Obavijesti

News

Komentari 17

Jadranka Kosor: Posebno me vesele ove kazne za političare

Vlada uvodi ograničenja i kazne u financiranju predizborne kampanje. Kršiteljima zakona predviđen je potpuni, djelomični ili privremeni gubitak naknade troškova

VIDEO

Vlada je drastično smanjila limite na sredstva koja se mogu donirati strankama, ali i koja se mogu potrošiti tijekom izborne promidžbe u odnosu na prijedlog iz lipnja ove godine. 

Po novom najveći iznos koji može donirati fizička osoba bilo stranci ili zastupniku ne smije prelaziti 30.000 kuna u kalendarskoj godini. Donacije pravnih osoba kandidatu na predsjedničkim izborima ne smije prelaziti 200.000 kuna, a limit donacije na izborima za zastupnike i članove u Europskom parlamentu je 100.000 kuna. 

Donacije koja će prelaziti limite moraju se prijaviti Državnom uredu za reviziju i uplatiti u proračun. 

Vlada je ograničila i sredstva koja se mogu potrošiti na izbornu promidžbu po kandidatu ili kandidacijskoj listi. Izborna promidžba po kandidatu za predsjednika države ne smije prelazit osam milijuna kuna, a limit u jednoj izbornoj jedinici za parlamentarne, ali i izbore za članove Europskog parlamenta je 1,5 milijun kuna. 

Na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba po kandidatu za promidžbu određeno je 500.000 kuna, a sredstva se smanjuju u odnosu na broj stanovnika u ostalim gradovima. 

Uvode se i kazne za prekršitelje zakona. Osim novčane kazne, za sudionike izborne utakmice predviđen je potpuni, djelomični ili privremeni gubitak naknade troškova, dok ne dokaže da je financiranje kampanje bilo u skladu sa zakonom.

- Zakonom uvodimo red u politički prostor. Posebno me vesele kazne, pravo na gubitak troškova, pa tko voli nek' izvoli - rekla je premijerka Kosor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)