsjednika, a krajem pedesetih njegov je brak s Tinom zapao u krizu. Par je 1957. godine imao dvoje djece Alexandra i Christinu. Luksuznom su jahtom stigli u Veneciju, a na jednoj je večeri Ari upoznao opernu pjevačicu Mariju Callas. Ubrzo je Onassis postao opsjednut njezinom ljepotom. 

Na Christini je ugostio sve najljepše i najslavnije žene svijeta

Oboje su bili prgave i nagle naravi, proračunati kad se radilo o njihovim uskim interesima. Ari je u međuvremenu postao ikona svjetskog jet-seta, a na svojoj je jahti Christini ugostio Marlene Dietrich, Douglasa Fairbanksa, Gretu Garbo, Avu Gardner, Caryja Granta, Jacka Warnera…

Među gostima su bili i Kennedyjevi. Onassis se u međuvremeno rastao od Tine, ljubovao je s Marijom Callas i udvarao se Carolini Bouvier. Bila je to sestra Jacqueline Kennedy, a Onassis se silno želio zbližiti s moćnom katoličkom obitelji iz SAD-a.

257447646

Jackie i njezina četiri godine mlađa sestra Caroline Bouvier poznatija kao Lee Redzwill

Kad je JFK postao predsjednikom Amerike, shvatio je da mu brak ženine sestre i Grka protiv kojeg se u SAD-u vodila istraga zbog nedopuštenih transakcija nikako ne bi odgovarao. Stoga se Jacqueline Kennedy u listopadu 1963. uputila na Onassisovu jahtu s naredbom da razvrgne vezu svoje sestre i brodovlasnika. No na jahti je zatekla i Mariju Callas, a arogantni joj je brodovlasnik na pitanje kako može varati njezinu sestru odgovorio: “Ja sam mornar, a mornari imaju djevojku u svakoj luci”.

Šest godina su Jackie i Ari tajili svoje intimno prijateljstvo

Jacqueline se požurila u Ameriku, zajedno sa suprugom trebala je putovati u Dallas. Onassis je nekoliko dana poslije krenuo u Washington. Među prvima je izrazio sućut udovici ubijenoga predsjednika. Šestogodišnje intimno prijateljstvo Jacqueline i Arija postalo je javno tek nakon smrti Bobbyja Kennedyja, brata njezina supruga. Edward Kennedy, glava obitelji, pozvan je na Onassisov otok Skorpios. Pokušavao je Arija odgovoriti od braka, ali je Grk zbog toga postao još uporniji. “Nisam očekivao nikakav miraz, pa ni Kennedyjevi nisu trebali biti tako zabrinuti”, izjavio je cinični milijarder. Ted je na kraju dogovorio baš sve detalje braka između prebogatog brodovlasnika i udovice svoga brata. Vijest o vjenčanju oca i Jackie Kennedy šokirala je Arijevu djecu.

Mono Negative

Christini je tada bilo 18, a Alexandru 20 godina. Sin i kći su odrastali u izolaciji, okruženi poslugom, dadiljama i privatnim učiteljima. Otac i majka su im nedostajali, pa su čitavo djetinjstvo i mladost proveli u nadanju da će se oni jednog dana ponovno vjenčati i živjeti zajedno. Alexandre je ipak došao na očevo vjenačnje. “Mladenci su savršen par. Moj otac voli zvučna imena, a Jackie voli novac”, izjavio je zlobno mladić. Očajna je bila i Maria Callas, koja je novinarima rekla: “Pa dobro, nije to tako strašno. Na kraju krajeva, Jackie je djeci našla djeda”!

Nije voljela Grka, samo ju je ulovila panika

Peter Evans u Onassisovoj biografiji piše kako bi se grčki brodovlasnik sigurno oženio Marijom Callas da na scenu nije stupila udovica.

“Jacqueline je bila krajnja meta kojoj Ari nije mogao odoljeti. No ona nije bila zaljubljena u Grka. Naprosto, poslije Bobbyjeve smrti ulovila ju je panika, preplašila se za sigurnost sebe i svoje djece, strahovala je od prokletstva Kennedyjevih, mislila je da će poslije supruga i njegova brata sljedeća meta biti njezina djeca. A Onassisovo bogatstvo i njegovi posjedi širom planeta su najsigurnije utočište”.

No Onassis nije mogao zaboraviti najveću ljubav svog života, Mariju Callas. Operna je pjevačica pokušala samoubojstvo, nije mogla prežaliti Arija. Kći Christina se iznenada udala za ostarjelog američkog biznismena, Ari se osjećao izigranim od obitelji. Nekoliko godina poslije, 1973., u zrakoplovnoj je nesreći, pilotirajući sportskim avionom, poginuo sin Alexander. Onassis se nije mogao pomiriti sa sinovom smrću. Nije ga želio ni pokopati, tražio je da se njegovo tijelo zamrzne i da ga liječnici jednog dana pokušaju vratiti među žive. Sin je ipak pokopan. Onassis je dane provodio sjedeći na njegovu grobu, na otoku Scorpiosu. Pomirio se s Tinom i njezinim drugim mužem, nekoć najvećim konkurentom i brodovlasnikom Stavrosom Niarchosom.

U posljednjim mjesecima života pokušavao je dobiti razvod od Jackie i spasiti svoju zrakoplovnu kompaniju Olimpic Airways od nacionalizacije. U veljači 1975. završio je u američkoj bolnici u Neuillyu s teškom upalom pluća. Umro je 15. ožujka u 69. godini. Kći Christina bila je uz njega, Jackie nije ni znala za bolest. Pokopan je na Scorpiosu, uz Alexandreov grob. 

Maria Callas: Onassis i Jackie bi oboje trebali platiti za sve ovo

Trinaest godina poslije pridružila im se i kći Christina. Ona je umrla 19. studenoga 1988. u Argentini. Službena je dijagnoza bio srčani udar, ali se govorilo o predoziranju lijekovima i drogama. Njezina kći Athina, rođena u četvrtom braku s Thierryjem Rousselom, jedina je nasljednica djedova golemog bogatstva. Dan nakon što se Onassis oženio Kennedyjevom udovicom, u listopadu 1969., Maria Callas je napisala: “To je okrutno, to nije istina, oboje bi trebali platiti i platit će, vidjet ćeš.” Slavna operna pjevačica umrla je u 53. godini, 1977. u Parizu, sama, depresivna i nezadovoljna životom, mnogi vjeruju da si je zapravo oduzela život. Sada se zna da je intimnu vezu s Onassisom održavala i nakon njegove ženidbe za Jackie, ali ta veza Mariju Callas nije činila sretnom, nego ju je dodatno uništavala. 

210127073

“Za njega sasvim sigurno znam da se nije oženio iz ljubavi. Bojim da čitav ostatak svijeta zna da to nije učinila niti ona”, utučeno je izjavila kratko nakon svadbe Aristotela i Jackie Kennedy. Jackie je bila Onassisova pljuska Americi, kojom je svijetu, i na kraju sebi, dokazao svoju nadmoć. On je bio njezin bunt, hir kojim je odmalena dokazivala svoju sposobnost da magnetski manipulira ljudima. Jackie je umrla u snu, od raka, 1994. Pokopana je kraj Johna na groblju Arlington u Washingtonu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...