Obavijesti

News

Komentari 300

HDZ-ovci bez kvoruma iako su 'regrutirali' i ljude s bolovanja

HDZ-ovci bez kvoruma iako su 'regrutirali' i ljude s bolovanja
16

Vladimir Šeks ispričao se što je isprovociran neprimjereno reagirao i zastupnici SDP-a Gordani Sobol rekao da se 'pristojnosti drži kao što se drži plesa na štangi'

VIDEO

U Saboru se danas nije pojavila oporba, Kukuriku koalicija i Hrvatski laburisti. HDZ se danas potrudio svim silama da skupi dovoljnu većinu kako bi mogli izglasati zakon, no u tome nisu uspjeli. 

Tako se na sjednici pojavio HDZ-ovac Branko Vukelić koji je zbog teške bolesti već neko vrijeme na bolovanju. Vidno oslabljen, s 10-tak kilograma manje i prorijeđene kose, u Sabornici je prvo pozdravio Vladimra Šeksa.  Živo su razgovarali nekoliko minuta, a zatim se Vukelić premjestio u sredinu kraj Sesvečana i Markovinovića. Svi su mu pružali ruku, pa je obišao i druge zastupnike. 

Marko Turić koji je također dugo izbivao sa sjednica zbog bolesti, došao je glasati. Stigla je i Vesna Buterin, koja je trenutno na porodiljnom, a Bianca Matković koja je nedavno rodila, ipak nije došla. 

Sa svojim zastupnicima HDZ je imao 64 ruku a pridružili su se i svi HSS-ovci, njih šestero. Od zastupnika manjina su se pojavili Zdenka Čuhnil, Nazif Memedi, Deneš Šoja dok je Šemso Tanković (SDSS) došao ali je rekao da neće držati kvorum. Milorad Pupovac je rekao za svoj klub SDSS-a da neće sudjelovati u radu Sabora sve dok se ne sazove prošireno predsjedništvo Sabora. Pojavila se i nezavisna zastupnica Đurđa Adlešič. Po toj računici, HDZ-ovci su danas potencijalno mogli računati na samo 74 ruku a za kvorum ih je bilo potrebno najmanje 77.

Bebić: Stolica ne može biti stabilna na jednoj nozi

Ne pamti se kad je predsjednik Sabora Luka Bebić sišao s mjesta predsjedavajućeg i stao za govornicom kako bi u ime Kluba ocijenio prijedlog zakona. No to je učinio u petak za vrijeme rasprave o prijedlogu Zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan zemlje, prije svega u u BiH.

- Bez preuveličavanja i patetike, ovo je jedan od povijesnih trenutaka hrvatskog naroda ma gdje se on nalazio, bilo da su u BiH, gdje su po ustavu suvereni i jednakopravni, ili da su drugdje diljem svijeta – istaknuo je Bebić. Pozvao je oporbu, da bez obzira na to što se dešava u finalu saborskog zasijedanja, daju glasa za zakon koji su podržali u prvog čitanju. Posebno se osvrnuo na BiH.

- Stolica ne može biti stabilna ako ima samo jednu nogu, no ako ima tri noge onda može biti stabilna – te noge su Hrvati, Srbi i Bošnjaci. U svojoj politici tebamo se držati načela da je lakše braniti, nego napadati – rekao je Bebić i dodao da ako u Hrvatskoj možemo braniti prava manjina, tada možemo tražiti reciprocitet u drugim zemljama. 

U petak navečer za NovuTV Luka Bebić je rekao kako još uvijek postoji šansa da se zastupnici raziđu kako gospoda ma štogod riječ gospoda značila. Dodao je i kako je njegova namjera da smire tenzije i da na takav način pokažu veličinu što je i određena poruka biračkom tijelu. 

HDZ-ovci iskoristili što nema SDP u Saboru pa vrijeđali

Neprisutstvo oporbe iskoristili su HDZ-ovci.

- Hvala ti Bože da ih nema! Treba čuvati Hrvatsku i za to će se pobrinuti ova vlada i HDZ. Dragi Bog je s nama – povikala je Đurđica Sumrak (HDZ).

Njen stranački kolega Boris Kunst je istovremeno dijagnosticirao zašto nema 'kukurikavaca'.

- Vjerujem da su se kolektivno razboljeli od iste bolesti koju ima njihov predsjednik već četiri godine. To je bolest prepona pa ih zato očito nema. No sigurno se neće odreći tog dijela plaće za to što ne dolaze, dok hrvatski radnici za to dobivaju otkaze i ostaju bez egzistencije – rekao je Kunst.

Nekoliko zastupnika SDP-a koji su sjedili na galeriji i slušali završne riječi rasprave, Luka Bebić je zamolio da sjednu u svoje klupe na što su se svi nasmijali.

Šeks se ispričao za govornicom

- Izražavam žaljenje što sam isprovociran neprimjerenim reagiranjem i ponašanjem zastupnika i zastupnica SDP-a na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva i sad neprimjereno reagirao. Ispričavam se svima koje sam povrijedio svojom reakcijom, svima koji se osjećaju povrijeđenim i hrvatskoj javnosti - kazao je Vladimir Šeks za saborskom govornicom. On je prije dva dana SDP-ovoj Gordani Sobol, naime, kazao 'kako se drži pristojnosti kao plesa oko štange'.

Barba Luka je dodao kako neće ništa komentirati, ali i kako je dobro da se koji put u žaru rasprave nešto kaže pa se poslije ispriča.

 - To je ljudski - mudro je zaključio. 

Sobol: Šeks je relativizirao stvar

Gordana Sobol (SDP) novinarima je prokomentirala Šeksovu ispriku.

- U živou dobro dođe takva isprika, ali s tim što je rekao da je bio isprovociran i da smo svi isti, zapravo je relativizirao stvar – kazala je Sobol i dodala da nije sigurna da je to posljednji put da Šeks ima agresivne ispade. 

Pupovac: SDSS ne drži ključeve Vlade u rukama

Milorad Pupovac (SDSS) je za 24sataTV rekao kako Vlada u petak nije imala većinu i to zbog kulminacije netrpeljivosti, primitivizma i isključivosti. Kaže kako su vjerovali da će to prestati, ali nije pa su smatrali kako je potrebno da se s tim prestane. Dodao je i kako će Vlada imati podršku ali se Sabor mora dovesti u civilizirano stanje. Potvrdio je i kako se u petak ujutro sastao s premijerkom Kosor te kako su razgovarali o stanju u Saboru. Naglasio je i kako ne smatra da drži ključeve Vlade u rukama. 

SDSS tražio proširenu sjednicu predsjedništva 

Milorad Pupovac je zatražio od predsjednika Sabora da sazove proširenu sjednicu predsjedništva Sabora kako bi dogovorili na koji način mogu nastaviti sjednicu pa da se donesu neophodne odluke i zakoni.

- Sve dok se ne održi taj sastanak, Klub SDSS-a smatram svojom dužnosti da nećemo sudjelovati u radu Sabora – rekao je.

Dodao je i da postoje pravila od boksačkog ringa do Sabora te da se i u boksu zna koji udarci nisu dopušteni, pa tako i koja vrsta riječi je dopuštena u Saboru, a koja nije.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je prihvatio Pupovčevu inicijativu i najavio da će sazvati prošireno predsjedništvo da se dogovore kako će nastaviti s radom. U međuvremenu će Sabor nastaviti s raspravom i to od srijede.

Slavko Linić (SDP) je novinarima nakon sjednice rekao da će podržati inicijativu Pupovca ali samo ako će do kraja sjednice u Saboru raspravljati isključivo o zakonima koji su bitni za građena ali ne i predizbornu kampanju.

Šeks je novinarima ponovio svoju ispriku i dodao da je sad druga strana na potezu.

- Što će napraviti druga strana, to je njihova stvar – kratak je bio Šeks. 

Vesna Pusić (HNS) je izjavila da Šeksova isprika svakako ide u dobrom smjeru.

 - To je nužno iako nije dovoljan uvjet. On je dugo u Saboru i takve se stvari ne bi smjele događati. Pokazao je da je čak i njima došlo do svjesti da se pretjeralo – rekla je. Nastavila je da je situacija u Saboru pokazala da Vlada više nema parlamentarnu većinu, da nema 77 ruku u sabornici, koliko je potrebno za kvorum.

- Ne treba više okolišati. Očito je vrijeme da se ide po novi legitimitet građana ove zemlje – zaključila je.

'HSP neće podržati HDZ sve dok surađuje sa SDSS-om'

Predsjednik HSP-a Danijel Srb u petak je rekao da će njihova stranka ostati u oporbi sve dok HDZ bude surađivao s SDSS-om.

- Nećemo biti rezerva u slučaju da će nedostajati kvorum. Pozivam Vladu i HDZ da se odredi oko odnosa s SDSS-om jer je Vlada postala njihov talac. SDSS kontinuirano ucjenjuje i nameće zahtjeve za svoju suradnju - rekao je Srb.

Predstavio je, također, prijedlog Deklaracije o suverenosti Hrvatske i o odnosima s drugim državama, posebno sa Srbijom koju je podnio Saboru. To je odgovor, rekao je, na novi srpski memorandum njihove Akademije znanosti i umjetnosti, u kojemu ponovno oživljavaju velikosrpske ideje. Na konferenciji za novinare je iščitao dijelove srbijanskog memoranduma u kojem, između ostalog, stoji, da treba "umanjiti odgovornost Srbije za ratne zločine i razaranja u optužnicama i montiranim sudskim procesima, da treba odvratiti pažnju međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim političarima, te pripadnicima obavještajnog i vojnog vrha Srbije kojima se sudi u Haškom tribunalu, kojeg, pak treba ukinuti". Konačno, u memorandumu se navodi i da treba destabilizirati vlade susjednih zemalja, pomagati docijepljenje Republike Srpske i spriječiti docijepljenje Vojvodine.

Srb je zaključio da Hrvatska vlada posljednjih godina nije reagirala na nove najave velikosrpstva i da ne štiti dovoljno nacionalne interese.

Tanković: Milinović me prevario svaki put kad bi se nešto dogovorili

Šemso Tanković neće podržati HDZ jer ga je razočarao. Kaže da su ga 'preveslali' više puta, posebno 'Dado' Milinović koji ga je 'prevario svaki put kad bi se nešto dogovorili'. 

Andrija Hebrang pokušao je nagovoriti Tankovića da se predomisli, no ovaj mu je odbrusio da je odlučio i da ga pusti. 

Kosor: Oporba cijelo vrijeme opstruira

Oporba cijelo vrijeme opstruira, pa i danas, rekla je premijerka Jadranka Kosor komentirajući oporbin bojkot rada Sabora. Premijerka  na otvaranju znanstvenog međunarodnog skupa o blaženom Augustinu Kažotiću nije htjela odgovarati na pitanja novinara, samo je kratko prokomentirala nedolazak oporbe u Sabor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 300
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe