Obavijesti

News

Komentari 9

Jadran nestao u gustoj magli: Noću se jedva može voziti...

Jadran nestao u gustoj magli: Noću se jedva može voziti...
4

Prije nekoliko dana krenula je iz Padske nizine. U petak je stigla gotovo do Dubrovnika. Nije prešla Velebit. Problema s maglom imali su i brodovi...

VIDEO

Na ovom području nikad nije bila ovako gusta i niska magla. Nalazila se na svega 100 do 150 metara visine, rekao nam je Marino Klement iz Crikvenice.

Fotografije je napravio u četvrtak s vidikovca Mahavica koji se nalazi na 781 metru nadmorske visine iznad Vinodola.

- Stariji ljudi mi govore da ovako nešto nikad nisu vidjeli. Nekako se i može voziti danju, ali noću je grozno - kaže Marino, koji je fotoaparatom obuhvatio čitav Kvarnerski zaljev.

I dok se ispod magle naziru svjetla mjesta, nemoguće je razaznati gdje počinje kopno, a gdje otoci Krk, Cres, Rab ili Pag. Vide se samo njihovi vrhovi. Gusta magla se nalazi iznad Jadranskog mora, a Velebit je zadržava da se ne “prelije” i na kopno. Problema s maglom imali su i brodovi. Prije nekoliko dana putnički brod nasukao se na obalu otočića Sveta Juština kod Pakoštana. Nije se vidio ni prst pred nosom. Srećom nitko od putnika nije se ozlijedio.

- Glavni razlog ovako guste magle je višednevni utjecaj stabilne mirne anticiklone, nedostatak vjetra i zračnih struja te povećana vlažnost zraka - rekao nam je u petak Kristijan Božarov iz Crometeo tima.

Dodaje kako su temperature mora i zraka izjednačene, a tijekom noći povećava se vlažnost zraka pa se formira sumaglica. Kad se sumaglica zgusne, pretvara se u gustu maglu.

- Vidljivost je u tim slučajevima manja od kilometar, a na nekim područjima ona je iznosila čak i manje od 300 ili 400 metara - opisuje nam Kristijan Božarov.

Kaže kako inače u studenom nema nijednog dana s maglom, a ove godine već ih je bilo nekoliko što je svakako rijetkost.

- Ova magla je krenula prije četiri, pet dana sa sjevernog Jadrana. Izvorište joj je Padska nizina. Svaki dan se sve više širila, a gotovo je došla i do Dubrovnika - objasnio nam je ukratko Kristijan. Najavljuje kako magla neće dugo potrajati. Tijekom vikenda stiže fronta koja će raspuhati maglu. U nedjelju će tijekom dana biti sunčanije, a početkom sljedećeg tjedna očekuje se nastavak sunčanog i toplog vremena. S obzirom na to da će vjetar biti slab, to bi moglo ponovno dovesti do stvaranja magle, naročito nad sjevernim Jadranom, ali sredinom tjedna očekuje se jugo i kiša, pa tako i kraj maglovita vremena.

- Neće više biti tako, ali neće više ni temperature biti velike. Nakon neuobičajene velike kiše u listopadu, došle su neuobičajene velike temperature i suše - zaključuje član Crometeo tima. 

Drži se iznad mora i ne prelazi na kopno     

NASA je na svojim stranicama objavila fotografije na kojima se vidi kako je magla “zagrlila” Jadransko more. Prekrila je Padsku nizinu i sjeverni Jadran. I dok je na moru neuobičajeno maglovito, na kopnu je proteklih dana sunčano, suho i toplo vrijeme. Za vikend stiže promjena.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...